Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Nu kan levende ind i brændeovnen nydes med god samvittighed.
Nu kan levende ind i brændeovnen nydes med god samvittighed. Foto: Hwam

Ild drager mig ... Jeg kan betragte flammer uden ophør, elsker at rode med brænde og optænding, pusle om gløderne og modtage varmen. Nu er det snart sæson igen for levende ild. Jubii!

Levende ild i brændeovnen kan nydes med god samvittighed

Brændeovnen har desværre ikke haft det bedste ry de seneste år, hvor miljø og sundt indeklima har presset sig frem. Men for nylig dokumenterede en undersøgelse af brændeovne i København, at partikelforureningen er nærmest ubetydelig i forhold til tidligere undersøgelser. Tilmed kan jeg se af den information om de nyeste ovne på markedet, at den levende ild i brændeovnen kan nydes med god samvittighed. Oven i købet er producenterne blevet dygtigere til at effektivisere ovnene, så de er lettere at tænde op i og holder på varmen længere.

Forleden læste jeg om en såkaldt autopilot-funktion. En slags fjernbetjening, hvor du indtaster, hvor varmt du vil have det i stuen. Derefter regulerer ovnen luftindtaget, så temperaturvalget ikke overstiges. Det er da smart! Tilbage er der kun at fyre med brænde -eller piller – og ikke med mælkekartoner, behandlet træ eller andet, der forpester luften på villavejen. Vi har her opskriften på en fornuftig optænding.

Stilfuld brændeopbevaring fra Gejst. Med de enkelte sektioner, der koster ca. 1.800 kr. pr. stk. kan du lave din egen brændeskulptur.

Svampegryde med timian og hørøget rapsolie

Og mens brændeknuderne knitrer i ovnen, er det passende at kaste sig over en af mine andre passioner: Varme gryder på kølige dage.

Den, du får opskriften på, smagte jeg første gang på Formland Messen i Herning. Her stod kokken på NORDISK standen og tryllede med svampe og olie, så der duftede i hele hallen.

Læs også: Alle brændeovne behøver ikke ligne hinanden

En af hans "hemmelige" ingredienser er en hørøget rapsolie, der smager forrygende. Men først til opskriften:

Opskrift til 4 personer

  • 500 g blandede svampe
  • 25 g usaltet smør
  • 1 fintsnittet løg
  • 1 fed revet hvidløg
  • bladene fra 2 kviste timian
  • 1 l hønsefond
  • 6 dl piskefløde
  • sydesalt, hvid peber
  • hørøget rapsolie

Sådan gør du 

Svampene skæres i grove stykker. Smørret vames til det er gyldent. Svampene tilsættes og sauteres. Tilsæt løg, hvidløg og timian. Hønsebouillon tilsættes, når løgene er gyldne. Det hele simrer i 15 min. Halvdelen af svampene tages op, og resten blendes. Det hele blandes, og fløde tilsættes. Kog ind, til du har ønsket konsistens. Smag til.

Når gryden serveres, gives godt groft brød til. Anretningen dryppes med den hørøgede olie efter smag. 

Olie er vel olie, tænker du måske – og selvfølgelig kan du også bruge en anden type. Men denne hørøgede tilføjede retten en himmelsk samg af bacon. Du tænker slet ikke på, at du ikke får kød. Og så er de rigelige mængder fløde jo givet godt ud.

28 september 2015
0

Sådan undgår du, at din brændeovn ryger for meget

Her får du de 8 bedste tips, så du kan fyre, uden at røgen generer dig og miljøet.

0

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting,...

0

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

0

Alle brændeovne behøver ikke ligne hinanden

Det er sjovt at shoppe brændeovne, for der er masser af forskelligt design derude. En brændeovn behøver nemlig ikke nødvendigvis at være en...

0

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

0

Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

11

Brændeovne skal tændes korrekt - kun hver fjerde dansker gør det...

Optænding i brændeovnen skal ske oppefra og ikke i bunden af brændet, som mange gør. Den rette optænding mindsker udledningen af sundhedsska...

0

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne...

0

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

2

Nye og skrappere krav til brændeovnen

Den 1. november 2011 skal brændeovne leve op til nye skrappere krav. Svanemærkede ovne skal nu lade færre partikler og gasser slippe ud...

0

Brændekløveren skal passe til dig og din brændeovn

Når du skal købe en brændekløver til dit behov, er der flere ting, du bør overveje. Hvis du kun har brug for at kløve brænde et par gange...

0

Eftersyn af brændeovn

Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...

0

En brændeovn luner også på varmebudgettet

En brændeovn sparer på varmeregningen og giver hygge i stuen. Naturligvis afhængigt af, hvordan du opvarmer dit hus, og hvor meget arbejde...

0

Brug din brændeovn miljørigtigt

Brug din brændeovn med omtanke og skån miljøet.

1

Miljørigtige ovne

Brændeovnene har gennem de seneste år fået skyld for at svine rigtigt meget ude på de ellers stille og fredelige villaveje. Derfor ville...