Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Pejs og brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne her, så du træffer det rigtige valg, når du skal vælge ny brændeovn.

Når brændeovnen flytter ind, skal stuen måske indrettes på ny.
Når brændeovnen flytter ind, skal stuen måske indrettes på ny. Foto: Varde Ovne
   Illustrationer: Nordpeis A/S
  Strålevarmen er den mest enkle type opvarmning

Strålevarme

Ovne med strålevarme afgiver en hurtig varme direkte ud fra brændeovnen, og varmen er koncentreret omkring ovnen. Strålevarmen er hård ved træmøbler tæt på ovnen.

Konvektionsvarme

I en konvektionsovn er princippet, at ovnen har en ekstra ydre kappe på siderne, så der dannes et mellemrum/en kanal.

Varmen cirkulerer

   Illustrationer: Nordpeis
  Konvektionsvarme spreder sig rundt i hele rummet.
Varmen fra forbrændingen overføres til luften i disse kanaler. Kold luft trækkes ind under ovnen og ledes op mellem sidepladerne for til sidst at komme ud foroven som varm luft. Den varme luft stiger til vejrs, og der suges kold luft ind ved gulvet. På denne måde vil der opstå en luftcirkulation i rummet.
Konvektionsovne giver en jævn og behagelig varme, der breder sig til tilstødende rum, når dørene står åbne.
 
Nogle konvektionsovne fås ligefrem med en elektrisk blæser, der gør luftstrømmen kraftigere, så den behagelige varme fordeles endnu bedre i rummet.

Skorstenen er vigtig

Har du tidligere haft brændeovn og nu skifter den ud til en mere moderne ovn, så skal du være meget opmærksom på, om din skorsten er dimensioneret til den nye brændeovn. 
En gennemsnitlig brændeovn kræver en skorsten på mindst 4-5 meter, men spørg forhandleren og din skorstensfejer. Er din skorsten ikke god nok til den nye brændeovn, så kan du evt. forlænge den, eller du kan investere i en motor, der giver skorstenen et kraftigere aftræk.

Fyr rigtigt op i brændeovnen

Kløv brændet, så hvert enkelt træstykke maksimalt har et tværsnit på størrelse med bunden af en ølflaske; det giver den bedste tørring af træet og den bedste forbrænding i brændeovnen. For at opnå en ren forbrænding og et godt indeklima bør du udelukkende anvende rent skovtræ.

Træet skal væet "rent"

Det er forbudt at fyre med spånplade samt malet og trykimprægneret træ, da det udsender giftig røg. Drivtømmer egner sig ikke som brændsel, fordi det kan give rust og tæring i brændeovn og aftræksrør pga. af saltindholdet.

Tørt træ er bedst

Affaldstræ fra træindustrien er udmærket brænde, hvis det ikke er imprægneret eller bleget med fx saltvand eller syre. Da træet er ovntørret og dermed har lavt vandindhold, brænder det hurtigt og kræver rigeligt med luft. 
 
Når brændet lagres under halvtag sommeren over, kommer det ned på ca. 20 pct. vand. Fra september begynder træet at optage fugt fra luften, selv når det ligger i et udeskur. Derfor skal brændet ind i varmen mindst en uge, før det skal brændes. Men er der allergikere i huset, så vær opmærksom på, at der kan være skadelig skimmelsvamp på brændet.

Undgå løbesod i skorstenen

Du kan modvirke løbesod ved at lukke mere luft ind til forbrændingen, så temperaturen hæves. Sæt evt. et røggastermometer på nederste del af røgafgangsrøret, røggastemperaturen skal ligge på ca. 250° ved normal fyring. 
 
Er røggastemperaturen væsentlig lavere, er der risiko for dannelse af løbesod. Er røggastemperaturen højere end 250°-300°, er der risiko for overophedning, og de indvendige dele kan brænde igennem.

Lad være med at genere naboen

Hver tredje svarede i en stor undersøgelse tidligere på året, at de følte sig generet af naboernes brændeovn.
6. september 2015
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også fyre med brænde, så skal du vælge et egentligt stokerfyr. Det er dog noget dyrere.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.