Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Der findes ikke meget, der kan slå en sommeraften ved et bål. Og har du bålstedet hjemme i egen have, kan det bruges, når bladene falder, mens kartoflerne steger i gløderne eller når frosten bider, og du har ristede pølser klar på bålristen. 

Vi er ikke i tvivl om, at  Allan Sørensen vil give os ret i alle disse påstande, for han har ført drømmene ud i livet og bygget et helt fantastisk bålsted hjemme i sin egen have.

– Det handler om at springe ud i det. Det kræver ikke nødvendigvis en håndværksmæssig uddannelse. Jeg er selv handels- og læreruddannet, siger Allan Sørensen og fortsætter: 

– Jeg lavede det hele selv, men det kunne sagtens have været et naboprojekt, hvor man hjælper hinanden med at lave bålpladser i begge haver. Jeg vil dog anbefale at sætte et par dage af til det – og gøre det færdigt på en gang, så man lige som har det “under neglene”. Det virker bedst for mig.

Gode evner

Har du mod på at gøre det samme, har Allan oven i købet skrevet “kloge ord” og anvisninger på, hvordan bålstedet er blevet til.

Her fra redaktionen skal det lyde, at et sådant projekt kræver håndværksmæssig kunnen. Måske vil et teamwork være helt perfekt , så indkald naboen eller farmand, før du går i gang med gravearbejdet. 

Sådan bygger du et bålsted

1. Sådan starter du projektet…

Brug en kraftig stang eller pæl til at markere centrum af bålstedet. Brug en snor og en spray til at markere omkredsen af bålstedet. Nu kan du begynde gravningen. For at finde den rigtige højde, kan du som vist, bruge lidt sand og nogle chaussesten. Før du kommer for langt, så sørg for, at højden er godkendt af de gældende myndigheder (kone, kæreste eller hvad man nu har). Stenene er et andet referencepunkt, så pas godt på dem.

Læg helst mindst 10 cm stabilgrus nederst. Det skal stampes grundigt. Chaussestenene skal ligge i sand. Brug referencepunktet fra før, til at bestemme højden på sandlaget og dermed mængden af sand. For at stenene skal ligge sikkert, bør du bruge mindst 10 cm sand. Du skal ikke stampe sandet, men brug et vaterpas til at sørge for, at det er nivelleret pænt ud.

2. Stenene lægges

Brug et vaterpas og dit sten-referencepunkt til at lave et par ekstra referencepunkter langs omkredsen for at kunne holde styr på højden. Start så med at lave den inderste ring af sten. Her kan det også være en god idé at bruge en snor og en spray til at markere, hvor stenene skal ligge. Kunsten er nu at holde det rette niveau, mens du iægger stenene ned indefra og ud. Derfor lagde jeg nogle “strenge” af sten fra inderringen og ud. Brug en gummihammer til at banke stenene på plads.

3. Ret til inden du lægger sand

Brug noget langt og lige til at tjekke, om du er på rette spor. Så længe du ikke har lagt sand mellem (ovenpå) stenene, er det nemt at rette niveauet til.

4. Nu skal bænken bygges

Bænkens “stel” består af 4 sektioner. Du har brug for 10 stolper. Jeg brugte 100 mm x 100 mm trykimprægnerede stolper. Jeg ville gerne have stellet til at være 40 cm over stenniveau, så jeg lavede hver stolpe 1 m. 

Jeg rundede hjørnerne på alle stolper med en overfræser, før de blev malet. Stolperne er bare sat ned i jorden uden cement eller andet, da konstruktionen bliver meget stiv, når den er samlet.

5. Lav en gavl

Jeg lavede en lille “gavl’ i hver ende af bænken af kosmetiske grunde. Jeg valgte at bruge hårdttræ-stave til siddepladsen. De skal ikke behandles med noget som helst og kan holde til det danske vejr. De vil miste farven med tiden og blive musegrå, men holder sig ellers pænt.

6. Få styr på stavene

Her skal du bruge din referencepæl igen. Jeg lavede en lille lægte med et “styr” til stavene. På den måde kunne jeg sikre, at de både lå i den rigtige afstand og den rigtige vinkel i forhold til hinanden.

7. Skru skruerne i nedefra

Stavene blev skruet fast nedefra. Det er besværligt, men ser meget bedre ud, end hvis de er skruet i ovenfra. Husk at bruge rustfri stålskruer og at bore for i hårdttræet.

Mest læste artikler