Sluk for strømtyvene

El
Der skal slukkes på kontakten, hvis du vil spare dyre energikroner derhjemme.
Foto: idényt

Af Per Handberg, idényt nr. 7, 2006

Aftenens sidste e-mail er sendt, og du slukker for computeren. Du ved, at elektriske apparater på stand-by sluger strøm, så du slukker for skærmen, højttalerne, scanneren osv. Og så regner du med, at der er helt slukket.

Det er der bare ikke. Meget elektrisk udstyr har transformatorer, der bruger strøm, selv om det er slukket.

idényt testede hos en almindelig familie på 4 i Storkøbenhavn: Når fladskærmen er på stand-by, bruger den konstant 2 W, men når den er slukket på afbryderen, bruger den stadig 2 W. Først når der bliver slukket på selve stikkontakten, bruger den ikke længere strøm.

2 W svarer til 25 kr. om året, og det er jo ikke alverden, men selve computeren bruger for 51 kr. når den er slukket, printeren for 58 kr., pc-højttalerne for 62 kr., mens den trådløse mus kan klare sig for 5 kr. om året i slukket tilstand. Summasumarum – et årligt forbrug på 201 kr.

I hele hjemmet
Men det stopper ikke her. Blenderen og transistorradioen i køkkenet bruger strøm, når de er slukket, opladerne til mobiltelefonerne, den store datters ghettoblaster, den lille datters halogenprinsesselampe og stereoanlægget. Dertil kommer så de apparater, der ikke sådan lige lader sig slukke, men kun kan sættes på standby. Det er fx ADSL-boksen, ADSL-modemet, hvis du har en bredbånds-internetforbindelse, dvd-afspilleren eller -optageren, videoen og lignende.

Testen viste forbrug på hhv. 133 kr., 81 kr., 103 kr. og 81 kr. om året. Alt i alt kunne familien spare 791 kr. om året ved at slukke på stikkontakten i stedet for på apparaterne.

Og har du køkkenudstyr med display, der viser, hvad klokken er, så står det også og bruger strøm 24 timer i døgnet. Hjemmet er fyldt med den slags strømtyve, og langt de fleste kan sagtens slukkes på kontakten eller tilsluttes en el-spare-skinne, hvor man kan slukke en stribe af apparater på en enkelt kontakt.

Tjek selv
Hos dit lokale el-selskab eller Energitjenesten kan du gratis låne et spar-o-meter, så du kan teste de elektriske apparater derhjemme – både når de er tændt og slukket. Gå ind på vores hjemmeside og find dit lokale el-selskab – så sparer du ved et tryk på en knap!

Det er dit valg
Der er altså mange penge at spare ved at slukke på stikkontakten, men du skal selv vælge, hvor du vil sætte ind. Nogle video- og dvdoptagere mister kanalindstillingerne, mens køkkengrej m.m. sagtens tåler at få strømmen afbrudt. Det tager de ingen skade af.

7 august 2006
0

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette...

7

Sådan sparer du på strømmen

Få svar på 10 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger.

0

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

0

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

0

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé at få din lokale elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andet elmateriel, hvis dit hus blev berørt af sommer...

0

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strøm

Vi er vanemennesker, når vi færdes i køkkenet og tilbereder maden. Men kan vi ændre bare en lille smule på vanerne, så er der penge at...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.