Nedsæt din CO2-udledning på en nem måde

Energi

Få 10 konkrete tips til, hvordan du minimerer dit CO2-forbrug. Spis lokale fisk, plant træer og drik vand fra den kolde hane lyder nogle af rådene.

Tør tøjet på snor, så sparer du meget CO2.
Tør tøjet på snor, så sparer du meget CO2. Foto: istockphoto

En lille ekstra indsats

Ud over at slukke lyset efter dig og efterisolere dit hus, kan du sagtens gøre din egen lille ekstra indsats for at holde klimaet på så stabilt et niveau som muligt.

1. Køb kvalitet

Køb få men gode ting. Der er et stort ressourcespild forbundet med alle de ting, der nemt går i stykker og bliver smidt ud kort efter, at de er blevet købt. Køb sko, tøj og møbler, der kan tåle at blive brugt, og derfor kan holde længe. Det koster mere i anskaffelsespris – til gengæld har du sjældnere udgifter.

Tænk også over, om du virkelig har brug for det, hver gang du køber nyt. Du kan nemlig ikke forbruge dig ud af problemet med drivhusgasser. Alt, hvad du køber, har allerede et “indbygget” CO2-udslip fra produktion og transport.

2. Spis jævnligt vegetarisk

Spis vegetarisk, så sparer du faktisk CO2. Jo længere nede i fødekæden din mad kommer fra, jo mindre energi koster det at producere den.

Følg årstiderne i Danmark; spis jordbær i jordbærsæsonen og æbler om efteråret. En kiwi fra New Zealand om dagen i et år svarer til det samlede CO2-udslip fra en flyrejse fra København til Paris. Og hvis du har hentet den fra supermarkedet i bil, svarer det til turen Paris-København hjem igen.

3. Spis lokalt fangede fisk

Spis lokale fisk frem for importerede fiskepinde, der har rejst tusindvis af kilometer, før de rammer dit supermarkeds frysedisk. Mange dybfrost-fiskeprodukter er lavet af hvidfisk fra Atlanterhavet, der siden bliver sejlet til Kina for at blive fileteret og paneret for derefter at blive distribueret i resten af verden. Tjek etiketten.

4. Brug færre maskiner i haven

Hvis du vil være CO2-besparende i haven, så brug håndkraft i stedet for at sætte gang i den motoriserede maskinpark.
Har du alligevel brug for motordrevne redskaber, så bør de være elektriske eller batteridrevne. Selvom der også bruges energi til at producere elektricitet, sparer du stadig energi og dermed CO2 i forhold til benzindrevne motorer.

5. Drik vand fra den kolde hane

I Danmark har vi noget af det fineste drikkevand i verden. Så drik det i stedet for kildevand på flaske. En flaske kildevand har i gennemsnit rejst 1.400 km for at komme hjem i dit køleskab. Danskernes årlige forbrug af kildevand medfører en CO2-udledning på 12.000 tons. Det svarer til 3.200 husstandes årlige elforbrug.

6. Skær ned på tøjvaskene

Det meste af dit tøj kan godt bruges mere end en gang, inden du vasker det. Det slider desuden mindre på tøjet, så det holder længere. En lille plet kan godt skylles væk, og lugten af cigaret-røg forsvinder efter en luftning.

Vasker hver danske husstand en vask mindre om ugen, vil vi spare atmosfæren for 65.000 ton CO2 årligt.

7. Gør en dyd ud af reparationer

Lad ikke udsagn som “det kan ikke betale sig at reparere“ stoppe dig.

Nogle gange er der økonomisk set ikke den store forskel på, om du reparerer eller køber nyt. Men ethvert nyt produkt har kostet ressourcer og energi at producere og transportere, og ethvert produkt, der bliver kasseret, kræver affaldsbehandling.

8. Rul rigtigt

En varm motor bruger mindre benzin – og udleder mindre CO2. Samtidig virker katalysatoren på din bil ikke optimalt, før motoren er blevet varm. Du kan få installeret en motorvarmer i din bil, som du kan bruge, når temperaturen udenfor er under 10 grader. Sørg i øvrigt for, at dine dæk er ordentligt pumpede. Det kan spare meget benzin.

9. Vælg miljø­rigtige hoteller

Du ved godt, at du burde undgå flyveturen. Men er du alligevel taget til Langbortistan, så undersøg, om du kan vælge et miljøcertificeret hotel (Green Key), som har ventilations- og varmestyring, lavenergiruder og vaske- og køkkenfaciliteter med lavt elforbrug.

10. Plant træer i din have

Et træ absorberer gennemsnitligt 12 kg CO2 om året. Kører du 20.000 km i bil om året i en gennemsnitlig bil, vil du skulle plante 290 træer, og lade dem arbejde for dig. Er du ikke den lykkelige ejer af en grund, hvor du kan plante skov, kan du støtte private skovrejsningsprojekter. Se fx climateneutralgroup.com
5. april 2015
Mere om Energi

Gas hjælper dig til billig varme

Energi En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr, giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimaet.

Flyt husets energimærke og scor en højere pris

Energi Energiforbedringer giver mere varme, mindre træk og færre kuldebroer. Men – måske – vigtigst af alt: Forbedringer, der medfører en bedre...

Kan man få varmerør til at holde mund?

Energi Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

Sådan sparer du på varmeregningen

Energi Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at gå spareamok.  

Tænk energieffektivt: Gas hjælper dig til billig varme

Energi En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimaet...

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

Energi I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Energi Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.

Solceller er stadig en god investering

Energi Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

Spar på ekstra isolering

Energi Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Her kan...

5 gode råd til huset inden vinteren

Energi Det går hastigt mod den kolde årstid, og der er et par ting, som er rigtig gode at tjekke inden vinteren. Og så skal brændet opbevares rigtigt, og der skal spares på varmen både for miljøets og økonomiens skyld.

Denne artikel er sponsoreret

10 gode skridt mod en lavere energiregning

Energi Den kolde og mørke tid får tit energiforbruget til at stige. Følg Go’ Energis 10 gode råd her for at undgå det. Prøv også Go’ Energis online...

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Energi Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...

Solen opvarmer rummet om dagen. Den nedrullede solafskærmning holder på den gratis varme om natten.
Denne artikel er sponsoreret

Udnyt solens energi med ovenlysvinduer og spar penge på varmebudge...

Energi Ovenlysvinduer giver både bedre varmeenergi og mere lys end facadevinduer på grund af indbygningen i det skrå tag, og vælger du solafskærmning til dit ovenlysvindue, udnyttes den gratis energi fra solen optimalt. Det kan ses på varmeforbruget i dit hus, og du skåner miljøet, da CO2-udslippet bliver mindre.

Spar penge på varmebudgettet

Energi Det første du skal gøre, hvis du er ude på at reducere dine varmeudgifter er at efterisolere. Især hvis du bor i et hus fra før 1970, hvor...

Spar energi og varme ved at energimærke dit hus

Energi Du kan begrænse energiforbruget i dit hus ved at få lavet en energimærkning. Energimærkningen er et krav, når du skal sælge dit hus, men...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.