Sådan vedligeholder du din varmepumpe

Varmepumpe

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Se her, hvordan du gør.

En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt.
En luft/luft varmepumpe skal passes, så kører den optimalt. Foto: Lise Mortensen Høy, Raska-teknik m.fl.

Vedligehold varmepumpen

Har du fået en luft/luft varmepumpe inden for dørene, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan den skal passes. Så holder den længere, og du får mere varme for pengene.

Helt grundlæggende skal indedelen holdes ren. Der sidder normalt to tætmaskede filtre, som filtrerer støvpartikler ud af luften, før luften bliver opvarmet og sendt
retur ud i lokalet. 

Det er vigtigt, at filtrene bliver holdt rene. Det vil sige, at de skal kontrolleres jævnligt, filtrene tilsmudses meget forskelligt alt efter luftkvaliteten i lokalet, hvor varmepumpen er placeret.

I nogle tilfælde er en rengøring af filtrene hver 3. måned tilstrækkeligt. Andre steder, hvor der er mere støv i luften, kan det være nødvendigt at rense dem en gang om ugen eller hver 14. dag.

Du kontrollerer filtrene ved at åbne frontlågen, og du kan tydeligt se, om et filter er rent; hvis det er gråt og dækket af støv, er det tid til at rense det.

Sådan gør du

1. Åbn forsiden af inderdelen, og tag filtrene ud. De skal behandles med lidt varsomhed, så støvpartiklerne ikke spredes. 

2. Du kan støvsuge filtrene. Men indimellem er det en god idé at vaske dem med varmt sæbevand eller bruge skum, da de godt kan blive lidt fedtede. Skyl dem rene med håndbruseren, skyl fra bagsiden, så støvet ”løftes” af.

Læs også:

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste...

3. Brug en blød børste, så du ikke beskadiger det fine plast-filter.

4. Jo renere, du holder filtrene, jo mindre støv kommer længere ind i varmepumpen.

5. Når filtret er ude, kan du se de lameller – tynde små plader – der overfører varmen til luften. Hvis de er støvede, kan du forsigtigt støvsuge dem.

Brug et mundstykke med blød børste på støvsugeren, så du ikke kommer til at bøje/beskadige lamellerne. Pas på fingrene, da lamellerne er skarpe.

6. Til sidst sætter du filtrene på plads igen og tjekker, at de sidder rigtigt og slutter tæt.   

Få lavet et årligt eftersyn

Der er myndighedskrav om årligt eftersyn af aircondition/varmepumper, der indeholder mere end 1 kg kølemiddel – og det gør langt de fleste effektive varmepumper på markedet.

Du kan se på en label på udedelen, hvor meget kølemiddel der er på din varmepumpe.

Læs også:

Giftige larver skaber utryghed på Bornholm - især hos hundeejere

Fyrreprocessionsspinderlarven er løs på Bornholm, og den er især farlig for hunde, der kan dø, hvis de sluger den giftige, lille satan.

Under alle omstændigheder er det en god idé at få tjekket din varmepumpe en gang om året, så du ved, at den yder optimalt.

Faktisk kan en forkert monteret eller en utæt varmepumpe køre i årevis med en dårlig effektfaktor, uden at brugeren opdager det. Det kan resultere i meget større elregning i forhold til en velfungerende varmepumpe.

Ved eftersynet bliver alle vitale dele og funktioner kontrolleret, og hvis det er nødvendigt, bliver indedelen renset. Udedelen bliver renset og kontrolleret for korrekt ydelse og kølemiddelmængde.

4 tips til varmepumpen

1. Indstil din varmepumpe til den temperatur, du føler, er mest behagelig, og se bort fra den temperatur, varmepumpen viser i displayet. Varmepumpen måler temperaturen under loftet og viser derfor en højere temperatur, end der er længere nede i lokalet.

2. Sænk ikke temperaturen mere end et par grader om natten. Besparelsen ved store udsving tabes, når varmepumpen skal arbejde på højtryk for at nå en behagelig temperatur igen.

3. Pas på auto-funktionen. Den får varmepumpen til at køle, hvis temperaturen kommer over set-punktet. Er der fx andre varmekilder i rummet, kan varmepumpen utilsigtet give sig til at køle. Det kan resultere i en situation, hvor varmepumpen afkøler rummet, samtidig med at en anden varmekilde tilfører varme.

4. Hvis varmepumpen er korrekt monteret, bør der ikke være behov for at efterfylde med kølemiddel. Vær opmærksom på, at utætheder, der lækker kølemiddel til atmosfæren, skal repareres og ikke rutinemæssigt påfyldes kølemiddel. Kølemidler er drivhusgasser og skal derfor håndteres rigtigt.

Læs også:

Behjælpeligt trick: Derfor skal du fra nu af lægge en mønt i fryseren, hvis du ikke er hjemme

Et genialt trick bliver delt af flere hundrede personer på Facebook. En god idé til dig, der skal ud og rejse i ferien.

Kilde: Raska-Teknik

01 november 2016
Mere om Varmepumpe

Fordele og ulemper ved at installere en varmepumpe i dit hjem

Varmepumpe Står du og overvejer at skifte dit gamle varmeanlæg ud med et nyt, energibesparende varmepumpeanlæg? Så læs med her - her er 4 fordele og ulemper ved at vælge et varmepumpeanlæg. 

Varmepumpen skal passes og tjekkes af dig og en montør

Varmepumpe Har du en luft/luft-varmepumpe, skal den renses, tjekkes og passes regelmæssigt, ellers bruger den alt for meget strøm. Noget af det kan du...

Varmepumpeskjuler: skjul din varmepumpe og forskøn huset

Varmepumpe Varmepumpens udedel pynter sjældent på huset. Du kan dog ændre dens udseende med en varmepumpeskjuler eller med et skur eller et halvtag....

Få varmen med en pumpe

Varmepumpe Vil du gerne sende din nuværende varmekilde på pension, kan en luft til vand-varmepumpe være afløseren. Den leverer både varme og varmt vand.

Placer din varmepumpe rigtigt

Varmepumpe Vær opmærksom på, at en luft-vand varmepumpe har et vist støjniveau. Tjek det, før du køber din varmepumpe.

Sådan får du varmen fra din varmepumpe til at fordele sig til alle...

Varmepumpe En varmepumpe giver billig varme, men bruger du den forkert, bliver varmen ikke ordentlig fordelt. Det oplevede familien Mortensen fra...

Ekstra billig el med varmepumper

Varmepumpe Elafgiften er blevet sat ned for dem, der varmer huset op med el – og det gælder også for dem, der bruger varmepumper.

Varmepumpe - lær af andre villaejeres erfaring

Varmepumpe Indedelen af varmepumpen blev flyttet, og filtrene kræver rensning. Det er nogle af de erfaringer, villaejer Allan Frandsen har gjort sig,...

Køb ikke for billig en varmepumpe

Varmepumpe Priserne på luft til luft-varmepumper svinger fra 3.000 til cirka 25.000 kr., men de billige varmepumper er ofte et dyrt og larmende bekendt...

Tjek dit hus i september

Varmepumpe Varmepumpe til sommerhuset, tagtjek før efterårsstormen, tjek af vinduesfuger og udendørsbelysning - det er alle ting, du med fordel kan tage vare på i september.

Pas på støj fra varmepumpen

Varmepumpe En luft-vand-varmepumpe er blevet en populær varmekilde. Men inden du investerer i en varmepumpe, der kan sikre dig billig varme, så skal...

Varmekilder der passer til gulvvarme

Varmepumpe Der er tidspunkter, hvor du med fordel kan skifte til gulvvarme frem for radiatorer. Også hvad angår økonomi. Gulvvarme passer især godt...

Varmepumpe - vælg den rette til dit hus

Varmepumpe Vil du opvarme dit hjem med en varmepumpe, skal du sørge for, at den har den rigtige størrelse, er godkendt og bliver ordentligt installeret. Det er en god idé at alliere sig med en fagmand med den rette uddannelse.

Få billig varme med en varmepumpe

Varmepumpe Der findes flere forskellige løsninger, når det gælder varmepumper, og det er altid en god idé at alliere sig med professionel bistand, da...