Kvaliteten på energimærkninger skal øges

Fejl i et ud af tre energimærker betyder skærpede krav til reglerne og de energimærkningsfirmaer, der udfører mærkningen.


I 34 huse ud af 100 fik ejeren en forkert vurdering, da boligen skulle testes, og det kan være katastrofalt for en hushandel. Nutidens boligkøbere er meget fokuserede på, hvordan husenes tilstand er, så hverken de eller boligejerne kan leve med, at energimærkningerne afviger så meget, som det er tilfældet.

Det er Energitilsynet, der kommer med de nedslående fakta, da de senest undersøgte kvaliteten af mærkningerne.

– Vi er bestemt ikke tilfredse med kvaliteten. Energimærkningerne får stadig større betydning for værdien af vores bygninger, så der skal være tillid til de rapporter, som energikonsulenterne udarbejder. Derfor gennemfører vi nu en handlingsplan med syv initiativer, der skal forbedre kvaliteten af mærkningen, siger kontorchef Trine Heidemann Garde fra Energistyrelsen.

Læs også: Solceller er stadig en god investering

En stramning af kravene

De syv indsatsområder betyder bl.a. en stramning af de krav, der stilles til energikonsulenternes baggrund, før de kan foretage en energimærkning, og firmaer, der leverer fejlagtige rapporter gentagne gange vil få påtaler, der offentliggøres.

Det syv indsatsområder er iøvrigt

1. Energistyrelsen vil give påtaler for alvorlige og gentagne fejl til det ansvarlige energimærkningsfirma, og påtalerne vil blive offentliggjort. Derudover vil styrelsen udnytte muligheden for at give energikonsulenter karantæne og krav om ny eksamen.

2. Efter udførelsen af markkontrol vil Energistyrelsen fremskynde sine afgørelser, så eventuelle sanktioner kan falde kort efter kontrollen og dermed have en præventiv effekt.

3. Energistyrelsen har indkaldt energikonsulentbranchen til en gennemgang af resultaterne fra kontrollerne. Det er konsulenternes ansvar, at kvaliteten af deres arbejde er i orden.

4. Energistyrelsen vil gennemgå og revidere regelgrundlaget for udarbejdelse af energimærkninger, så det sikres, at reglerne er mere klare.

Læs også: 14 nemme sparetips, så du undgår unødvendigt spild i hverdagen

5. Der etableres en ny uddannelse for energikonsulenterne, hvor Energistyrelsen stiller skærpede krav, og hvor der sættes målrettet ind på at forbedre undervisning og beståelseskrav i forhold til de typiske fejl, der ses i energimærkningsrapporterne.

6. Energistyrelsen vil videreudvikle energimærket, så det er mindre sårbart overfor den situation, hvor en bygnings energiforbrug ligger på grænsen mellem to bogstaver.

7. Energistyrelsen vil gennemføre en undersøgelse af brugernes tilfredshed med energimærkningen, som skal benyttes til at hæve kvaliteten af ordningen. 

Energimærkningen er lovpligtig og koster husejeren mellem 5.000 og 8.000 kr. Mærkningen skal synliggøre husets energiforbrug.

Mest læste artikler