Hold varmen inde i boligen med god isolering

Få udbedret dårlig isolering og utætheder i huset, og hold varmen inde i huset. Det er den billigste måde at spare varme på. Også energieffektive vinduer er en rigtig god idé. Desuden er der en række enkle forholdsregler, du kan tage, for at undgå at varmen ryger ud og samtidig sikre et sundt indeklima.


Rådfør dig med energirådgiver eller isolatør

Du holder varmen inde i huset med isolering, en tæt dampspærre, energieffektive vinduer og ved at lukke sprækker og utætheder. Det kan være en god idé at starte med et besøg af en autoriseret energirådgiver eller isolatør, der kan tjekke huset og finde de steder, der trænger til ekstra isolering eller måske blot skal tætnes. Der er flere forskellige metoder, huset kan tjekkes på. Prisen for en grundig gennemgang inkl. en skriftlig rapport ligger omkring 2.000 kr.

Læs også: Hulmursisolering – vælg den rigtige isolering til hulmuren

Termofotografi viser, hvor der skal sættes ind

Termografi foregår med et kamera, der registrerer temperaturen på overflader. Fotos af huset udefra kan give et helhedsindtryk og vise, hvor dit hus er varmest – det er der, hvor isoleringen er dårlig eller, hvor der er sprækker, hvor varm luft siver ud. Når de dårlige steder er fundet udefra, kan termofotografering indefra meget præcist vise, hvor det er, kulden kommer ind i dit hus. Døre, vinduer, dårligt isoleret skunk og samlinger ved gulv, loft og vinduer er nogle af de steder, hvor termofotografiet ofte viser varmespild, og altså der, der skal sættes ind.

Tjek hulmuren

Har dit hus hulmur, er det vigtigt, at isoleringen inde i muren er i god stand. Det tjekkes bedst med et endoskop, som er et lille kamera monteret på en fleksibel arm med display, der kan vise hulrummet.

Hulmurens problematiske steder

De steder, hvor der oftest er for lidt isolering, er i toppen af muren, fordi hulmursisoleringen med årene synker sammen. Desuden kan der være områder omkring vinduerne, der har været i “læ”, da isoleringsmaterialet i sin tid blev blæst ind. Endelig kan isoleringen være foretaget med et materiale, der ikke isolerer nær så godt eller har samme stabilitet, som den isolering, der anvendes i dag. En efterisolering af hulmuren vil hurtigt tjene sig ind. Sørg for, at isoleringsfirmaet kan garantere, at isoleringen blæses ind med det korrekte tryk, så der ikke opstår uisolerede områder.

Luk for trækken

Hvis du oplever kulde og træk, er det en energibesparende idé at gå på jagt efter utæthederne. Kulden kan komme ind af selv små sprækker. Tjek fodpaneler, hjørner og samlinger, og mærk, om det trækker. Brug gerne et stearinlys en dag, det blæser, så kan du se på flammen, hvor der er utætheder. Tjek også, om vinduer og døre lukker tæt. Ofte kan du med fordel tætne omkring døre og vinduer med nye tætningslister. Fyld sprækker rundt om vinduer og døre med en fugepistol.

Lofter og skunke

  • Tjek, at isoleringen på loftet ligger ordentligt og slutter tæt omkring loftsbjælkerne.
  • Mål tykkelsen med en tommestok. Hvis isoleringen ikke slutter tæt, eller hvis der er mindre end 250 mm, bør du overveje at efterisolere. Hvis du vil efterisolere loftrum eller skunke, er det en forudsætning, at der er godt ventileret, og at der er absolut ikke er fugtproblemer. Ekstra isolering nedsætter temperaturen, og dermed kan luftfugtigheden stige. Derfor kræver ekstra isolering i skunk og i loftrum et tæt dampspærre og evt. ekstra udluftning.
  • Tjek, om dine lemme til loft og skunk lukker tæt og er isolerede.
  • Gør evt. lemmen tæt med nye tætningslister, og montér isolering på bagsiden – eller køb en ny isoleret lem, der slutter tæt.

Luft ud

Frisk luft får du på en energirigtig måde ved at lufte ud – grundigt, men kortvarigt – et par gange hver dag. Hvis dit hus efterisoleres meget grundigt og med en tæt dampspærre, er det en god idé, at få installeret mekanisk ventilation med varmegenvinding. Det bevirker, at huset altid har et godt og sundt indeklima uden risiko for fugtskade og skimmelsvamp.

Kilde: Go Energi

Mest læste artikler