Jordvarmeanlæg: Sådan får du det bedste anlæg til prisen

Jordvarme giver dejlig konstant varme. Inden du installerer et jordvarmeanlæg skal du dog tjekke visse ting.

Tværsnit af jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg er genialt, da det udnytter den varme, der allerede er i jorden i din have. Helt simpelt består anlægget af en slange, som graves ned i din have, og en jordvarmepumpe, som installeres i for eksempel dit bryggers. 

Frostsikker væske bliver ved hjælp af jordvarmepumpen pumpet igennem slangen og tilbage til varmepumpen, hvor vandet til dit hjems radiatorer og eventuel gulvvarme varmes op. Derudover varmer jordvarmeanlægget også brugsvandet til dine vandhaner samt bruseren op.

Herunder kan du læse meget mere om jordvarme, og hvilke fordele og ulemper, der er ved at installere et jordvarmeanlæg.

Indhold

Typisk pris på jordvarmeanlæg

Typisk koster det mellem 110.000 og 160.000 kroner at få installeret jordvarme. For et parcelhus med en gennemsnitlig størrelse på 140 m2 skal du regne med en pris, der ligger på mellem 110.000 og 130.000 kroner. For et større hus bliver prisen selvfølgelig højere. Individuelle forhold kan derudover spille ind på prisen, hvilket følgelig kan gøre din pris højere eller lavere.

I forhold til andre varmepumper er et jordvarmeanlæg en ret dyr investering, hvilket især skyldes, at installationsarbejdet er forholdsvist omfattende. Til gengæld giver jordvarme effektiv og stabil varme, hvilket gør, at du på sigt kan spare mange penge på din varmeregning hver måned.

Sådan bliver prisen på varmeregningen med et jordvarmeanlæg

Ifølge sparenergi.dk kan prisen på din varmeregning falde med omkring 19.000 kroner om året, hvis du skifter oliefyret ud med et jordvarmeanlæg. Priseksemplet tager udgangspunkt i et hus på 130 m2 med et olieforbrug på 2.000 liter om året, og hvor der allerede er radiatorer og gulvvarme. Den nye jordvarmepumpe er på 8 kW.

Med denne beregner kan du se, hvad besparelsen vil være for netop dit hus.

Udover en billigere varmeregning kan den nye varmekilde, få din bolig til at stige i pris. Med jordvarme får du nemlig ofte et bedre energimærke på din bolig. Derudover kan du også spare penge og tid på vedligehold, da du får den nyeste varmeteknologi installeret i dit hjem.

Til toppen

Før du går i gang

Her er jordvarmeanlæg velegnet:

  • Da jordvarmeanlægget har en lav driftstemperatur, skal dit hus være velisoleret og helst have ren gulvvarme eller næstbedst store konvektor-radiatorer. Hvis dit hus ikke er velisoleret, vil jordvarme blot give en højere varmeregning, da der så skal bruges mere energi på at varme dit hus op.

Her er jordvarmeanlæg ikke velegnet:

  • Kolde, u-isolerede huse med tynde radiatorer og lillefingertynd rørføring i et et-strengs system er uegnede til varmepumper, men kan gøres egnede ved at efterisolere og ombygge/udskifte varmefordelingen.
  • Hvis du vil udskifte dit eksisterende olie- eller gasfyr med jordvarme skal du være opmærksom på, at der er forskel på den temperatur, som vandet, der sendes gennem radiatorerne, har. I huse med olie- eller gasfyr er fremløbstemperaturen høj – typisk 55-65 grader. I huse med jordvarme er fremløbstemperaturen lav – typisk 35 grader. Derfor betyder et skift fra olie- eller gasfyr til jordvarme et markant skifte i fremløbstemperaturen i radiatorerne. Og det kan gøre et knap så velisoleret hus svært at varme op med jordvarme. Prøv evt. at sætte dit olie/gasfyr ned i temperatur i løbet af vinteren, så ved du, om du kan holde varmen med en jordvarmepumpe – eller om du skal have efterisolering med i projektet.

Til toppen

Areal og størrelse på jordvarmeanlæg

Der skal bruges et græsplæneareal på 2-3 gange husets boligareal for at få plads nok til jordvarme. Sandjord kræver mest. Vær opmærksom på, at der ikke bør lægges fliser eller anden vandafledende belægning over jordslangerne, da en del af varmen vandrer med overfladevandet ned i jorden.

Mindst 300 m2 skal din have være for at have plads slangerne til jordvarmeanlægget. Alternativt findes der “lodret jordvarme”, hvor der bores dybt ned for at hente varme op – læs mere i vores artikel “Få lodret jordvarme uden at grave hele haven op“.

Placering og dybde af slanger

Slanger jordvarme jordvarmeanlæg
Slangerne til jordvarmeanlægget graves ned i haven. Getty Images

I alt skal en typisk 300 til 600 meter lang slange fordeles ud over et område på flere hundrede kvadratmeter i din have. Man skal derudover tænke sig rigtig godt om, når slangerne placeres. De ligger ca. 1 til 2 meter nede

Man skal fx passe på med store træer og store pæle, og der må ikke lægges fliser over slangerne, for så kan regnvandet ikke tage varmen med ned.

Til toppen

Tjek COP-værdi og energimærkning på jordvarme

Jordvarmeanlæggets varmepumpe kører på strøm, og derfor er det en god idé at tjekke, hvor meget strøm den egentlig sluger, inden du vælger, hvad du køber. Det gør du ved at tjekke varmepumpens såkaldte COP-værdi opgivet på årsbasis.

COP står for Coefficient of Performance og er et udtryk for, hvor meget gratis varme fra jorden, som varmepumpen sender ind i husets radiatorer i forhold til, hvor meget strøm den har brug for til arbejdet. Jo højere COP-værdi, jo bedre.

En jordvarmepumpe kan eksempelvis have et COP-tal på 4. Det betyder, at 1 kWh købt el til jordvarmepumpen giver 4 kWh varme. Du får altså samlet set 3 kWh gratis energi.

Husk, at den COP-værdi, du tjekker i varmepumpens tekniske informationer, skal være opgivet på årsbasis. Så er der taget højde for, at både luften og jorden er koldere om vinteren.

Gå desuden efter jordvarmepumper med energimærkningen A++ eller A+++.

Til toppen

Eftersyn, vedligeholdelse og service af jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg passer stort set sig selv. Vedligeholdelsen består nærmest udelukkende af, at anlægget bliver efterset en gang årligt, så det er nemt.

Indeholder dit jordvarmeanlæg mere end 1 kg kølemiddel, skal en montør med den nødvendige uddannelse foretage et eftersyn. Indeholder dit anlæg mere end 2,5 kg kølemiddel, skal det årlige eftersyn foretages af en certificeret montør fra et kølefirma.

Tag kampen op mod muldvarpe

Tilskud til jordvarme

Det er en større udskrivning at installere jordvarme. Heldigvis er der mulighed for at få et tilskud til jordvarme via den såkaldte Varmepumpepulje. 27.000 kroner kan du få i tilskud til en jordvarmepumpe med energimærke A++ eller A+++. En betingelse er dog, at du bor i et område uden (planlagt) fjernvarme.

Du kan få flere informationer om tilskudsmulighederne lige her.

Til toppen

Andre muligheder end jordvarmeanlæg

Har du ikke mulighed for at installere jordvarme, men vil alligevel godt udskifte dit nuværende olie- eller gasfyr med en alternativ energikilde, er en luft til vand-varmepumpe også en mulighed. Den er et helt selvstændigt anlæg og har intet med jordvarme at gøre, men her får du de vigtigste kendetegn ved luft til vand-varmepumpen:

  • Fungerer sammen med de vandbårne radiatorer, som du allerede har i huset, når din gamle varmekilde er olie- eller gasfyr.
  • Varmepumpen består af en ude-del og en inde-del. Udedelen hiver varme ud af udendørsluften og overfører den til indeluften.
  • Inde-delen cirkulerer så den opvarmede indeluft rundt i huset, så varmen kan fordele sig.
  • Varmepumpen hiver IKKE frisk udeluft ind i boligen, så du skal stadig huske at lufte godt ud, selvom du har en luft til vand-varmepumpe!
  • Er billigere at installere end et jordvarmeanlæg.

Til toppen

Derfor skal du vælge en varmepumpe

Varmepumper er et must-have i områder uden fjernvarme, da gas- og oliefyr med de nuværende energipriser simpelthen er for dyre i drift. Dertil kommer, at de gamle fyr slet ikke er bæredygtige og belaster miljøet. Inden du pudser miljøglorien og installerer for eksempel et jordvarmeanlæg, skal du dog sikre dig, at den overholder alle lovkrav og er testet af et uafhængigt testlaboratorium.

På denne liste kan du se, om din jordvarmepumpe er blevet testet af et uafhængigt testlaboratorium

Få desuden en VE-godkendt virksomhed til at installere jordvarmeanlægget. Så sikrer du dig nemlig, at virksomheden har den fornødne ekspertise til at installere anlægget korrekt.

Denne artikel er senest ajourført i januar 2024

Til toppen

Mest læste artikler