Valg af skorsten: vælg en type, der passer til din brændeovn

Pejs og brændeovn

Det er vigtigt at vælge den rigtige skorsten til sin brændeovn. Skal det være en muret skorsten, en isokernskorsten eller en stålskorsten? Din brændeovn og din skorsten skal nemlig passe perfekt sammen, så den optimale forbrænding sikres. Se her, hvilken skorsten, der passer til din brændeovn.

En brændeovn fungerer bedst, når dens skorsten er den rette.
En brændeovn fungerer bedst, når dens skorsten er den rette.

Vælg den rigtige skorsten

Valget af skorsten står mellem muret skorsten, en isokerneskorsten eller en stålskorsten. Se her, hvad der taler for og i mod i dit tilfælde.

Muret skorsten

Du kan bygge en muret skorsten, opsætte en stålskorsten eller bruge en brændeovn med bioethanol, der ikke behøver aftræk. At mure en ny skorsten op er et større indgreb på bygningen. Hvis du ikke har prøvet at mure før, bør du overlade det til fagfolk, så der ikke opstår revner og bygningsreglementet overholdes.

En isokernskorsten

En muret skorsten kan også laves i moduler – en såkaldt isokernskorsten. Modulerne består af et indvendigt rør, der er støbt ind i en skal af lavasten. Modulerne mures oven på hinanden og yderst lægges et lag af mursten.

Stålskorsten

En stålskorsten kan placeres, hvor du vil på bygningen – enten på taget eller ydervæggene. Dermed har du større fleksibilitet til at anbringe din brændeovn, hvor du ønsker det i huset. Du kan selv montere, eller du kan bede en fagmand om at gøre det for dig. Men uanset hvad du vælger, skal skorstenen godkendes af en skorstensfejer, inden den kan tages i brug.
  Foto: Schiedel
  Isokernskorstenen klarer høj varme.

Køb ikke for stor skorsten

Stålskorstenen kan ikke altid klare lige så høje temperaturer som en muret skorsten, så du bør sikre dig hos forhandleren, at stålskorstenen kan klare brændeovnens effekt.
Størrelsen på brændeovnen afhænger selvfølgelig af, hvordan rummet er indrettet, og hvor godt huset er isoleret.

Vælg lille ovn, hvis den kun skal bruges til hygge

I et velisoleret hus kan 1 kilowatt (kW) normalt opvarme 20 m2. Hvis isoleringen halter, eller hvis der er meget højt til loftet, kan det halvere effekten. Vælg hellere en brændeovn med lille effekt, hvis formålet først og fremmest er at have et ildsted at hygge omkring.

Mål skorstenen

Hvis du alligevel skal montere en ny skorsten, kan du få din forhandler til at hjælpe dig med at finde stålrør og brændeovn, der passer sammen. Har du en eksisterende skor­sten, skal du måle aftrækshullets diameter og få hjælp hos din forhandler til at finde en ovn, der passer til. Skorstensfejeren kan også hjælpe.
 
  En muret skorsten kan pynte på huset.

Muret skorsten eller stålskorsten?

Fordele:
  • Kan klare højere temperaturer end stålskorstene.
  • Bidrager arkitektonisk til huset.
  • Billig i materialer.
Ulemper:
  • Manglende fleksibilitet i forhold til placering.
  • Tager længere tid at montere og er derfor dyr i arbejdstid.

Stålskorstene

Fordele:
  • Nem og billig at montere.
  • Kan udstyres med knæk, og placeringen er derfor fleksibel.
  • Har en lang levetid og er nem at udskifte.
Ulemper:
  • Dyrere materialer end murede skorstene.
  • Kan ikke tåle alt for høje temperaturer.
4. juli 2016
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også fyre med brænde, så skal du vælge et egentligt stokerfyr. Det er dog noget dyrere.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.