Denne artikel er sponsoreret

10 gode skridt mod en lavere energiregning

Energi

Den kolde og mørke tid får tit energiforbruget til at stige. Følg Go’ Energis 10 gode råd her for at undgå det. Prøv også Go’ Energis onlineberegner Boligtjek. Indtast din adresse og dit forbrug – så får du overblik over, hvor du spare strøm og varme i netop dit hus.

1.    Trækker det ind?

Trækker det fra dine vinduer og døre? Så er det en god idé at tætne. Dit hjem bliver varmere, og din energiregning mindre.

Husk, at kulde kan komme ind af selv små sprækker. En utæt brevsprække eller kattelem giver også træk. Brug tætningslister eller fug dér, hvor det trækker ind. Og træk frisk luft ved at lufte ud 3 x 5 minutter hver dag.

Find gode råd på GoEnergi.dk/boligtjek

2.    Hold 55 °C i varmtvandsbeholderen, og undgå legionella

Sæt temperaturen i varmtvandsbeholderen på 55 °C. Det er varmt nok til at vaske op og bade i. Hvis temperaturen er højere, bruger du for meget energi. Du risikerer også at skolde dig på vandet, og at varmtvandsbeholderen kan blive kalket til.

Det varme vand i vandhanen skal være 50 °C. Hvis det er under 50 °C, kan der opstå legionella. Mål temperaturen ved at hælde varmt vand ned i en skål med et termometer i. Indstil temperaturen i varmtvandsbeholderen, til vandet er 50 °C.

Læs mere – og hent Go’ Energis Tjekliste for varmeanlæg på www.goenergi.dk/tjeklisten


3.    Isoler dine rør, og få glæde af varmen

Hvis dine rør på loft, kælder, bryggers og andre uopvarmede rum er isoleret for lidt, taber de varme. Isoler rørene, så de har 40-50 mm isolering.

Du kan godt sætte ny isolering uden på den isolering, der allerede er der. Bare sørg for, at den er tæt. Du kan købe rørisolering i byggemarkedet. 

Få gode råd om, hvad der kan betale sig for dig, på GoEnergi.dk/boligtjek

Læs også: Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

4.    Er dit hus isoleret nok?

Et godt isoleret hus holder bedre på varmen og giver dig en lavere varmeregning. Er dit hus fra før 1960, er det nok bygget uden isolering i hulmuren. Så kan det betale sig at hulmursisolere.

Hvis der ligger under 175 mm isolering på dit loft, på skråvægge og i skunken, bør du også isolere mere her. Du kan selv gøre det, hvis du sætter dig ind i, hvordan du gør. Ellers få en håndværker til det.

Hent Go’ Energis Tjekliste GoEnergi.dk/tjeklisten for isolering, og se, hvordan du undersøger isoleringen.
Find en håndværker, der kan udføre energieffektive løsninger på GoEnergi.dk/haandvaerkerlisten.dk

5.    Få styret varmen automatisk

Mange varmeanlæg har automatik. Automatik kan skrue ned for varmen om natten, og når du er på ferie. Og det kan styre din indetemperatur efter, hvor koldt det er udenfor. Det er nemt at indstille – men kig i varmeanlæggets brugsanvisning først.
 
Læs, hvordan du kan optimere dit varmeanlæg, på
GoEnergi.dk/tjeklisten 

6.    Udskift hjemmets store strømsluger

Hvis din cirkulationspumpe til varmeanlægget er forældet, er det nok en af dine største strømslugere. Den kan bruge lige så meget strøm som 4 køleskabe tilsammen.

Tjek, om pumpen er A-mærket. Hvis ikke, så overvej at skifte den.

Læs også: Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en gul sløjfe

Hold cirkulationspumpen slukket fra maj til september, hvor radiatorerne alligevel er slukket. Så sparer du endnu mere energi.

Læs mere om, hvad du kan spare på cirkulationspumpen: GoEnergi.dk/cirkulationspumpe

 

7.    Få godt lys med lavt elforbrug

Brug A-mærkede sparepærer eller LED (lysdioder). De bruger ned til 8 gange mindre strøm end glødepærer. Og de holder 6-80 gange længere. Den sidste tid er der kommet ekstra mange gode A-pærer og LED i butikkerne.

Hvis du har brug for særligt god lyskvalitet, så køb halogenglødepærer.

Læs mere og find Go’ Energimærkede pærer på
GoEnergi.dk/a-paerer


8.    Sluk it og internet, eller lad det gå i dvale

Internet og it-udstyr får mange danskeres elregning til at stige. Sluk derfor for internet, computere og printere, når du ikke bruger det – f.eks. om natten. Det kan godt tåle at blive slukket.

Du kan indstille computeren til at slukke selv efter noget tid, hvor du ikke bruger den. Men du kan også købe en elspareskinne. Den slukker automatisk for din skærm, router, printer og andet tilbehør, når du slukker for computeren.

Læs også: Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Læs mere på www.goenergi.dk/forbruger/apparater/it-og-elektronik

9.    Køb ud fra totalomkostninger – gå efter Go’ Energimærket

Kig efter det lave elforbrug, når du skal købe nye hårde hvidevarer eller elektronik. Det er næsten altid billigst i længden, når man ser på totalomkostningerne.

Hvis du går efter Go’ Energimærket, er du sikker på, at produktet er et af de mest energieffektive på markedet.

Klik på GoEnergi.dk/produktlister og find produkter med Go’ Energimærket:

  • Hvidevarer
  • Tv
  • Digitale modtagere
  • Printere
  • Elspareudstyr
  • A-pærer
  • LED-pærer
  • Cirkulationspumper

10.    Behold dine vinduer, men skift ruderne

Har du vinduer med termoruder, kan du spare meget varme for små penge ved at skifte ruderne til såkaldte energiruder. En ny, 24 mm tyk energirude med såkaldt varm kant isolerer 3 gange bedre end en ældre, 2-lags termorude. Det giver stort set samme besparelse som et helt nyt vindue i energiklasse C.

Har du ældre vinduer med kun 1 lag glas, kan du bevare dem og montere nye forsatsrammer med 2-lags energiruder. Mange synes, at forsatsrammer er gammeldags, men de kan faktisk give større varmebesparelse end de allerbedste, moderne vinduer med energimærke A.

Hvis dine vinduer allerede har forsatsglas, kan du udskifte det med såkaldt energiglas. Det giver typisk samme besparelse som et helt nyt vindue med energimærke B eller C. De fleste har brug for en håndværker til at skifte ruder eller montere ny forsatsramme.

Find en håndværker på GoEnergi.dk/haandvaerkerlisten.dk.
Læs mere om mulighederne på
GoEnergi.dk/tjeklisten.

9 november 2011
2

Fordelene ved et lavenergihus i klasse A

Joachim og Lea bor i et lavenergihus og gør deres for at få mest muligt ud af ressourcerne. Det betyder bl.a. færre udgifter til el og vand...

2

Spar på ekstra isolering

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Her kan...

26

14 nemme sparetips, så du undgår unødvendigt spild i hverdagen

Det er ofte de mange små besparelser, der samlet set kan mærkes på budgettet. Få 14 tips til, hvordan du undgår det unødvendige "spild" i...

0

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

0

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at...

0

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

0

Tænk energieffektivt: Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimaet...

0

5 gode råd til huset inden vinteren

Det går hastigt mod den kolde årstid, og der er et par ting, som er rigtig gode at tjekke inden vinteren. Og så skal brændet opbevares...

0

Hold varmen inde i boligen med god isolering

Få udbedret dårlig isolering og utætheder i huset, og hold varmen inde i huset. Det er den billigste måde at spare varme på. Også energieffe...

0

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

0

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

0

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...

0

Spar penge på varmebudgettet

Det første du skal gøre, hvis du er ude på at reducere dine varmeudgifter er at efterisolere. Især hvis du bor i et hus fra før 1970, hvor...

0

Spar energi og varme ved at energimærke dit hus

Du kan begrænse energiforbruget i dit hus ved at få lavet en energimærkning. Energimærkningen er et krav, når du skal sælge dit hus, men...

0

Isolering sparer penge

22.000 kr. mindre i varme om året! Det er det håndgribelige resultat af en energirenovering af en ældre villa.