Styr varmen i din radiator – og spar op til 20 procent

Her er de! Termostaterne, der tager en solid bid af din varmeregning og samtidig værner om miljøet. Den nye elektroniske styring sørger for, at du aldrig varmer for gråspurvene ... eller katten, når den er alene hjemme.


Spar penge på varmeregningen

Der er masser penge at spare på varmeregningen, hvis du sørger for, at dit varmesystem bliver styret elektronisk. Der er for eksempel ingen grund til at have 21º om natten eller i hverdagen, når hele familien er på arbejde eller i skole. Hvis der i disse perioder fx kun er 17º , vil det gavne både din økonomi og miljøet.

Små ændringer kan ses på varmeregningen

En tommelfingerregel siger, at hvis du skruer 1º ned for varmen, så sparer du op mod 5 procent på varmeregningen.

Det er dog svært at sætte tal på, hvor store besparelser, der er at hente i det enkelte hus. Det afhænger af, hvordan dit varmeanlæg ser ud i dag, hvor gamle dine radiatortermostater er, og hvor godt dit hus er isoleret. Men har du ikke nat- og arbejdstidssænkning i dag, og er termostaterne mere end 15 år gamle, så kan din besparelse ved en udskiftning komme over 20 pct. af din varmeregning.

Der er flere løsninger at vælge imellem. Er dit hus opvarmet med radiatorer, kan du få installeret et centralt vejrkompenseringsanlæg med mulighed for natsænkning, eller du kan montere elektronisk styrede radiatortermostater.

Læs også: Radiatortermostat – indregulering af varmeapparatet

Kan jeg få 22 grader i stuen og 15 i soveværelset?

Det smarte med de nye termostater er ikke mindst, at du helt præcist kan sætte temperaturen i et rum, og du kan forudindstille den, så temperaturen svinger alt efter, om du er hjemme eller ej, også selvom du ikke kommer hjem på samme tid hver dag.
Og skulle du få en uventet fridag, så kan du altid manuelt skrue op for varmen, selvom anlægget egentlig var indstillet til at sænke den.

Du kan sagtens holde en lavere temperatur i fx soveværelset end i resten af huset, men temperaturforskellen må allerhøjst være på 5° , da der ellers vil kunne opstå fugtproblemer.

Luk dørene mellem de forskellige rum

Har du forskellige temperaturer i de enkelte rum, så skal du huske at holde døren lukket mellem rummene, ellers kommer radiatorerne i det varme rum på overarbejde, da den varme luft vil søge ind til det køligere rum.

For at udnytte varmesystemet bedst muligt, så skal alle radiatorer i et rum være indstillet på det samme.

Må jeg selv skifte termostaten?

Du må selv skifte dine radiatortermostater ud med nye. Det er ganske enkelt og kræver oftest kun en skruetrækker, en unbraconøgle eller slet intet værktøj alt efter modellen du har, og hvilken ny du vælger.

Skulle radiatorerne være udstyret med helt gammeldags manuelle radiatorventiler uden termostater, så må du også selv skifte dem ud til nyere med termostatstyring, men det er ikke så ligetil, da det kræver, at dit varmesystem bliver tømt for vand. Her vil det nok for de fleste kræve assistance fra en VVS-installatør.

Et centralt vejrkompenseringsanlæg, der er koblet direkte på din fjernvarmeunit eller dit gasfyr, kræver, at du har en VVS-installatør til at montere det. Han kan også indregulere alle dine radiatorer, så systemet yder optimalt.

Trådløse termostater

Med Danfoss living connect, kan du styre samtlige radiatorer i hele huset.

Den trådløse version fra Tricklestar, hvor vægtermostaten kan styre op til 8 radiatorer og lige så mange dør-/vinduessensorer.

Kilde: Per Handberg, Danfoss, Tricklestar og Tekniq.

Mest læste artikler