Lav et skoskab med plads til 45 par sko

Sportssko, pæne sko, sandaler, hjemmesko – og alle mulige andre sko! Det er stort set umuligt at få bragt orden på dem. Vi har taget udfordringen op og har udviklet den ultimative løsning til dig og hele din familie med et smart skoskab, som er tilpasset målene i et helt almindeligt højskab.

Den ultimative løsning til dig og hele din familie med et smart skoskab, som er tilpasset målene i et helt almindeligt højskab.

Foto: Gør det selvGem skoene af vejen i et højskab

Sko der ligger og roder i entreen, er virkeligheden hos mange familier. Men her er løsningen: en karrusel med plads til ikke mindre end 45 par sko, som du alle sammen nemt kan komme til. En unik løsning, som er tilgængelig for os alle. For den er nemlig tilpasset målene i et helt almindeligt højskab.

Sværhedsgrad: Alt skal tilpasses med stor nøjagtighed. Det er vigtigt, at alle huller bores præcist, og at huller til rundstokke bores i ens dybde. Med en god borestander er opgaven absolut overkommelig.

Tidsforbrug: Et par dage (plus tørretid)

Pris: Cirka 1700 kroner

Skokarrusel af rondeller og stålstang

Karrusellen består af rondeller (mdf-plader med rundstokke), der roterer uafhængigt af hinanden omkring en stålstang, der er fikseret i top og bund af skabet. Opgaven kræver ikke det store og avancerede udstyr. Men du skal dog have fat i en borestander – i en god kvalitet. For der skal bores præcist. Det gælder både de huller, der skal være i rondellerne til rundstokke og i stålstang, og de huller i stålstangen, der afgør, hvor højt de enkelte rondeller skal sidde.

Bortset fra en høj grad af præcision i både opmåling og boring er der til gengæld ikke “mange ben” i at fremstille karrusellen­ og få den på plads i skabet. Den største udfordring bliver formentlig at lære familien at sætte skoene på plads!

Enkel opbygning

Karrusellen her passer til et standardhøjskab. Men med få justeringer kan den naturligvis tilpasses et skab med andre mål.

Vores udgangspunkt er et 60 x 60 cm højskab, der her indvendigt er 187 cm højt, 56,8 cm bredt og 56 cm dybt. Disse mål kan variere fra skab til skab, så du skal måle præcist op. Rundstokkene placeres i de borede huller og fastholdes nedefra med 4 x 40 mm skruer med pynteskive. Samtlige huller er boret med et spadebor, hvor centerspidsen netop gennembryder pladen. De små huller fungerer derfor som forboring til skruerne.

Tips

Fleksibilitet. Hvis du bygger karrusellen højere, kan den stå frit mellem gulv og loft. Bygger du den lavere og med blot en eller to rondeller, kan karrusellen placeres i bunden af et skab.

Det har vi brugt

Materialer

22 mm mdf:
• 4 rondeller (A), Ø: 54 cm
• 9 rondeller (B+C), Ø: 12 cm

22 mm rundstok:

• 18 skoholdere (D) a 36,5 cm
• 24 skoholdere (E) a 31,5 cm
• 16 skoholdere (F) a 26,5 cm
• 32 skoholdere (G) a 21,5 cm (forbrug i alt: 6 rundstokke a 2,4 meter)

Desuden:

• Stålstang, Ø: 40 mm (H), 186,5 cm
• 90 plastdupsko, sorte, Ø: 22 mm
• Skruer: 4 x 35 mm og 4 x 40 mm med pynteskiver
• 7 små rigeljern (vinkeljern)
• 3 maskinskruer med skive og møtrik, 6 x 60 mm
• Grundmaling, 0,5 liter
• Akrylmaling, 0,5 liter

Specialværktøj

• Stabil borestander
• Hulsav (41 mm)
• Spadebor (22 mm)
• Metalbor (6 mm)
Foto: Gør det selv

Sådan gør du

Foto: Gør det selv

To modeller

De store rondeller (A) kan have plads til enten 12 par små sko eller 9 par større – og dermed bredere – sko. Så du har mulighed for at lave lige præcis den løsning, der passer bedst til dig og din familie. 

På rondellen til venstre er der plads til 6 par sko yderst og 3 par inderst. På rondellen til højre er der plads til 8 par sko yderst og 4 par inderst.

De store rondeller

Skokarrusellen er fremstillet af 22 mm mdf-plade. Skoholderne er af 22 mm rundstok. Og rondellerne roterer om en 40 mm stålstang.

Mdf-pladerne skæres op i kvadratiske stykker på 56 x 56 cm, inden du med et stykke liste og en passer måler op og finder­ de punkter, hvor hullerne til rundstokkene­ skal bores.

For at udnytte pladen effektivt laver vi to forskellige opmålinger. Tre af rondellerne­ deles op, så de kan bære 12 par mindre (børne)sko – den sidste har “kun” plads til 9 par større sko.

1. Opdel pladestykket i “lagkage­stykker”, og find centrum. Når rondellens yderkant skal optegnes, kan du anvende et listestykke. Sæt en stift i centrum, og streg op med en radius på 27 cm – og derefter med en radius på 24 cm.

 Opdel pladestykket i “lagkage­stykker”, og find centrum.

Foto: Gør det selv2. Med en passer opdeles rondellen yderligere i 12 eller 16 lige store stykker. Skær rondellen ud, og slib kanten med en slibeklods (bruger du båndpudser eller en anden elektrisk slibemaskine først, bliver efterslibningen lettere).

Foto: Gør det selv3. Fastgør rondellen med tvinger, og fikser den med en skrue gennem centrum. Så kan du konstant arbejde i den rigtige afstand, mens den yderste række huller bores. Og rondellen kan nemt roteres, når tvingerne løsnes.

Foto: Gør det selv

4. Hullet i midten bores ud med en 41 mm hulsav (rondellen skal gå stramt omkring stålrøret). Til denne opgave kan du ikke bruge borestanderen, så du må lave en præcis, helt lodret boring med håndholdt boremaskine.

Foto: Gør det selv5. Brug rondellens centerhul som centrum for borestanderen, når du skal bore den inderste række huller med et 22 mm spadebor (se Vigtigt-boks om borestander). Dybdestoppet sikrer, at samtlige huller bliver præcis 15 mm dybe.

De små rondeller

De små rondeller skal bruges til at holde stangen og de store rondeller på plads – i den rigtige højde og midt i skabet.

Også de små rondeller fremstiller vi af 22 mm mdf-plade. Der skal bruges ni rondeller i alt – alle med en diameter på 12 cm. Centerhullet skal også her have en diameter på 41 mm.

To rondeller (styrerondeller) skal monteres i henholdsvis top og bund i skabet, så de holder stangen på plads. De øvrige monteres over eller under de store rondeller. På de tre bærerondeller, der skal sidde under de store rondeller og holde dem i den ønskede højde, skal der monteres to små vinkeljern – et på hver side af centerhullet.

Vigtig info

Borestanderens udformning forhindrer, at du kan bore den inderste række huller i de store rondeller (A). Rondellen vil støde på søjlen. Men ofte er det muligt at løsne søjlen fra foden. Søjlen stikkes så gennem rondellens centerhul og spændes atter. Rondellen kan nu rotere om standerens søjle, og de inderste huller kan bores.

Værktøj

En 120 mm hulsav er hundedyr, men den er effektiv – og meget præcis – til at skære de små rondeller ud med. Hvis ikke du har lyst til at investere i hulsaven, kan du prøve at låne eller leje en. Eller gøre, som vi viser her på siden: bruge stiksaven – vel vidende at det kræver en del slibearbejde med en båndsliber eller anden elektrisk plansliber.

1. Tegn rondellerne op på en mdf-plade med en passer. Sørg for, at centrum er tydeligt markeret, og at cirklen er tydeligt opdelt i fire lige store stykker, inden du skærer dem ud med en stiksav. Efterslib kanterne.

Brug stiksaven selvom det kræver meget slibearbejde

2. Præcis i centrum bores hul med en 41 mm hulsav. Husk at spænde rondellerne fast med tvinger på borestanderens plan, og bor fra begge sider. Slib let i det opborede hul.

Der bores hul i centrum med en hulsav

3. Brug en stump af stålstangen som centreringshjælp, når du skal fastgøre styrerondellerne på de store rondellers overside. Lim og skru de små rondeller fast med fire 4 x 35 mm skruer. Husk at bore for.

Foto: Gør det selv

4. Hver bærerondel forsynes med to små vinkeljern (seks i alt). Skruehullet på hvert vinkeljern bores ud, så diameteren bliver 6,5 mm. De lange huller på vinkeljernene skal forblive, som de er.

Bærerondel forsynes med to små vinkeljern

5. Vinkeljernene fastgøres præcist over for hinanden – på hver side af centerhullet (derfor den omhyggelige opmærkning af rondellen). Rørstumpen sikrer, at vinkeljernene placeres tæt på, men uden at klemme mod stålrøret.

Vinkeljernene fastgøres på rørstumpen

6. I stålstangen bores 6,5 mm huller, som vinkelbeslagene kan fastgøres i. Hullernes placering er vist på tegningen på forrige side (bor gerne ekstra huller, så du senere kan ændre placeringen af de store rondeller, hvis du får brug for det).

Foto: Gør det selv

Opsætning i skab

Når alle de små og store rondeller er skubbet på stålstangen i den rigtige rækkefølge­, løftes stålstangen ind i højskabet­. For at få plads til at montere karrusellen er det nødvendigt at løfte og sænke de store rondeller undervejs. De løftes op og fikseres midlertidigt, mens du skruer den nederste styrerondel fast. Og de øverste store rondeller skal løftes ned, inden du kan skrue den øverste styrerondel­ fast i toppen af skabet.

1. Find skabets midtpunkt i top og bund. Med midten som centrum opstreges styrerondellernes yderkant (periferi) med en passer.

Foto: Gør det selv

2. Skub alle rondeller på stålstangen – i den rigtige rækkefølge – inden hele karrusellen løftes ind i skabet.
VIGTIGT! Husk, at vinkeljernene på alle bærerondeller skal vende nedad.

Karrusellen monteres på jernstang og med rondeller

3. Når alle de store rondeller er skubbet på plads, aflåses deres position midlertidigt med en skruetrækker gennem hullerne i stålstangen. Så er der plads til at montere den nederste rondel.

De store rondeller skubbes på plads

4. Den nederste styrerondel monteres først – siden fastgøres den øverste styrerondel. Begge rondeller placeres præcist i de opmærkede cirkler, inden de fastgøres med fire 4 x 35 mm skruer.

Foto: Gør det selv

5. Nu er det tid til at fiksere de store rondeller i den rigtige højde. En 6 x 60 mm maskinskrue med spændskive skubbes gennem vinkeljern og stålstang, og møtrikken spændes.

Foto: Gør det selv

Tips

Glidemiddel. For at mindske friktionen under og omkring de store rondeller sprayes med silikoneolie. Spray både på bære­rondellens overside og på de 2 cm af stålstangen, der er lige over bærerondellen.

Sådan maler du

Rullen føres over de borede huller med let hånd
Plastdupper (dupsko) med en diameter på 22 mm afslutter rundstokken og skåner skoene.

Rondellerne males med kortluvet malerrulle i ganske tynde lag. Rullen føres over de borede huller med let hånd, så der ikke presses maling ned i hullerne. Rens hullerne med en fingerspids, inden malingen tørrer­. Med mellemslibninger færdigmales rondellerne­ ad to omgange efter samme metode. Du kan eventuelt undlade at male de små flader­, hvor bærerondeller og store rondeller skal glide mod hinanden. Så glider de lettere.

Vi har brugt 90 stykker rundstok. Det er nemmest­ at male hele rundstokke – og save dem på længde, når malingen er tør. Fas eventuelt rundstokkenes kanter, inden de monteres.

Mest læste artikler