Tilbered middagen på en klimavenlig måde

Brug ovnen rigtigt, husk grydelåg, udnyt eftervarmen og brug mikroovn og elkedel som en del af madlavningen. Det er opskriften på en klimavenlig tilberedning af din mad - og naturligvis også, når du skal tilberede meget mad til årets højtider.


Brug ovnen rigtigt

En forvarmet ovn er ikke nødvendig for langt de fleste retter. Stil derfor retten ind, når du tænder ovnen – når tilberedningstiden er gået, lader du blot retten stå i 5-10 minutter i eftervarmen. Derefter er retten klar. Tommelfingerreglen er, at du kun skal forvarme ovnen ved retter, der skal have mindre end 15 minutter.

Flere retter i ovnen på samme tid

Madens smag “smitter ikke af” på andre retter, hvis de bliver tilberedt i ovnen på samme tid. Du kan derfor sagtens tilberede leverpostej og småkager på samme tid.

Husk låg på gryderne

Grydelågene er alfa omega, hvis du vil spare. Et tætsluttet låg giver faktisk en besparelse på 65% på elregningen. Desuden skal du sørge for, at gryderne passer til kogepladerne – på den måde undgår du spildt varme. En skæv gryde kan øge elforbruget med 50%, så det er også vigtigt, at dine gryder er velholdte.

Mikrobølgeovn sparer energi

En mikrobølgeovn har en lavt elforbrug, så den kan med fordel bruges så ofte som muligt til at varme maden. Der er flere retter, der sagtens kan tilberedes i en mikroovn, og så sparer du op til 75% i forhold til en almindelig ovn.

Brug elkedlen

Din elkedel er også yderst energieffektiv. Varm derfor altid vandet i elkedlen, før det kommer i gryden, der skal koge din pasta.

Kilde: SEAS-NVE

Mest læste artikler