Denne artikel er sponsoreret

10 gode skridt mod en lavere energiregning

Energi

Den kolde og mørke tid får tit energiforbruget til at stige. Følg Go’ Energis 10 gode råd her for at undgå det. Prøv også Go’ Energis onlineberegner Boligtjek. Indtast din adresse og dit forbrug – så får du overblik over, hvor du spare strøm og varme i netop dit hus.

1.    Trækker det ind?

Trækker det fra dine vinduer og døre? Så er det en god idé at tætne. Dit hjem bliver varmere, og din energiregning mindre.

Husk, at kulde kan komme ind af selv små sprækker. En utæt brevsprække eller kattelem giver også træk. Brug tætningslister eller fug dér, hvor det trækker ind. Og træk frisk luft ved at lufte ud 3 x 5 minutter hver dag.

Find gode råd på GoEnergi.dk/boligtjek

2.    Hold 55 °C i varmtvandsbeholderen, og undgå legionella

Sæt temperaturen i varmtvandsbeholderen på 55 °C. Det er varmt nok til at vaske op og bade i. Hvis temperaturen er højere, bruger du for meget energi. Du risikerer også at skolde dig på vandet, og at varmtvandsbeholderen kan blive kalket til.

Det varme vand i vandhanen skal være 50 °C. Hvis det er under 50 °C, kan der opstå legionella. Mål temperaturen ved at hælde varmt vand ned i en skål med et termometer i. Indstil temperaturen i varmtvandsbeholderen, til vandet er 50 °C.

Læs mere – og hent Go’ Energis Tjekliste for varmeanlæg på www.goenergi.dk/tjeklisten


3.    Isoler dine rør, og få glæde af varmen

Hvis dine rør på loft, kælder, bryggers og andre uopvarmede rum er isoleret for lidt, taber de varme. Isoler rørene, så de har 40-50 mm isolering.

Du kan godt sætte ny isolering uden på den isolering, der allerede er der. Bare sørg for, at den er tæt. Du kan købe rørisolering i byggemarkedet. 

Få gode råd om, hvad der kan betale sig for dig, på GoEnergi.dk/boligtjek

Læs også:

Styr på kuverterne

4.    Er dit hus isoleret nok?

Et godt isoleret hus holder bedre på varmen og giver dig en lavere varmeregning. Er dit hus fra før 1960, er det nok bygget uden isolering i hulmuren. Så kan det betale sig at hulmursisolere.

Hvis der ligger under 175 mm isolering på dit loft, på skråvægge og i skunken, bør du også isolere mere her. Du kan selv gøre det, hvis du sætter dig ind i, hvordan du gør. Ellers få en håndværker til det.

Hent Go’ Energis Tjekliste GoEnergi.dk/tjeklisten for isolering, og se, hvordan du undersøger isoleringen.
Find en håndværker, der kan udføre energieffektive løsninger på GoEnergi.dk/haandvaerkerlisten.dk

5.    Få styret varmen automatisk

Mange varmeanlæg har automatik. Automatik kan skrue ned for varmen om natten, og når du er på ferie. Og det kan styre din indetemperatur efter, hvor koldt det er udenfor. Det er nemt at indstille – men kig i varmeanlæggets brugsanvisning først.
 
Læs, hvordan du kan optimere dit varmeanlæg, på
GoEnergi.dk/tjeklisten 

6.    Udskift hjemmets store strømsluger

Hvis din cirkulationspumpe til varmeanlægget er forældet, er det nok en af dine største strømslugere. Den kan bruge lige så meget strøm som 4 køleskabe tilsammen.

Tjek, om pumpen er A-mærket. Hvis ikke, så overvej at skifte den.

Læs også:

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Hold cirkulationspumpen slukket fra maj til september, hvor radiatorerne alligevel er slukket. Så sparer du endnu mere energi.

Læs mere om, hvad du kan spare på cirkulationspumpen: GoEnergi.dk/cirkulationspumpe

 

7.    Få godt lys med lavt elforbrug

Brug A-mærkede sparepærer eller LED (lysdioder). De bruger ned til 8 gange mindre strøm end glødepærer. Og de holder 6-80 gange længere. Den sidste tid er der kommet ekstra mange gode A-pærer og LED i butikkerne.

Hvis du har brug for særligt god lyskvalitet, så køb halogenglødepærer.

Læs mere og find Go’ Energimærkede pærer på
GoEnergi.dk/a-paerer


8.    Sluk it og internet, eller lad det gå i dvale

Internet og it-udstyr får mange danskeres elregning til at stige. Sluk derfor for internet, computere og printere, når du ikke bruger det – f.eks. om natten. Det kan godt tåle at blive slukket.

Du kan indstille computeren til at slukke selv efter noget tid, hvor du ikke bruger den. Men du kan også købe en elspareskinne. Den slukker automatisk for din skærm, router, printer og andet tilbehør, når du slukker for computeren.

Læs også:

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver...

Læs mere på www.goenergi.dk/forbruger/apparater/it-og-elektronik

9.    Køb ud fra totalomkostninger – gå efter Go’ Energimærket

Kig efter det lave elforbrug, når du skal købe nye hårde hvidevarer eller elektronik. Det er næsten altid billigst i længden, når man ser på totalomkostningerne.

Hvis du går efter Go’ Energimærket, er du sikker på, at produktet er et af de mest energieffektive på markedet.

Klik på GoEnergi.dk/produktlister og find produkter med Go’ Energimærket:

  • Hvidevarer
  • Tv
  • Digitale modtagere
  • Printere
  • Elspareudstyr
  • A-pærer
  • LED-pærer
  • Cirkulationspumper

10.    Behold dine vinduer, men skift ruderne

Har du vinduer med termoruder, kan du spare meget varme for små penge ved at skifte ruderne til såkaldte energiruder. En ny, 24 mm tyk energirude med såkaldt varm kant isolerer 3 gange bedre end en ældre, 2-lags termorude. Det giver stort set samme besparelse som et helt nyt vindue i energiklasse C.

Har du ældre vinduer med kun 1 lag glas, kan du bevare dem og montere nye forsatsrammer med 2-lags energiruder. Mange synes, at forsatsrammer er gammeldags, men de kan faktisk give større varmebesparelse end de allerbedste, moderne vinduer med energimærke A.

Hvis dine vinduer allerede har forsatsglas, kan du udskifte det med såkaldt energiglas. Det giver typisk samme besparelse som et helt nyt vindue med energimærke B eller C. De fleste har brug for en håndværker til at skifte ruder eller montere ny forsatsramme.

Find en håndværker på GoEnergi.dk/haandvaerkerlisten.dk.
Læs mere om mulighederne på
GoEnergi.dk/tjeklisten.

9. november 2011
Mere om Energi

Gas hjælper dig til billig varme

Energi En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimaet.

Flyt husets energimærke og scor en højere pris

Energi Energiforbedringer giver mere varme, mindre træk og færre kuldebroer. Men – måske – vigtigst af alt: Forbedringer, der medfører en bedre...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Energi Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Energi Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at gå spareamok.  

Tænk energieffektivt: Gas hjælper dig til billig varme

Energi En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimaet...

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

Energi I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Energi Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Energi Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Energi Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

5 gode råd til huset inden vinteren

Energi Det går hastigt mod den kolde årstid, og der er et par ting, som er rigtig gode at tjekke inden vinteren. Og så skal brændet opbevares rigtigt, og der skal spares på varmen både for miljøets og økonomiens skyld.

Tilbered middagen på en klimavenlig måde

Energi Brug ovnen rigtigt, husk grydelåg, udnyt eftervarmen og brug mikroovn og elkedel som en del af madlavningen. Det er opskriften på en klimave...

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Energi Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...

Solen opvarmer rummet om dagen. Den nedrullede solafskærmning holder på den gratis varme om natten.
Denne artikel er sponsoreret

Udnyt solens energi med ovenlysvinduer og spar penge på varmebudge...

Energi Ovenlysvinduer giver både bedre varmeenergi og mere lys end facadevinduer på grund af indbygningen i det skrå tag, og vælger du solafskærmning til dit ovenlysvindue, udnyttes den gratis energi fra solen optimalt. Det kan ses på varmeforbruget i dit hus, og du skåner miljøet, da CO2-udslippet bliver mindre.

Spar penge på varmebudgettet

Energi Det første du skal gøre, hvis du er ude på at reducere dine varmeudgifter er at efterisolere. Især hvis du bor i et hus fra før 1970, hvor...

Spar energi og varme ved at energimærke dit hus

Energi Du kan begrænse energiforbruget i dit hus ved at få lavet en energimærkning. Energimærkningen er et krav, når du skal sælge dit hus, men...