Spar på el-regningen: Fordel varmen over hele huset

Varmepumpe

En varmepumpe med flere indblæsere blev løsningen for en familie i Jyderup, men det holdt hårdt. De forskellige dele sørger for, at hele huset bliver jævnt opvarmet.

Foto: LG Electronic

Efter en måned frøs de stadig

Familien Mortensen i Jyderup bor i et mindre rækkehus på 70 m2 fordelt på to etager. Huset har været opvarmet med el-radiatorer – og med solfanger og med en el-vandvarmer til det varme vand.

Det store spørgsmål var, om en luft-til-luft-varmepumpe med én indedel kunne varme begge etager op. Flere forskellige montører og tre energirådgivere besøgte huset. Alle garanterede, at en indedel i stueetagen, hvor indblæsningen vendte over imod trappen og dimensioneret til 70 m2, ville kunne klare opgaven.

Pumpen blev indkøbt, men efter en måned og forskellige indstillinger var der stadig koldt på 1. sal. Til sidst klagede familien til montøren, og det endte med, at han hentede varmepumpen igen. 

En tredjedel i elforbrug

Familien læste nu om varmepumper med både to og fem indedele på norske og svenske hjemmesider, og efter megen søgen fandt de endelig en dansk leverandør og en pumpe med to indedele. Pumpen er nu monteret med en del i stuen og en på 1. sal, og siden har den dejligste varme bredt sig i hele huset – så længe dørene er åbne til alle rum.

De to indedele kan reguleres og slukkes hver for sig, og det er tydeligt på familiens elregning, at varmepumpen kun bruger ca. en tredjedel el i forhold til el-radiatorer.

Overvejer du en luft-til-luft-varmepumpe, skal den placeres rigtigt – ellers fordeler den ikke varmen ordentligt. Først og fremmest skal pumpen placeres, så den varme luft ikke stoppes af møbler, døre eller fx halvvægge.

Vær også opmærksom på, at varmen kan blive "fanget", hvis den varme luft blæses ind i et lukket område/karnap.

Læs også: Sådan sparer du på strømmen

Sæt gang i luftstrømmen

Hvis varmen stadig ikke "bevæger sig", er der flere muligheder: Hvis der er en kuldebro ved en gang eller en trappeskakt, kan du forsøge med en lille ventilator. Der skal ikke meget til – og nogle gange skal luftstrømmen blot sættes i gang, så fortsætter den selv.

Du kan også eksperimentere med at lave skorstenseffekt i en trappeskakt ved at lukke/åbne spjæld.

Er pumpen rigtig placeret, kan den levere grundvarme til hele huset – som så måske skal suppleres med en el-radiator i de fjerneste rum.

God i huse med mange døre

Bor du i et hus med mange døre og afdelinger eller med to etager, er flere indedele som sagt en god løsning. Du får bedre fordeling af varmen – og varmen kan reguleres/slukkes i hvert rum.

Årsvirkningsgraden (SCOP) er lidt lavere for en varmepumpe med flere indedele, men så er varmefordelingen meget bedre – og dermed mindsker du forbruget fra strømslugende el-radiatorer.

Der findes flere forskellige varmepumpe-mærker, der fører varmepumper med flere indedele. Nogle varmepumper er "født" til flere indedele, helt op til fem, og du kan selv vælge, om der skal to, tre eller måske fem indedele på. Det er dermed også muligt at eftermontere en indedel.

Du skal være opmærksom på, at et rum kan være for lille til, at en indedel kan fungere. Der kan helt enkelt blive for varmt for hurtigt, og det kan få termostaten til at slå fra, før varmen er fordelt. Derfor bør indedelen placeres i de største, centrale rum.

Læs også: Sådan kommer du af med duggen i din bil om morgenen

Sætter du en indedel i et soveværelse på førstesalen, kan den benyttes til at køle rummet ned om sommeren.

De fleste indedele skal sidde på væggen helt oppe ved loftet. Der findes også indedele, der monteres ved gulvet – og mere ligner en traditionel radiator. Vær opmærksom på, at en indedel, der er beregnet til at sidde ved loftet, vil sende ca. 50° varm luft ned mod gulvet, det kan skade et trægulv.

Få hjælp til at dimensionere din varmepumpe

Der er ikke et fast svar på, hvor mange kvadratmeter, en varmepumpe kan varme op pr. kW – det afhænger af isolering, planløsning osv. Så det er en god idé at få en rådgiver til at vurdere huset. 

På tegningerne ses, hvordan indedelene kan placeres, så kapaciteten udnyttes optimalt. Også udedelen skal dimensioneres til at kunne levere varme til alle indedelene.  

5 brandvarme facts

1. Hvem kan få glæde af en luft-luft varmepumpe? En luft-luft varmepumpe kan bruges på to måder: I et hus, der er opvarmet med el-radiatorer, kan luft-luft varmepumpe erstatte radiatorerne med store besparelser – afhængigt af varmefordeling og varmepumpens kvalitet.

Eller: Som supplement til centralvarme på linje med en brændeovn – så  centralvarmen tændes senere. 

Læs også: Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

2. Hvor god er varmepumpen? SCOP, (Seasonal Coefficient of Performance) er varmepumpens årsvirkningsgrad – udregnet i forhold til klimaet, der hvor du bor. Tallet viser, hvor meget varme, du får ud af én kW strøm.

For en god luft-luft-varmepumpe kan SCOP være over 5. Det betyder, at én kW el bliver til mere end 5 kW varme. 

Til sammenligning bruger en el-radiator 1 kW el til at producere 1 kW varme. Der er minimumskrav til varmepumpernes effektivitet. Dårligste energiklasse er A. 

SCOP på over 5 giver højeste energiklasse. Den koster ekstra i anskaffelse, men giver til gengæld større besparelse i drift. Varmepumper med flere indedele har generelt en dårligere SCOP – mellem 3 og 4. 

3. Larmer den? Varmepumper siger noget – men der udvikles meget på at dæmpe lyden. 

Tjek nøje på produktsedlen, hvor mange decibel både indedel og udedel giver. Sammenlign forskellige varmepumpers decibel for ”ventilator ved middelhastighed”. Udedelen siger mest – indedelen mindst.

Er du støj-følsom, er det en god idé at bede om at besøge et sted, hvor varmepumpen er monteret. 

4. Kan den varme, når det er meget koldt?

Det er vigtigt, at din varmepumpe også kan varme huset op på en kold frostnat. For at tjekke det, skal du kigge efter varmeeffekten – kW – ved forskellige temperaturer. Jo højere effekt, jo bedre. Sammenlign den med forskellige andre varmepumper.

Tjek også effekten ved temperaturer lige over frysepunktet. Her opstår der meget rimfrost, fordi luften er fugtig – det er en udfordring for mange varmepumper.

5. Ekstra funktioner Nogle varmepumper har WiFi, der gør det muligt at regulere temperaturen over mobilen. 

De fleste har mulighed for et dagsprogram, hvor pumpen tænder/slukker på bestemte tidspunkter. 

Varmepumperne har forskellige filtre, der filtrerer pollen og støv fra indeluften – mange allergikere har glæde af en luft- luft-varmepumpe. Tjek også, om pumpen kan reguleres til at holde huset frostfrit.

Næsten alle varmepumper kan benyttes til aircondition. Rart om sommeren, men pas på – den ekstra komfort kan hurtigt æde sig ind på besparelsen.

 

 

 

1 februar 2015
0

Fordele og ulemper ved at installere en varmepumpe i dit hjem

Står du og overvejer at skifte dit gamle varmeanlæg ud med et nyt, energibesparende varmepumpeanlæg? Så læs med her - her er 4 fordele og...

0

Placer din varmepumpe rigtigt

Vær opmærksom på, at en luft-vand varmepumpe har et vist støjniveau. Tjek det, før du køber din varmepumpe.

0

Skjul din varmepumpe og forskøn huset

Varmepumpens udedel pynter sjældent på huset, men du kan ændre dens udseende, hvis du er opmærksom på hvordan.

1

Varmekilder der passer til gulvvarme

Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt...

1

Varmepumpen skal passes og tjekkes af dig og en montør

Har du en luft/luft-varmepumpe, skal den renses, tjekkes og passes regelmæssigt, ellers bruger den alt for meget strøm. Noget af det kan du...

0

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

5

Køb ikke for billig en varmepumpe

Priserne på luft til luft-varmepumper svinger fra 3.000 til cirka 25.000 kr., men de billige varmepumper er ofte et dyrt og larmende bekendt...

0

Få varmen med en pumpe

Vil du gerne sende din nuværende varmekilde på pension, kan en luft til vand-varmepumpe være afløseren. Den leverer både varme og varmt...

0

Ekstra billig el med varmepumper

Elafgiften er blevet sat ned for dem, der varmer huset op med el – og det gælder også for dem, der bruger varmepumper.

7

Varmepumpe - lær af andre villaejeres erfaring

Indedelen af varmepumpen blev flyttet, og filtrene kræver rensning. Det er nogle af de erfaringer, villaejer Allan Frandsen har gjort sig,...

0

Tjek dit hus i september

Varmepumpe til sommerhuset, tagtjek før efterårsstormen, tjek af vinduesfuger og udendørsbelysning - det er alle ting, du med fordel kan...

0

Pas på støj fra varmepumpen

En luft-vand-varmepumpe er blevet en populær varmekilde. Men inden du investerer i en varmepumpe, der kan sikre dig billig varme, så skal...

0

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret...

1

Få billig varme med en varmepumpe

Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...