Sådan sparer du på strømmen

El

Få svar på 10 spørgsmål og andre tips, der kan gøre dig til en fornuftig el-forbruger.


1. Du er i gang med at fylde din trofaste opvaskemaskine. Og endnu en gang melder spørgsmålet sig: Kan det bedst svare sig at skylle af først?

Svar: Nej. For det første er det spild af varmt vand at skylle af, før du sætter det beskidte køkkengrej i opvaskemaskinen. For det andet er maskinens pumpesystem udviklet til at håndtere fedtrester. Skrab madresterne af. Gør det kort efter måltidet, og luk lågen, så snart servicet er sat ind. Så tørrer sovs og havregrød ikke fast.

2. Hvad med de store gryder og ildfaste fade? Skal de vaskes op i hånden, eller kan de med sparefordel også proppes ind?

Svar: De store gryder og fade udnytter pladsen dårligt. Det er bedst at vaske dem op i hånden.

3. Den dyrt indkøbte elsparepære i rummet springer: Er det rigtigt, at sparepærerne har bedre af bare at brænde løs frem for at blive tændt og slukket cirka 50 gange i døgnet?

Svar: En god tommelfingerregel er at sætte sparepærer de steder, hvor lyset brænder i timer. Fx udendørslamperne, lyset i gangarealerne, lyset ved spisebordet, kaffebordet eller arbejdsbordet. Men det er en dårlig idé med elsparepærer på steder, hvor man tænder og slukker ofte. Har du 20-25 lamper, vil 8-10 af dem som regel være egnet.

4. Hvordan får man mest ud af sine el-sparepærer?

Svar: Køb en A-pære. A’et betyder, at pæren har en levetid på mindst 6.000 timer. Kig på aktuelle links på idényts hjemmeside. Her er henvisning til lister over samtlige energisparepærer, deres størrelser, levetid og kapacitet.

5. Hvad kan bedst svare sig: At vaske finvask i hånden eller køre den fine kjole på maskinens korte finvask-program?

Svar: Det kommer helt an på mængden af vasketøj. Det kan altid bedst svare sig at fylde maskinen helt op. Drejer det sig kun om en enkelt kjole, kan det bedre svare sig at vaske den i hånden.

Få flere tips på næste side.#br

6. Spares der penge på elregningen, hvis man virkelig pakker vaskemaskinen?

Svar: Det gælder om at udnytte kapaciteten. Dvs., fyld maskinen helt op før hver vask. Men undgå at presse vasketøjet hårdt sammen, så bliver det ikke rent. Vaskemaskinen skal fyldes.

7. Men hvad vil en fuld vaskemaskine helt præcist sige?

Svar: Fyld tromlen, så der er plads til at stikke en hånd ind på højkant uden at presse tøjet.

8. Er det rigtigt, at man “frådser”, hvis der tændes for det varme vand, når kaffekanden skylles af eller en klud vrides op – faktisk før vandet når at blive ordentlig varmt?

Svar: Ja, hver gang du tænder for det varme vand, vil der være et spild i rørene, som først skal tappes for det kolde vand og dernæst fyldes med varmt. Det er bedst, at der er kort afstand mellem vandvarmer og tappested. Er der langt fra køkkenhanen til vandvarmeren, kan det godt svare sig at samle lidt sammen, før man tænder for det varme vand.

9. Bruger køleskabet ekstra strøm, hver gang lågen åbnes og lukkes, eller er det en myte?

Svar: Nej, det er ikke en myte. Hver gang du åbner lågen, trænger varm luft ind i køleskabet, som skabet bagefter skal bruge energi på at køle ned igen. Åbn så lidt og så kort tid som muligt. Hold orden, så du ved, hvor tingene står.

10. Hvad kan bedst svare sig: At koge vand til te i elkedel eller på komfuret i gryde eller kedel?

Svar:
Kog vand i elkedlen. Du bruger 50 pct. mindre energi.

Store energislugere
  • Alle former for elvarme (fx vandvarmere, radiatorer, gulvvarme, håndklædevarmere).
  • Gamle køleskabe og frysere.
  • Frysere, der står på indfrysning længere end nødvendigt.
  • Frysere på for lav temperatur.
  • Tørretumblere.
  • Mange halogenlamper.
3 september 2006
0

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette...

0

Oversvømmelse kan ødelægge stikkontakterne i dit hus

Det er en god idé at få din lokale elektriker til at tjekke stikkontakter, dataudtag og andet elmateriel, hvis dit hus blev berørt af sommer...

0

Pas på med selv at lave el og vvs

Håndværkere koster penge. Så er man lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare arbejdet selv. Men der findes...

0

Sluk for strømtyvene

Der skal slukkes på kontakten, hvis du vil spare dyre energikroner derhjemme.

0

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Med et HPFI-relæ kan du undgå, at dit tv, vaskemaskine og anden elektronik går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Dit gamle...

0

Køkkenet er den store skurk - når det gælder strøm

Vi er vanemennesker, når vi færdes i køkkenet og tilbereder maden. Men kan vi ændre bare en lille smule på vanerne, så er der penge at...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.