Der er over en halv million brændeovne i de danske hjem.
Der er over en halv million brændeovne i de danske hjem. Foto: Contura

Nye og skrappere krav til brændeovnen

Pejs og brændeovn

Den 1. november 2011 skal brændeovne leve op til nye skrappere krav. Svanemærkede ovne skal nu lade færre partikler og gasser slippe ud under fyringen. De nye kriterier blev vedtaget sidste år.

Ændringer af kravene Før Nu Reduktion
Partikler 5 g/kg træ 4 g/kg træ 20%
Flygtige kulbrinter 150 mg/m³ 120 mg/m³ 20%
CO - kulilte 2500 m/m³ 1700 m/m³  

Mere miljøvenlige brændeovne
Nye svanemærkede brændeovne vil i fremtiden blive endnu mere miljøvenlige. Kravene for at kunne få mærket er nemlig blevet skærpet, så ovnene skal lade færre partikler og gasser slippe ud under fyringen.

Brændeovnen skal også være effektiv, så energi ikke går tabt
Ud over en lav udledning af partikler, skal en miljøvenlig ovn have en høj virkningsgrad. Virkningsgraden viser, hvor effektiv ovnen er til at omdanne brændsel uden, der går energi tabt. Med en høj virkningsgrad behøver du altså ikke svinge brændeøksen så ofte.Høj virkningsgrad og lav udledning

En høj virkningsgrad og en lav udledning er en balancegang, for når virkningsgraden øges, risikerer brændeovnen til gengæld at danne flere sundhedsskadelige partikler og gasser. Det er, fordi tilførslen af luft gøres mindre, og det gør forbrændingen mindre ren. Her er Svanemærket en god guide, fordi der både er krav til høj virkningsgrad og lav udledning.

De nye krav betyder, at brændeovnens livscyklus tjekkes

Når kravene strammes analyseres hele brændeovnens livstid. Hvor forurenende det er at få de metaller, lakker og tætningsmateriale, den består af, hvor meget brændeovnen påvirker miljøet, når den bruges, og hvor belastende det er for natur og miljø, når den engang skal kasseres.

Problemerne størst, når ovnen er i brug

Livscyklusanalyser på brændeovne har vist, at det er, når når den er i brug, at den er mest problematisk. På grund af udslippet af gasser og partikler. Det er derfor her, at kravene især er blevet skærpet.

Læs mere på næste side, bl.a. de skadelige partikler fra brændeovne.

#br

Brændeovne kan være lige som skadelige som biler

Partikler fra brændeovne er mistænkt for at være mindst lige så skadelige som partikler fra biler. De største partikler kan genere dine luftveje, mens de mindste partikler er farlige, fordi de kan vandre ind i kroppens væv og øge risikoen for fx kræft. Brændeovne udleder også OGC’er (flygtige kulbrinter) og CO. Disse gasarter er også mistænkt for at være medvirkende til en række sygdomme som fx hjertekarsygdomme.

Du må ikke proppe mælkekartoner i brændeovnen
Selvom du har købt den mest miljøvenlige ovn på markedet hjælper det ikke, hvis du propper den med mælkekartoner og trykimprægneret træ. Hvis du fyrer forkert og med de forkerte materialer, får du ikke den fulde fordel. Du kan kende en ren forbrænding ved en gul flamme og ingen synlig røg - heller ikke op fra skorstenen.

Kravene til Svanemærket revideres hvert tredje år
Hvert tredje år reviderer Ecolabel, der bestyrer Svanemærket, de kriterier, som et produkt skal leve op til for at kunne få lov at bruge mærket og dermed skilte med at være blandt de mest miljøvenlige på markedet.

Svanemærket er lig med miljøvenlig

At kravene strammes løbende betyder, at de produkter, der bærer Svanemærket, altid hører til blandt den mest miljøvenlige tredjedel på markedet.

De fleste brændeovne i danske hjem er svanemærkede
Igennem de seneste år har rigtigt mange villaejere skiftet deres gamle brændeovn ud med en ny, og i langt de fleste tilfælde vælger de at skifte til en af de svanemærkede brændeovne. Vurderingen er, at hele 95 pct. af de solgte brændeovne er svanemærkede.

Danskernes brændeovne sviner mindre
Nationalt Center for Miljø og Energi (tidligere Danmarks Miljøundersøgelser), der hvert år laver en undersøgelse af partikeludledningen fra brændeovne, melder, at udledningen har været i kraftigt fald siden den toppede i 2007.

Skorstensfejere tjekker også

Også landets skorstensfejere kan observere, at brændeovnene soder langt mindre, end før i tiden. De påpeger dog, at der stadig er nogle brændeovnsejere, der har den uvane at lukke ned for lufttilførslen om natten, så brændet bare gløder. Det medfører en alt for høj udledning af partikler og dermed også sod i skorstenen.

Du kan altid holde dig opdateret på, hvilke brændeovne der er godkendt til Svanemærket på hjemmesiden www.ecolabel.dk

14. september 2011
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også fyre med brænde, så skal du vælge et egentligt stokerfyr. Det er dog noget dyrere.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...