10 særlige og alternative ferieoplevelser i Danmark

Her får du 10 bud på særlige ferieoplevelser, du kan få lige her i Danmark. 

På ferie i Danmark

Der er et hav af forskellige oplevelser i Danmark, der bare ligger og venter på dig. Vi har samlet 10 bud på, hvad det eksempelvis kunne være her i artiklen.

Hop direkte ned til den du gerne vil læse om ved at trykke på linket her under, eller nyd dem alle ved at kigge længere ned i artiklen.

1. Besøg de danske film locations

Mange af de seneste års danske filmsucceser og store tv-produktioner, tager plads ude i det virkelige liv fremfor studier. Dét, og ikke kun de danske skuespilleres talent, er med til at gøre de danske film og tv-dramaserier populære i hele verden.

Tv-serierne Forbrydelsen, Borgen, Broen og Kastanjemanden er danske tv-serier, der alle er blevet populære i udlandet.

Christiansborg – her blev meget af tv-serien “Borgen” filmet.

2. Det Sydfynske Øhav og Øhavsstien

Danmarks svar på Caribien. Det Sydfynske Øhav er kendt for sine mange skønne øer, der hver især har deres helt egen karakteristika. Det Sydfynske Øhav bugner med dejlige strande med plads til fiskeri, og dykning med både snorkel og med flaske.

Det Sydfynske Øhav byder på udfordrende, varieret, alsidig vrag- og naturdykning for alle – på alle niveauer.

Der er mange forskellige muligheder, hvorpå du kan nyde Det Sydfynske Øhav. Du kan udforske øerne fra rælingen på storslåede sejlskibe, kajakker, små futtende færger – eller gåben.

Læs også: Helligdage – så mange fridage får du i år

Øhavsstien

Øhavsstien giver dig netop muligheden for at opleve det unikke danske Øhav på gåben. Vandreturene, der inkluderer flere stier og som er i alt 220 km, er varierende og tager dig omkring både Sydfyn, så du kan skue de mange flotte øer som eksempelvis Langeland og Ærø.

Øhavsstien er opdelt i syv delstrækninger, så du kan sammensætte lige præcis den rute, der er passende til dig. Du får muligheden for at vandre langs kyster gennem den rige danske flora og fauna og forbi både slotte, herregårde og landsbyer.

Der er bygget shelters langs hele ruten, så du kan overnatte i det fri og ikke behøver forlade dit eventyr undervejs. Der er garanti for at opleve smuk natur og vidunderlige glimt af den sande danske natur.

Det Sydfynske Øhav – på vej til Ærø.

3. Verdens største kalkmine

Mønsted kalkgruber ligger vest for Viborg i Midtjylland. Èn af grundene til, at netop disse kalkgruber er helt specielle, skyldes at disse lag i jorden normalt ville ligge omkring 4-500 meter dybde. På grund af de helt særlige jordforhold, kan du her få lov at opleve minernes fortryllende omgivelser ved jordens overflade.

Kalkgruberne minder allermest om noget fra eventyrlige filmscener, med endeløse mystiske labyrinter, enorme huler med klippe lignende vægge, rungende akustik og uhyggelige flagermus. De utrolige omgivelser kan til tider føles helt uvirkelige – men dog utroligt spændende.

Ost og flagermus

Langs de største gange i minerne er der diskrete lamper, der oplyser din rute. Men tag dig i agt, for du kan risikere at vække grubernes eneste indbyggere; de uhyggelige, men ufarlige flagermus, der har indtaget gruberne og gjort dem til deres hjem.

Mindre uhyggeligt kan du også risikere at støde på en masse oplagret grubeost et hemmeligt sted i gruberne, da det faktisk er her Arla opbevarer deres lager af grubeost.

Mønsted Kalkgruber – en af korridorgangene i gruberne.

4. Bornholmsk historie og natur

Bornholm er en fantastisk ø, der byder på mange smukke og overraskende syn for de fleste. Med den unikke natur og de mange fantastiske kendemærker som Hammershus, Kaffeslottet over Gudhjem, de hvide strande og mange mange flere, er Bornholm en ø, som indbyder til at tage på opdagelse i smukke omgivelser.

De Bornholmske seværdigheder ligger tæt, og der er et hav at vælge imellem, hvilket kan være med til, at du selv efter adskillige besøg, kan blive ved med at finde nye interessante udflugtsmål.

Idyllisk bindingsværk, unikke huse og konstruktioner er også et særligt kendetegn ved Bornholm, men øen viser sig i sin sande natur i sine omdannede granitbrud. Granitbruddene er smukke områder at gå i, hvor søens vand er turkis og træerne vokser tæt på toppen af bare granitklipper.

Bornholmsk natur – granitbrud på Bornholm.

5. Københavns smukkeste haver

Hvis du er på ferie i det pulserende i Danmarks største by og hovedstad, København, hvor du kan beundre byens travle hverdag, kan du søge ly i to af byens smukkeste haver, når du trænger til en pause fra højt energiniveau og fart over feltet. Botanisk have og Kongens have er to af de mest rolige steder i byens midte.

Botanisk have

Botanisk have beliggende nær Nørreport station, og er en af Danmarks ældste oaser, der er i evig forandring. I midten af haven finder du det enorme Palmehus, der blev rejst i 1874. Huset har smukke hvide detaljer, der sammen med mange kupler, pynter på den gamle og smukke facade.

Palmehuset byder på mange eksotiske planter fra hele verden i subtropiske og tropiske regnskovs omgivelser. Små søer, vindeltrapper og fantastiske blomster og planter fylder kvadratmeterne til bristepunktet.

Selve haven omkring palmehuset byder på mere end 10.000 forskellige plantearter, og der er rig mulighed for at nyde dem fra lange, snørklede stier og hvidmalede, idylliske broer.

Kongens Have

Kongens Have, der hører til Rosenborg, er en 400 år gammel renæssancehave, som i dag bliver brugt til lidt mere en bare kongelige spadsereture. I dag er haven hjemsted for både hyggelige musikarrangementer, sammenkomster, spil som petanque og crocket, solbadning, leg og andre fritidsinteresser.

Kongens Have er en af de få bevarede renæssancehaver tilbage i Europa, og mere end to millioner mennesker besøger haven årligt for at nyde de smukke og afslappende omgivelser. Er man sulten under sit besøg, er der flere pavilloner med udendørs servering, heriblandt den kendte Herkules Pavilion fra 1700-tallet og den nye gourmet restaurant Geranium, der ligger i et gammelt lysthus, der tilhørte kongefamilien, ud mod Kronprinsessegade.

Palmehuset i Botanisk have i København.

6. Feriepark for børnefamilier

Har du småbørn i familien og vil du gerne give dem en oplevelse for livet? Så er Jesperhus Feriepark et godt bud. Jesperhus er et af Danmarks mest børnevenlige feriecentre med campingplads, forlystelsespark, zoologisk have, badeland og masser af sjove aktiviteter for børnene og for resten af familien. Feriecentret ligger i det rolige Nordjylland på Mors, der ligger midt i Limfjorden i naturlige omgivelser.

Det er både muligt at medbringe sin egen campingvogn, leje et telt eller en hytte til hele familien. Uanset hvordan man vælger at tilbringe sin ferie i Jesperhus, er der garanti for hyggelige aftener med livemusik og åben scene for de voksne, samt underholdning for de mindste.

Jesperhus Feriepark hed tidligere Jesperhus Blomsterpark – den smukke park bugner stadig af mange smukke blomsterbede og dekorationer.

7. Nord- og Vestjyllands smukke natur

Lidt længere nordpå, på toppen af Danmark findes ét af verdens mest unikke naturfænomener. Skagerrak og Kattegat mødes i en knivskarp duel om bølgerne på Grenen i Skagen. De to have, der flugter sig på hver deres side af Jylland, mødes nemlig på toppen og støder sammen i en sådan manér, at du rent faktisk har muligheden for at stå med venstre fod i Skagerrak og højre fod i Kattegat.

Dog er det ikke en badestrand, da understrømmene, der bliver dannet når to have støder sammen, er alt for kraftige til at det er forsvarligt at bade.

Løkken og Blokhus ved Vesterhavet

Hvis du derimod vil bade kan du søge lidt længere syd på; ned til Løkken og Blokhus ved Vesterhavet, hvor du finder nogle af Danmarks mest besøgte og bedste badestrande.

Vesterhavet er kendt for sine friske pust og sit saltede vand, der sammen med sine sandstrande, gør det til en meget attraktiv badestrand for turister.

Til strandene hører der hyggelige byer, som bugner med sommerhuse, der hyppigt bliver lejet af både danske og udenlandske turister. Sommerkoncerter, open bynight, is på promenaden og grill i haverne er bare få ting, der betegner atmosfæren i sommerbyerne ved Vesterhavet.

Nordvestjylland – hvid sandstrand ved Blokhus.

Råbjerg Mile ved Vendsyssel

Lidt længere inde i landet kan du også få dig en oplevelse for livet, ved at lægge et besøg forbi den vandrende klit, Råbjerg Mile. Danmarks svar på Sahara indeholder 3,5 millioner kubikmeter sand og dækker et areal på ca. 1 kvadratkilometer.

Den 20 meter høje mile ligger mellem Skagen og Frederikshavn, og har sit højeste punkt hele 40 meter over havoverfladen. Råbjerg Mile har fået tilnavnet den vandrende klit, da den gigantiske sandbanke bevæger sig i vinden. Siden 1900 har milen rykket sig ca. 1750 meter mod øst, og i dag bevæger den sig med gennemsnitligt 15 meter om året.

Det vil altså sige, at milen om ca. 100 – 200 år vil dække hele hovedvejen til Skagen. Når milen har passeret vil træer og andet der, har været tildækket af milens sand, dukke op på den anden side efter omkring 40 år, når milen har passeret.

Råbjerg Mile – den store sandbanke og fire mennesker, der kan ses i øverst til højre.

8. Møns klint og Lolland-Falster

På den syv kilometer lange strækning fra Møns Fyr i syd til Liselund Slotspark i nord ligger Møns Klint. Klinten er 128 høj og er Danmarks højeste. Der findes flere forskellige stier, der kan tage dig på en smuk tur rundt på klinten.

Stierne tager dig gennem fantastiske omgivelser på en tur, der giver dig udsigt over vandet og resten af klinten mere end 100 meter over havets overflade.

Islænderridning

Hos Møns Islændercenter, der ligger øst for landsbyen Sømarke, er det muligt at opleve Møn og Lolland/Falster fra hesteryg. Hestene stopper helt roligt og tæt på kanten af klinten, så det er muligt at se langt og ud over kanten. Der er rig mulighed for at galopere langt hen over overdrevne og ind i klinteskovene, hvor der er en hyggelig atmosfære på de dertil indrettede stier.

Møns Klint – Danmarks højeste klint.

9. Aarhus’ aktiviteter

I Danmarks næststørste by, Aarhus, er der også rig mulighed for at få én på opleveren. Her er der både plads til naturoplevelser, historiske oplevelser og moderne oplevelser.

Dyrehaven i Aarhus

I den smukke og store bøgeskov syd for Aarhus midtby ligger Marselisborg Dyrehave. Her møder du både dådyr og sikavildt, der er vant til at blive fodret med æbler og gulerødder og som kommer helt tæt på, når man bevæger sig rundt i haven.

Der er også mulighed for at møde små, stribede vildsvin. Haven er perfekt til familieudflugter eller romantiske gåture hånd i hånd. Mange mennesker besøger Dyrehaven hvert år.

Moesgaard museet

Endnu længere syd for Aarhus midtby, ligger det smukke Moesgaard museum. Museet har det arkæologiske ansvar for lokalområdet omkring Aarhus og har status af specialmuseum. At være specialmuseum betyder, at arkæologerne på museet også varetager arkæologisk forskning i ind- og udland.

Museet er kendt for deres varierende, specielle og alsidige udstillinger. Deres mission er at udforske og fortælle om menneskelivets mangfoldighed, og at skabe tankevækkende og vedkommende museumsoplevelser for alle aldre.

ARoS kunstmuseum – her ses det store Rainbow Panorama View på toppen af bygningen.

ARoS

Aarhus Kunstmuseum er med sine 20.700 kvadratmeter fordelt over 10 etager et af Nordeuropas største kunstmuseer. Med spektakulære billede- og oplevelses kunst for både børn og voksne, er Aros bestemt et besøg værd, hvis du lægger vejen forbi Aarhus.

Ikke nok med at kunsten er i verdensklasse, selve bygning og arkitekturen, tegnet af den århusianske tegnestue Schmidt Hammer Lassen Architects, er det også. Tegnestuen vandt konkurrencen om at tegne bygningen i 1997 mod 109 andre tegnestuer fra resten af verden.

Det meget kendte 150 meter lange panorama view i alle spektrets farver, der svæver over ARoS’ tag, er et permanent kunstværk af den dansk/islandske kunstner Olafur Eliasson.

Den Gamle By

Ikke langt fra ARoS – i midten af Aarhus – ligger Den Gamle By midt i Botanisk Have. Den gamle by er grundlagt i 1914 af den aarhusianske lærer og translatør Peter Holm.

Der findes bygninger helt tilbage fra 1550 og mange andre udstillinger, der viser udviklingen op gennem tiden. Det er Den Gamle Bys mission, at historien skal ud til folk og lære at sætte dem selv og deres samtid i perspektiv.

Om sommeren er der ekstra liv i gaderne, når mennesker, som forestiller at leve i en anden tid, bevæger sig rundt i byen og laver mad, hugger brænde, laver håndarbejde eller ekspederer kunder i butikken.

Den Gamle By – hestevognene kører rundt i gaderne og skaber liv og autentiske lyde.

10. Gudenåen og kajak/kanotur

Gudenåen er Danmarks største å. Med sine 160 km, der snor sig gennem noget af Danmarks smukkeste natur, er du sikker på at få en fantastisk oplevelse, hvis du bevæger dig ud på vandet i en kano eller en kajak.

En sejltur på Gudenåen er en storslået naturoplevelse for både børn og voksne.

Der findes et hav af udlejningsfirmaer, der både kan hjælpe dig med at planlægge den perfekte rute for dig, og som naturligvis udlejer kajakker og kanoer. Hvis du har din egen kajak eller kano, så er gudenåen en perfekt destination for din næste udflugt. Gør en tur ud af det og find campingpladser langs åen, hvor I kan overnatte om natten.

Gudenåen – kajaktur på gudenåens stille vandoverflade.

Hvornår er der efterårsferie?

Mest læste artikler