Denne artikel er sponsoreret

10 gode råd før du køber solcelleanlæg

Vedvarende energi

Det er stadig en god investering at installere solcelleanlæg på boligen, både for pengepungen og for miljøet. Efter det store boom i 2012, er markedet igen kommet i gang, ikke mindst på grund af attraktive tilskudsordninger og de nye hybridanlæg med batterilager. Denne artikel omhandler hvordan du udvælger den bedste solcelleleverandør.

Foto: Viva Energi

1. Få flere tilbud hjem og vurdér dem mod hinanden

Hvordan er tilbuddet udarbejdet? Hvor hurtigt kom tilbuddet? Hvis det tager lang tid at få tilbuddet, så tænk hvor lang tid det kan tage at få opsat og serviceret anlægget. Er der fyldestgørende beregninger og dokumentation med eller er det kun komponentpriser? Undersøg om priserne kan sammenlignes direkte (komponenter, montage, kørsel, tilslutning osv.) Husk at pris og kvalitet oftest hænger sammen.

2. Beregner leverandøren anlægget?

Hvis der er udført beregninger på anlægget, gælder det så for din adresse og din tagflade, eller blot for et ”gennemsnitshus i Danmark”? Tager anlægsøkonomien fx højde for egetforbruget i løbet af året?

Hvis tilbuddet og beregningerne er gennemarbejdet, så er anlægget sandsynligvis også, og leverandøren har de nødvendige kompetencer til at finde den bedste løsning og rådgive dig.

3. Overvej et solcelleanlæg med batteri

Den nyeste trend i dag er hybridsolcelleanlæg med batterilager, som kan gemme solenergien til natten. På den måde bruger du mest mulig af dit ”eget” solstrøm, og køber mindst muligt fra elværket. Anlæggene kaldes hybrid solcelleanlæg og er blevet meget populære, da de som regel har en bedre totaløkonomi. Vær ekstra forsigtig med valget af leverandør af hybridanlæg, da disse anlæg kræver mere viden og erfaring. Her er det endnu vigtigere at få dokumenteret antal referenceanlæg.

”De nye hybridsolcelleanlæg med lithium batterilager kan gemme solenergien til natten. Det giver ca. 40% bedre totaløkonomi sammenlignet med almindelige anlæg.”

Læs også:

Der er forskel på solceller!

Vær opmærksom på, at der er forskel på kvaliteten af solceller. De dårlige af dem mister hurtigere deres ydeevne. Hos EnergiMidt får du...

4. Leverandørens erfaring og kompetencer

Hvor mange anlæg har leverandøren opsat? Og i hvor mange år har de leveret solceller? Hvor mange ansatte er der? Undersøg om det blot er en enkeltmandsvirksomhed bag hjemmesiden, eller om der faktisk er de nødvendige kompetencer tilstede blandt medarbejderne.

5. Er virksomheden ”sund” og har en god økonomi?

Nyhedssiden ingeniøren.dk refererede i januar, at leverandøren er gået konkurs i over halvdelen af alle erstatningssager for de anlæg der blev opsat i 2011/12. En virksomhed med dårlig økonomi, springer ofte over hvor gærdet er lavest, og det giver ofte dårlig kvalitet. Vurder om de er i stand til at indfri de lovede garantier, og om du tror de eksisterer til at kunne servicere dit anlæg fremover.

Du kan nemt få et indblik i virksomhedens økonomi på hjemmesiden: www.proff.dk

6. Har leverandøren dokumenteret sine referenceanlæg?

Det er nemt at love guld og grønne skove i salgsmaterialet, men det er straks sværere at etablere komplette solcelleanlæg til alle kunders tilfredshed. Derfor er det en god ide at studere leverandørens referenceanlæg og referencehistorier, og det giver også en ide om hvor mange anlæg leverandøren reelt har etableret.

7. Yder leverandørens solcelleanlæg som de skal?

Undersøg om der findes en historisk ydelsesstatistik over en række af leverandørens solcelleanlæg. Kan de ikke dokumentere dette, så går de måske ikke op i kundernes afkast, eller de kan simpelthen ikke beregne hvad anlægget burde yde.

Læs også:

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Har du vand i kælderen eller fugtproblemer i mur og sokkel, så er det i første omgang vigtigt at få undersøgt, om problemerne skyldes...

8. Fokuserer leverandøren på solceller?

Er leverandørens hovedbeskæftigelse solceller? Eller sælger de alt muligt andet?
”Rene” solcelleleverandører har ofte mere viden og mere fokus, og skal ikke koncentrere sig om andre produktområder. Nogle leverandører udbyder et stort udvalg af produktmærker, hvilket kan lyde besnærende. Men pas på, det kan være svært at oparbejde den nødvendige erfaring, hvis man kun sælger få styk af hver enhed, ud af et bredt udvalg.

9. Benyttes faste montører?

Spørg ind til om virksomheden benytter egne montagefolk eller faste teams.

Nogle leverandører skifter imellem forskellige eksterne montører afhængig af pris og udbud, og disse når ikke at oparbejde den nødvendige erfaring. Desuden har montørerne ikke den samme ansvarsfølelse, hvis de ikke indgår i et fast partnerskab med leverandøren.

Så tænk over, hvem du gerne vil have til at udføre arbejdet på din bolig.

10. Komponentkvalitet og garanti

Vurdér kvaliteten af de tilbudte komponenter. Er det store virksomheder der står bag? Og er der styr på garantiordningerne? Har panelerne lineær ydelsesgaranti og plus tolerance?

Der er som regel sammenhæng mellem pris og kvalitet. Nogle tror at kinesiske paneler er af dårlig kvalitet, men fakta er, at over 90% af verdens solcellepaneler i dag kommer fra fjernøsten. Kvaliteten hos de store virksomheder er meget høj, bl.a. fordi at produktionen er automatiseret.

Læs også:

Husk solcellerne ved ny carport eller anden overdækning

Alle overdækninger på din grund kan benyttes til solceller – særligt hvis de vender imod syd. Du kan lægge solcellerne direkte ind i...

Som rettesnor kan du fx bruge Bloomberg’s liste over de 10 største ”Tier 1” solcelleleverandører (alfabetisk orden):

En af de førende leverandører af solcelleanlæg er Viva Energi A/S, som også leverer hybridanlæg med batterier.

”Så galt kan det gå, hvis du vælger den forkerte leverandør. Dette tag bliver utæt med stor risiko for efterfølgende råd og svamp.”

26. august 2016
Mere om Vedvarende energi

6 myter om solceller, du IKKE må tro på

Vedvarende energi Solceller er den form for vedvarende energi, som vi kan stole mest på. Solen forsvinder ikke – selv på den mest grå novemberdag i Danmark kan du trygt læne dig op ad solens evige energikilde.

Husk solcellerne ved ny carport eller anden overdækning

Vedvarende energi Alle overdækninger på din grund kan benyttes til solceller – særligt hvis de vender imod syd. Du kan lægge solcellerne direkte ind i taget...

Solcelleejere må vente på penge for overskydende strøm

Vedvarende energi Den nye solcelleordning er ikke godkendt af EU, så overskydende strøm bliver ikke honoreret pt.

Ny lov om solceller er vedtaget

Vedvarende energi Nye solceller på villaer bliver underlagt ny lov, der i første omgang betyder, at du får en højere pris for den solcelle-strøm, du ikke selv kan nå at bruge. Efter 10 år falder prisen dog til markedsprisen. Loven betyder også, at afregningen sker time for time i stedet for på årsplan – en ændring, der umiddelbart kan gøre det sværere at overskue om, det kan betale sig at investere i et solcelleanlæg. 

Ny politisk strategi for solcelle-energi

Vedvarende energi Regeringen er netop kommet med et udspil til en ny strategi for solcelleanlæg. For husejere betyder strategien, at det også i fremtiden vil...

Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber - der er stor...

Vedvarende energi Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan...

Vær sikker på, at taget kan bære solcellerne - få skriftligt bevis...

Vedvarende energi Dit tag skal kunne bære et nyt solcelleanlæg - husk at få skriftlig dokumentation for, at taget kan bære solcelleanlægget, så undgår du de værste skader på dit hus og får mest mulig dækning fra din forsikring, hvis uheldet alligevel er ude. Men det er dig selv, der skal huske at bede om dokumentationen.

Der er meget du skal tage stilling til når du investerer i solceller! Wattpeak, garantiordninger og ydeevne.
Denne artikel er sponsoreret

Solceller er blevet en særdeles attraktiv investering!

Vedvarende energi Et solcelleanlæg er en stor beslutning – og investering. Derfor er det vigtigt at komme rigtigt fra start. Med et solcelleanlæg fra OK er...

Vedvarende energikilder er populære hos private

Vedvarende energi Danmark skal i 2050 udelukkende bruge energi fra vedvarende energikilder. Og blandt private er der en voldsom interesse for vedvarende...

Lodret jordvarme - fakta og myter

Vedvarende energi Udviklingen af de lodrette jordvarmeanlæg er gået stærkt de seneste par år, og tidligere bekymringer for om boringen kunne "løbe tør" for varme er trådt i baggrunden. Vi har talt med geolog Claus Ditlefsen fra GEUS om sagen, og han fortæller blandt andet, hvor du får informationer om jordbunden på netop din grund.

Få jordvarme uden at grave hele haven op

Vedvarende energi Jordvarme er ikke længere ensbetydende med, at du skal have gravet hele din have op for at få det installeret. En ny metode, hvor jordvarmen...

Nye skatteregler gør solenergi billigere for private husejere

Vedvarende energi Prisen på effektive solceller falder, mens elpriserne stiger med ca. 4 procent om året. Det i sig selv gør det billigere og billigere at...

En luftsolfanger giver varme og et bedre indeklima

Vedvarende energi En luftsolfanger har i flere år været populær blandt ejerne af fritidshuse. Den sørger for frostfrie sommerhuse i vinterhalvåret og et godt indeklima for en forholdsvis beskeden investering. I dag fås luftsolfangeren med en sådan kapacitet, at den også er blevet interessant for villaejere.

Få en solfanger og spar på varmeregningen

Vedvarende energi En solfanger og andre energiinvesteringer har resulteret i en halvering af varmeregningen hos en familie, der egentlig bare skulle have...

Tips om solenergi

Vedvarende energi Trods de mørke danske vintermåneder er der ingen grund til ikke at udnytte solskinstimerne, når de er der. Solenergi skal kunne betale sig...