En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.



Problemet kan opstå, når oliefyret bliver udskiftet

En del villaejere oplever fx problemer, når de udskifter et gammelt og uisoleret oliefyr med en ny energibesparende gaskedel.
– Vi synes, vi opførte os fornuf­tigt, da vi installerede vores nye topisolerede gaskeddel. Vores varmeregning faldt da også, men til gengæld steg fugten i kælderen. Det havde vi ikke lige kalkuleret med, fortæller villaejeren, der ellers er rigtig glad for sin murstensvilla fra 1956 med en stor og anvendelig kælder.

Fugten steg i kælderen
– Vores store datter vil gerne have værelse i kælderen, men vi turde ikke lade hende være der i ret mange af døgnets timer. Vi kunne jo ligefrem lugte fugten, og vi fandt desværre også mug i et hjørne bag nogle kasser, siger han.
Under familiens søgen efter en løsning til kælderen, fandt de luftsolfangeren:
– I begyndelsen lød det lidt som hokus-pokus, men da vi talte med en konsulent fra firmaet, blev det mystiske afløst af logik og sund fornuft.

Ny energi fra solen
Princippet i produktet er, at solen opvarmer solceller, der sidder i et solpanel. Opvarmningen skaber energi, der sætter gang i en ventilator, og frisk, lun luft blæses ind i huset. Jo mere solen skinner, jo hurtigere kører ventilatoren. Afhængig af kvalitet og størrelse har luftsolfangeren således en kapacitet på 20-150 m3 luft i timen.

Familien blev anbefalet, at vælge kvalitet

– Vi besluttede at kontakte en fagmand på området. Han anbefalede os at købe et patenteret kvalitets-produkt. Den lidt større udgift ville hurtigt tjene sig hjem i driftsikkerhed, design og ydeevne. Det var samtidig vigtigt at få en størrelse, der kunne “dække” kælderen på ca 70 m2, at ventilatoren er integreret i solpanelet, så mængden af indblæst frisk luft er i top, og at solfangeren skulle anbringes udendørs, så den reelt arbejdede med frisk luft.

Se flere fakta om luftsolfangeren på næste side.#br

  Foto: Anna-Lise Aaen
  Inde i kælderen ser “blæseren” sådan ud. Den er mindre end en fodbold.

Fagmand/gør det selv
I princippet leveres de fleste luftsolfangere som gør det selv-pakker, men familien valgte at få en fagmand til at montere.
– Vi ville gerne sikre os, at installationen blev optimal. Samtidig skulle der føres et rør gennem et uisoleret opbevaringsrum, så vi valgte fagmanden. Han rådede os til at sætte ventilationslister op ved alle vinduer i kælderen, så den dårlige luft kan finde ud. Den opgave kunne jeg selv klare, så lod vi ham om selve installationen.

Luftsolfangeren skæmmer ikke huset
Luftsolfangeren blev placeret på vores sydvendte husmur, og vi er overraskede over designet. Den skæmmer ikke trods dens størrelse. I dag gør luftsolfangeren et godt “job” på matriklen:
– Lige så snart solen skinner, sætter ventilatoren i gang. Vi kan ligefrem lugte, at der kommer mere frisk luft ind i kælderen nu.

Fakta om luftsolfangeren

  • Tilfører bygningen tør, opvarmet luft.
  • Ingen driftsomkostninger.
  • Mindsker risiko for råd og svamp.
  • Uafhængig af el.
  • Fjerner dårlig luft.
  • Fås i flere farver og modeller.
  • Den indvendige del er udført i enkelt design.
  • Kan monteres på væg eller tag.

Hvad koster det, at få en luftsolfanger

  • En ventilatordrevet luftsol­fanger, der skal arbejde med en kælder på maks. 50 m² koster fra 4.750 kr.
  • En model til maks. 80 m² kælder koster fra 7.250 kr.
  • Professionel montering af luftsolfangeren koster fra 1.500 kr.

Mest læste artikler