Tag på ferie i Danmark – 20 danske naturperler

I Danmark er der aldrig langt mellem naturoplevelserne, men vil du se noget af det mest spændende og unikke natur, landet byder på, kan du følge denne guide.

Møns Klint set fra oven

Skagen

Foto: Getty Images

Ved Skagen kan du opleve Danmarks nordligste spids, Grenen, hvor de to have Kattegat og Skagerrak mødes. I området har du også Råbjerg Mile, der er en af Europas største vandreklitter. Den 35-40 meter høje sanddynge danner en “miniørken” på næsten 1 km2.

Jammerbugten 

Foto: Getty Images

Nyd den fantastiske udsigt fra Bulbjerg og oplev her Danmarks eneste fuglefjeld. Bestig Rubjerg Knude, der med sine 90 meter er den højeste del af den 15 km lange kystskrænt, der også kaldes Lønstrup Klint og se Rubjerg Knude Fyr, hvor klitten er lige så høj som fyret.

Læs også: Helligdage – så mange fridage får du i år

Limfjorden/Fur 

Foto: Getty Images

På et areal på kun 22 km2 kan du her opleve mange forskellige og særprægede landskaber med bakkeland og stejle skrænter. Fur er især kendt for sit moler, der i virkeligheden er gammel havbund. I moleret kan du finde velbevarede fossile fisk, insekter, krybdyr og planter.

Rold Skov 

Foto: Getty Images

Rold Skov er Danmarks næststørste skovområde og dækker et areal på næsten 80 km2. Her er store områder med gamle grantræer, men også arealer med oprindelig bøgeskov, fx i Rebild Bakker og i Troldeskoven, hvor der er mange flerstammede, krogede og knortede træer.

Lille Vildmose

Lille Vildmose er den største intakte højmose i Vesteuropa og Danmarks eneste rigtigt store højmose. Da en højmose alene får tilført vand og næring med regn og vind, er de hjemsted for en særlig flora – det gælder også for Lille Vildmose.

Mols Bjerge

Foto: Getty Images

Den sydligste del af Djursland er et af Danmarks mest kuperede og varierede landskaber med store bakkedrag. Her kan du opleve mange forskellige landskabstyper som heder, skove, moser, græsningsarealer og strandenge og også mange forskellige vilde dyr og planter.

Søhøjlandet

Foto: Getty Images

Det midtjyske Søhøjland er Danmarks højest beliggende og mest sørige landskab. Her er Danmarks største skovområde, skovomkransede søer, hedeland mv. Flere af områdets søer bindes sammen af landets største å Gudenåen. Her finder du også nogle af Danmarks højeste punkter.

Skovbjerg Bakkeø

Skovbjerg Bakkeø er et af Danmarks mest uforstyrrede landskaber med plantager, spredt agerjord, heder og klitter. I Stråsø Plantage kan du opleve nogle af Danmarks største hedearealer og begive dig ud på de afmærkede vandreruter i området.

Vadehavet

Foto: Getty Images

Vadehavet rummer mere end 30 øer og er et af verdens vigtigste levesteder for vandfugle og for mange af de fugle, der kommer til Danmark på træk. Her kan du opleve det specielle fænomen, også kaldet Sort Sol, når stære i titusindvis laver fantastiske mønstre på himlen.

Anholt 

Foto: Getty Images

Den lille ø Anholt, der ligger i Kattegat omkring 45 km fra Djursland, er et af de mest naturprægede og uberørte områder i Danmark. Størstedelen af øen består af klit- og strandarealer, kaldet Ørkenen. Øen er et af den spættede sæls største og vigtigste tilholdssteder i Europa.

Det Sydfynske Øhav 

Foto: Getty Images

Området indrammes af kysten fra Assens til Svendborg i nord, Ærø i syd og Langelandskysten mod øst. Der er mange beboede og ubeboede øer i området.

Af særlig natur er der bl.a. Lyø, Drejø, Thurø rev, Vejlen og Noret på Tåsinge, Skarø og Voderup Klit på Ærø

Svanninge Bakker 

Foto: Getty Images

I Svanninge Bakker, lidt nordøst for Fåborg, finder du indbegrebet af det sydfynske landskab med bakker, snoede veje, levende hegn og smukke bindingsværkshuse.

Fra højdedragene har du fantastiske udsigter over Sydvestfyn og Det Sydfynske Øhav.

Hindsholm 

Foto: Getty Images

Området består af halvøen Hindsholm med småøer, blandt andet Romsø. Området er et gammelt istidslandskab, der nu er forbundet via drag, odder og hævet havbund fra stenalderen. På Fyns nordspids ligger det naturskønne Fyns Hoved og skiller Kattegat og Storebælt.

Røsnæs 

Sjællands vestligste punkt, Røsnæs, er et åbent og meget kuperet landskab med mange flotte udsigter over havet. På klinterne kan du mange steder opleve vindformede krat af bl.a. slåen og forskellige rosenbuske. Specielt ved Vindekilde-Grimsdal er disse krat særligt smukke. 

Jægersborg Dyrehave 

Foto: Getty Images

Jægersborg Dyrehave, 15 km nord for København, er et af de mest besøgte naturområder i Danmark. Her lever omkring 2.000 stykker hjortevildt, som du nemt møder og kan opleve i deres naturlige udfoldelser. Her kan du også besøge verdens ældste forlystelsespark, Bakken.

Tystrup-Bavelse Søerne 

Landskabet omkring Tystrup-Bavelse Søerne er meget kuperet og byder på både agerland og store skovområder. To store isbræer mødtes her under sidste istid for ca. 15.000 år siden og skabte sammen med smeltevandsfloderne landskabet og dalen, som Susåen nu løber i.

Smålandsfarvandet

Foto: Getty Images

Området rummer øerne Askø, Lillø, Fejø, Femø, Rågø, Skalø og Vejrø samt Lollands og Falsters tilgængelige kystområder. Øhavet er lavvandet med spredte uopdyrkede øer, hvis kyster veksler mellem flade strande og lave klitter.

Møns Klint

Foto: Getty Images

Møns Klint med de høje kridtklinter og den gamle bøgeskov med de krogede træer, som vokser helt ud på skrænterne, er et af de mest kendte og besøgte danske naturområder. Botanikinteresserede møder mange sjældne planter i området, og på stranden kan du gå på fossil-jagt.

Nordbornholm/Hammeren 

Foto: Getty Images

Bornholm og Ertholmene er de eneste steder i Danmark, hvor du møder granit. Hammeren på Nordbornholm en vældig granitknude, som hæver sig højt over Østersøen. Knuden er skilt fra resten af Bornholm af en sprækkedal, hvor du i bunden finder øens største sø, Hammersøen.

Ertholmene 

Foto: Getty Images

Denne lille øgruppen Ertholmene, der ligger nordøst for Bornholm, er noget helt for sig selv med et særpræget fugle- og planteliv. På de små klippeøer føler man sig hensat til en blanding af vindomsust svensk skærgård og intim sydeuropæisk siestastemning.

Læs meget mere om ferie i Danmark på visitdenmark.dk

Kilde: Visit Denmark

Denne artikel blev først bragt i 2014. Den er senest opdateret den 21. juni 2022.

Hvornår er der efterårsferie?

Mest læste artikler