9 ting du skal huske i haven om efteråret

Haven

Efteråret er nedfaldne blade, små reparationer og blændende farver. Høsten er i hus, og der er langt til foråret. Så hvad skal man gøre med al den dejlige tid, man har fået? Få nogle bud her.

Tøm tagrenderne, lav kompost og husk IKKE at beskære roserne.
Tøm tagrenderne, lav kompost og husk IKKE at beskære roserne. Foto: istockphoto

1. Tøm tagrenderne

Du ser det ikke, men dit hus mærker det: nedfaldsbladene i tagrenden. Tag stigen og tøm dem så ofte som muligt. Særligt hvis der er mange træer omkring dit hus. Så undgår du at vandet siver ned ad facaden og ødelægger dit hus. 

Og måske skulle du overveje at udskifte de gamle tagrender med nogle nye, der er lettere at holde fri for efterårsbladene. 

2. Få styr på i blomsterkrukkerne

Gør dine terrakotta krukker rene. Derefter skal du sørge for at stable dem på den mest hensigtsmæssige måde. Det gør man ved at vende bunden i vejret på dem, så de ikke bliver fyldt med vand, fryser til og går i stykker. 

Anbring dem til sidst i stakke for at spare på pladsen.

Krukker sat i orden i skuret

3. Lad bladene ligge lidt endnu

Vi indrømmer... Det er ikke det, som haveeksperterne anbefaler. Men er der noget smukkere end visnende blade om efteråret i alle farver fra rød til grøn?

Og så er bladene også naturlig gødning for din græsplæne og for dine bede. Efteråret varer længe, så du skal nok nå at få dem revet sammen og brugt dem, hvor de gør mest nytte. 

Lad bladene ligge og kompostere på jorden

4. Lav kompost af blade og haveaffald

Det her er den anden skole inden for omgangen med nedfaldne blade...

Dine græsplæne har brug for luft og plads, hvis den skal være pæn og regelmæssig grøn, når foråret kommer. Blade er perfekte til kompost, så riv bladene sammen og læg dem i kompostbunken eller strø dem over de bede, der har brug for naturlig næring. 

Blade til kompostering i komposten

5. Få styr på redskaberne

Glem ikke skuret! Det er nu, du har tid til at få styr på det. Ryd op i haveredskaberne og find en knag til alle dine ting. På den måde kan du altid finde dine ting, når havesæsonen begynder til foråret.

Brug også lidt tid på at samle kemikalier og gamle gødningsrester sammen og skaf dig af med dem på en forsvarlig måde. 

Få styr på redskabsskuret

6. Test jorden om efteråret

Få testet din jord.

Det koster ikke mange kroner at få foretaget en test af jorden i din have. Testen kan give dig et billede af pH-nivauet i din jord. Så kan du bedre træffe en afgørelse om, hvor meget kalk din jord har brug for. 

Test jorden om efteråret

7. Saml nedfaldsfrugt op

Sørg for at samle al nedfaldsfrugt under frugttræerne op.

Det forhindrer angreb fra Æblevikleren til næste år. Æblevikleren er en lille larve, der, som navnet antyder, elsker æbler, og derfor gør dem uspiselige for os. Giv ikke æblevikleren alt for gode overvintringsvilkår ved at lade dens livret ligge og flyde under dine æbletræer.

Få styr på nedfaldsfrugten på jorden

8. Beskær ikke roserne

Man kan godt blive fristet og allerede om efteråret gå i gang med at beskære roserne.

Men roserne skal have fred og ro i efteråret. Beskæring opfatter roserne som et signal til at sætte turbo på væksten. Det er ikke lige sagen, når der venter en alt anden end rosenrød vinter forude.

Beskær ikke roserne om efteråret

9. Nyd det...

I efteråret er der ikke noget hastværk. Høsten er i hus og folk søger indendørs. Her inde i varmen har du første parket til farvefloret i din have og ude i naturen, så det er bare om at nyde det og samle kræfter. Foråret løber inden steder. 

Nyd farverne i efteråret

17. september 2015
Mere om Haven

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Haven Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

3 tegn på at foråret endelig er kommet

Haven De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...

Love og regler om skellinjen mellem dig og din nabo, som du ikke...

Haven Inden du beskærer dit nabos træ, fordi den rager ind over din hæk, er det en god ide, at tage et kig på nogle af de love og regler, der...

Køb et redskabsskur - det betaler sig ikke at lade være

Haven Vi med have har brug for et redskabsskur. Har du ikke mod på at bygge det selv - så fortvivl ej. Redskabsskure kan fås billigt og som samlesæt, og du behøver ikke spørge kommunen. 

Dine tomater taler med hinanden

Haven Forskere har opdaget, at planter sender beskeder til hinanden gennem jorden. Tomaterne taler - næsten.

En haveejers udfordringer

Haven Livet som haveejer har sine ups and down. Chefredaktør, Anna-Lise Aaen, fortæller her om fuglelort på trappen, ødelagte solbærbuske og om...

John byggede sin egen østrigske pavillion i Herning

Haven John Sørensen har ingen tømrerbaggrund OVERHOVEDET, men han satte sig for at bygge en ni-kantet østrigsk inspireret pavillon fra bunden.  

Se verdens smukkeste haver her

Haven Verdens største haveudstilling foregår i maj i London. Oplev årets største mirakler her - du falder bagover, når du ser, hvad havearkitekter...

Havefestival nærmer sig

Haven Haveselskabet holder Havefestival den 30. og 31. maj 2015. Besøg idényts haveekspert, Lotte Bjarkes, skønne have i Hundslund og få masser...

Ingen mobil i haven giver ro og nydelse

Haven Den digitale verden er guld værd. Men ifølge chefredaktør, Anna-Lise, bør andre værdier have plads i haven. Mobiltelefonen bliver derfor inden døre, når hun går i haven.

Dine smukke lupiner skal dø

Haven I hvert fald ifølge EU, som har offentliggjort en dødsliste over skadelige planter. Læs her, om dine yndlingsplanter i virkeligheden er...

Plæneklipperen skal have olie og culotten bliver bedst med øl

Haven Her er chefredaktørens tips til ugens gøremål. Hvis det gode vejr fortsætter, skal græsplænen nok have sit første klip, før det bliver...

Kom tidligt fra start med dahlia

Haven Lotte Bjarke blogger fra sin travle have. Hun er allerede i fuld gang med dahlia-knoldene. som giver os de smukkeste oplevelser senere på sæsonen. 

Gammel nordisk plante får nyt liv

Haven Kvan, eller engleurt, er en af de fine, traditionsrige planter, som du kan opleve et gensyn med i 2015. Læs om frø-nyhederne her.

Blomstrende grene fra haven

Haven Ved at tage skønne blomstrende grene ind fra haven, kan du allerede nu begynde at sprede forårsstemning i hjemmet.