Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Pejs og brændeovn

Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik B. Jensen fra Skorstensfejerlaugets miljøudvalg. Det gør du ved bl.a. at bruge den rigtige størrelse brænde og placere brændet rigtigt.

Rigtig optænding giver "rene og klare flammer".
Rigtig optænding giver "rene og klare flammer". Foto: Per Handberg

Hvide sten er et godt tegn

Skorstensfejermester Henrik B. Jensen har lige åbnet lågen til en tre år gammel brændeovn.

– Se stenene her i brændkammeret. De er pænt hvide. Det viser, at der bliver fyret rigtigt op her i huset. De er nemlig ikke fyldt med sod, fortæller Henrik B. Jensen, der er formand for Skorstensfejerlaugets miljøudvalg.

Og ganske rigtigt. Da Henrik rutinemæssigt renser ovnen, er der ikke så meget at komme efter, for ejeren har lært, hvordan man fyrer, så der praktisk talt ikke kommer synlig røg fra "bålet". Efter rengøringen tænder Henrik op igen, og lynhurtigt brænder ilden på den helt rigtige måde.

Usynlig røg

Et kig udenfor viser, at der ikke kommer nogen synlig røg op fra skorstenen. Det er, fordi forbrændingen er så effektiv, at de fleste røggasser bliver brændt inde i brændeovnen. Faktisk viser videnskabelige målinger, at med denne optændingsform reducerer man op til 80 % af partikeludledningen i optændingsfasen.

Rigtig størrelse brænde

Brændet til ovnen skal også være kløvet i passende tynde stykker, og så skal det være tørt. Henrik tjekker det med en fugtighedsmåler: – Så længe det er under 18%, er det godt, siger Henrik godkendende. Han foretrækker løvtræ. Gran kan også bruges uden at have den store brændværdi.

– Du kan sagtens bruge træ fra haven,  men du skal aldrig bruge grene med bark hele vejen rundt. Det kan simpelthen ikke tørre tilstrækkeligt.

Læs også:

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de...

Lav et home party, og lær om optænding

Når Henrik B. Jensen er ude hos private, er det som oftest for at godkende nye brændeovne, og nye brændeovnsejere er tit i tvivl om, hvordan der skal tændes op. Til gengæld er det også hans opfattelse, at brændeovnsejere er meget lydhøre og interesserede i at lære det rigtigt.

– Vi har rigtig stor succes med vores Home Parties, hvor vi tilbyder at komme ud og lære det fra os, vi ved om brænde og optænding. Det kræver bare, at den enkelte villaejer skal kunne samle mindst ni andre interesserede om  brændeovnen. Det kan være naboer, venner, familie osv.

Nye miljøvenlige brændeovne

Henrik B. Jensen siger, at han netop nu har travlt med at godkende nye brændeovne. I hans distrikt, der dækker en tredjedel af Københavns Kommune, bliver der årligt taget ca. 240 nye brændeovne i brug, så der er rigtig god gang i udskiftningen af de ældre og utidssvarende ovne.

– De nye svanemærkede brændeovne er meget effektive og udledningen af partikler fra dem ligger langt under de gældende grænseværdier, siger Henrik B. Jensen.

–  Men det er vigtigt at huske, at selvom du har en ny moderne brændeovn, så skal du stadig fyre op med rent, tørt brænde og tænde op på den rigtige måde, men gør du det, så generer du i hvert fald ingen naboer, siger han.

Bestil Home Party

Kan du samle mindst 10 personer – fx naboer, venner m.m. – så kan du bestille en skorstensfejermester fra Skorstensfejerlaugets Miljøteam til et Home Party hjemme hos dig. Her vil skorstensfejermesteren vise, hvordan I tænder korrekt op og svare på  spørgsmål. 

Et Home Party kan bestilles hos Skorstensfejerlauget på tlf. 60 16 20 20 eller på mail: [email protected]

Læs også:

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Sådan tænder du op

1. Bændestykkerne skal være på størrelse med en underarm. 

2. En fugtighedsmåler er et godt værktøj, for brændets fugtighedsprocent må ikke overstige 18.

3. Først lægger du to stykker brænde med barksiden nedad som vist. Barksiden skal nedad, fordi barken brænder dårligst. Oven på lægger du nogle lag med optændingspinde. Byg dem op som et lille tårn. Det er vigtigt, at der er luft imellem dem, så der kan komme ilt til ilden. Øverst lægges nogle optændingsposer. Sæt ild til og tænd. 

4. Når ilden er ved at få fat holdes døren på klem, så der kan komme godt med luft til.

5. Ilden har godt fat i pindene, og døren kan lukkes, mens der åbnes helt op for ovnens lufttilførsel. 

6. Nu er der fuldt blus på. Røgen fra skorstenen vil være usynlig. Det skyldes, at forbrændingen er effektiv. Ifølge skorstensfejermester Henrik B. Jensen er brændets beskaffenhed og den rigtige optænding nøglen til en ren forbrænding i brændeovne.

Læs også:

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

14. oktober 2014
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også fyre med brænde, så skal du vælge et egentligt stokerfyr. Det er dog noget dyrere.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...