Ferie i Midtjylland med natur- og byoplevelser

Midtjylland rummer en enorm variation af oplevelser – fra fuglelivet ved Skjern Å til Kalø og Mols Bjerge til en hyggelig by-dag i Viborg med en afstikker til Dollerup bakker. I Ebeltoft kan du gå om bord på Fregatten Jylland – verdens længste træskib.

Skjern Å påvirket af miljøpolitiske strømninger

Skjern Å har måttet lægge land til det 20. århundredes forskellige miljøpolitiske strømninger: først bugtede åen sig som den altid havde gjort, så blev den afvandet og rettet ud, men så blev den ført tilbage til sin natur – i alt er omkring tre millioner kubikmeter jord blev flyttet frem og tilbage.

Skjern Å er rig på fugle

I dag er Skjern Å og de nærliggende enge og vådområder et unikt stykke natur, hvor du kan opleve et rigt fugleliv fra et af de mange fugleudkigstårne, der er sat op. Du kan bl.a. se skestork, ænder, gæs og vadehavsfugle som fx klyde. I august og september flyver fiskeørnen gennem området, og om vinteren kan du være heldig at se havørn og vandrefalk. Men husk gummistøvler eller vaders – der kan godt være ret vådt på engområderne.

Odderen er vendt tilbage til området, men det er et sky dyr, så det er ikke sikkert, at du får et glimt af den på din tur i området.

Brug shelterpladserne og fugletårnene

Et godt sted at begynde din tur i området er ved Naturcenter Skjern Enge i den sydlige del af området, hvor åen løber ud i Ringkøbing Fjord eller ved Naturcenter Skjern Å ved Albæk Møllegård. Der er gode faciliteter i området – udover afmærkede ruter er der to shelterpladser til overnatning, flere fugletårne og mange borde og bænke, hvor du kan spise din mad.

Oplev åen i kano, på cykel eller med fiskestang

Du kan også opleve Skjern Å ved at sejle i kano, fiske eller tage den lidt mere tørskoede vej med cykel. Du får et godt overblik over de forskellige stier i området i Naturstyrelsens folder. Vil du fiske, kan åen lokke med laks og ørreder, men husk dit fisketegn samt et dagskort, som du kan købe flere steder i lokalområdet – se mere på disse hjemmesider

Skjern å Sammenslutning

Sportsfiskeren

Dagkort.dk

Fisketegn.dk

Oplevelser tæt på Skjern

Har du lyst til at bo en uge som jernalderfamilie, så kan du gøre det i sommerferien på Dejbjerg Jernalder, 10 km nord for Skjern

Klassisk Vesterhav med brusende bølger, beskyttende klitter og stikkende marhalm. En god klassik Vesterhavsoplevelse får du bl.a. i Bovbjerg.

Fregatten Jylland – verdens længste træskib

Fregatten Jylland – verdens længste træskib
Foto: Fregatten Jylland

Krigsskibet Fregatten Jylland er bevaret, så du kan gå om bord på land i Ebeltoft og få en fornemmelse af, hvordan det var at være sømand, dengang fregatten stadig sejlede. Ved siden af er en museumsbygning med udstillinger, aktiviteter og historien om fregattens deltagelse i store søslag. Børn kan være med i Kalle Krudts Skattejagt eller Søfartsbogen.

Træ fra 40 tønder land egeskov

Museet kalder sig selv for verdens længste træskib, og Fregatten Jylland er da også 56,5 meter langt. Der er da også blevet brugt intet mindre end 35.000 kubikfod egetræ svarende til 40 tønder land egeskov.

Kanoner i aktion

Hver dag i højsæsonen er de gamle kanoner i aktion, og du kan se, hvordan de bliver ladt. Når de er klar til at blive fyret af, kan det godt være du må stikke fingrene i ørerne!

Fregatten Jylland har åbent fra midt i februar til 30. november. Læs mere på fregattens hjemmeside

Besøg Glasmuseet i Ebeltoft

Når du nu er i Ebeltoft, er det absolut også værd at besøge Glasmuseet.
Museet giver et godt indblik i det svære håndværk at puste glas og et indblik i, hvilke fascinerende former og strukturer dygtige glaspustere kan skabe i glas. Læs mere på Glasmuseets hjemmeside

Viborg er perfekt til byferie

I Viborg kan man kombinere forskellige oplevelser, så der er noget for både børn og voksne, noget for både hovedet og sanserne og noget for både storbytypen og naturelskeren.

Nyd søerne i midten af byen

Viborg strækker sig op ad siderne ad bakkerne på begge sider af Nørre- og Søndersø i midten af byen. Det er nemt at gå omkring søerne, og selvom du aldrig kommer helt væk fra byen, er området alligevel så varieret, at du på den ca. 5,5 km lange rundtur om Søndersø, når gennem lidt skov og åben land.

Du kan også snuppe en kort sejltur på søen med den lille turistbåd ”Magrethe I”, der ligger til kaj ved Golf Salonen ved vejen, der går midt mellem de to søer.

Viborg domkirke og gamle huse

Viborg domkirke og gamle huse
Foto: Cees Van Roeden

Den store kirke af sten, domkirken, er et besøg værd. Den er flot i al sin bombastiske natur. I de nærmeste gader omkring domkirken er mange gamle huse bevaret, og en gåtur rundt i de gader er hyggelig. Gå rundt på egen hånd eller prøv en guidet tur

Latinerhaven med smukke blomster

Overfor domkirken ligger den gamle latinskole med en lille men smuk klosterhave, Latinerhaven. Der er farvestrålende stauder, lægeurter og et monument for forfatteren Steen Steensens Blicher.

Du kan også nyde synet af stauder i parken Borg Vold, omkring 5 minutters gåtur fra Latinerhaven. I maj og juni blomstrer parkens rododendroner.

Hald Sø og Dollerup Bakker byder på vild natur

Hald Sø og Dollerup Bakker omkring 10 km udenfor Viborg er en ægte og smuk naturoplevelse. Følg en af ruterne på Naturstyrelsens folder for området, eller parkér bilen i nærheden af Niels Bugges Kro, og gå op bagved kroen, hvor der er et stort vandreservoir. Gå ind i landskabet langs bækken, som gradvis bliver tørrere og tørrere for til sidst at forsvinde helt.

Udsigt fra heden

Fortsæt ad stien, som den stiger, indtil du til sidst befinder dig på et stort stykke åben hede fuld af lyng, hævet et godt stykke oppe i landskabet. Her er der en pragtfuld udsigt over Hald Sø og Dollerup Bakker – og du kan også se helt ind til Viborg.

Sejltur på Søndersø eller tur med Folkebladstoget

Har du børn med på turen til Viborg kan en sejltur på Søndersø måske friste eller en tur i det lille ”tog”, kaldet Folkebladstoget – det kører en rundtur gennem Viborgs gader.

Skal der mere action til, så prøv Viborg Legeland  eller det lille væksthus i Hald Ege, der har en lille samling eksotiske planter og smådyr.

Kalø Slotsruin er natur og historie

Kalø Slotsruin er natur og historie
Foto: Bo Skaarup

Med et besøg på Kalø Slotsruin kan du kombinere naturoplevelser og historie. Alt efter, hvad du er mest i humør til, kan du bruge tiden på at sætte dig ind i historien om slotsruinen, der blev bygget i forbindelse med bondeoprøret i 1313 eller du kan bare gå omkring i området og nyde naturen.

Tæt på havet og skoven

Kalø Slotsruin ligger i den nordvestlige hjørne af Kalø Vig, nord for Århus og er placeret ganske tæt på vandet, og du må gå det sidste stykke derud ad en smal vej med vand på begge sider. Du kan også vælge at gå tur i Hestehaveskoven, hvor der vokser mange høje egetræer.

Besøg resten af nationalparken Mols Bjerge

Slotsruinen ligger på den del af Djursland, der er udlagt som Nationalparken Mols Bjerge, og du kan danne dig et overblik over seværdigheder, gåruter og cykelruter på nationalparkens hjemmeside 

Kilder: midtjyskturisme.com, Visit Denmark og danmarksrejsen.dk

Få mere inspiration til ferie i Danmark her

Mest læste artikler