Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Foto: iStock

Rens dit pillefyr

Et pillefyr eller træpillefyr varmer huset godt op, og du kan spare penge på varmeregningen, men det skal også renses med jævne mellemrum.

Der er lidt arbejde i det, men det er sådan set nemt nok, og du kan f.eks. gøre det i forbindelse med, at du skal fylde pillemagasinet op. Læs med her og se Bolius' guide til, hvordan du renser dit pillefyr.

Sådan gør du

1. Stop fyret - der går måske lige lidt tid, inden fyret er helt slukket, og i det tidsrum kan du eventuelt fylde pillemagasinet.

2. Tag en støvmaske på, da der kommer sodpartikler op, når du renser fyret. Det er desuden en god idé at tage handsker på, da fyret godt kan være lidt varmt, og så undgår du også at få for meget snavs på hænderne. 

3. Tag toppen af selve fyret, så du kan få renset nedenunder og få pille stængerne op, der sidder i de rør, hvor den varme luft kommer igennem. Det ser forskelligt ud fra fyr til fyr, så sørg for at finde ud af, hvordan netop dit fyr fungerer.

4. Børst indersiden af låget ned til fyret, så du får fjernet snavs herfra, og fej derefter rundt langs kanten i beholderen.

5. Tag en brandsikker handske på, hiv stængerne op fra fyret, og kør stangen gennem en lukket hånd for at fjerne soden. Dette kan også gøres på andre måder, så du kan selv vurdere, hvad der fungerer for dig.

6. Rens derefter rørene med en stålbørste, der passer til. Her bør der ikke være gløder i, så det kan du støvsuge op. Det er også en god idé at støvsuge skorstenen, så du får fjernet så meget sod som muligt. 

Læs også:

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

7. Sæt stængerne på plads i rørene, og sæt låget på igen.

8. Herefter skal selve brandkammeret renses. Sneglen, der trækker træpiller fra silo til brandkammer, skal skilles ad, og derefter kan du åbne brandkammeret ved at trække skuffen ud. 

9. I brandkammeret ligger de afbrændte piller, som skal skovles op. Her må du ikke støvsuge, da der er fyldt med gløder, så skovl så meget som muligt af indholdet op i en stålspand, og vend derefter resten af indholdet ned i spanden. 

10. Der ligger gerne noget aske fra brandkammeret inde i hulrummet, så fej asken sammen, og skovl det derefter op i spanden. 

11. Nu kan du sætte brænderen på igen og slutte den til, og herefter kan du starte fyret.

Se hele guiden i videoen herunder.

 

Læs også:

Herrebad – med egen stjernehimmel

Det skulle være vild luksus og helt specielt. Det blev det. Det spektakulære bad koster 50.000 kr. pr kvadratmeter.

Kilde: Bolius

8. november 2016
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og...

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet - og hug det, som du skærer en lagkage.

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting,...

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Nye og skrappere krav til brændeovnen

Pejs og brændeovn Den 1. november 2011 skal brændeovne leve op til nye skrappere krav. Svanemærkede ovne skal nu lade færre partikler og gasser slippe ud...

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også fyre med brænde, så skal du vælge et egentligt stokerfyr. Det er dog noget dyrere.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...