Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn

Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Nu kan levende ind i brændeovnen nydes med god samvittighed.
Nu kan levende ind i brændeovnen nydes med god samvittighed. Foto: Hwam

Ild drager mig ... Jeg kan betragte flammer uden ophør, elsker at rode med brænde og optænding, pusle om gløderne og modtage varmen. Nu er det snart sæson igen for levende ild. Jubii!

Levende ild i brændeovnen kan nydes med god samvittighed

Brændeovnen har desværre ikke haft det bedste ry de seneste år, hvor miljø og sundt indeklima har presset sig frem. Men for nylig dokumenterede en undersøgelse af brændeovne i København, at partikelforureningen er nærmest ubetydelig i forhold til tidligere undersøgelser. Tilmed kan jeg se af den information om de nyeste ovne på markedet, at den levende ild i brændeovnen kan nydes med god samvittighed. Oven i købet er producenterne blevet dygtigere til at effektivisere ovnene, så de er lettere at tænde op i og holder på varmen længere.

Forleden læste jeg om en såkaldt autopilot-funktion. En slags fjernbetjening, hvor du indtaster, hvor varmt du vil have det i stuen. Derefter regulerer ovnen luftindtaget, så temperaturvalget ikke overstiges. Det er da smart! Tilbage er der kun at fyre med brænde -eller piller – og ikke med mælkekartoner, behandlet træ eller andet, der forpester luften på villavejen. Vi har her opskriften på en fornuftig optænding.

Stilfuld brændeopbevaring fra Gejst. Med de enkelte sektioner, der koster ca. 1.800 kr. pr. stk. kan du lave din egen brændeskulptur.

Svampegryde med timian og hørøget rapsolie

Og mens brændeknuderne knitrer i ovnen, er det passende at kaste sig over en af mine andre passioner: Varme gryder på kølige dage.

Den, du får opskriften på, smagte jeg første gang på Formland Messen i Herning. Her stod kokken på NORDISK standen og tryllede med svampe og olie, så der duftede i hele hallen.

En af hans "hemmelige" ingredienser er en hørøget rapsolie, der smager forrygende. Men først til opskriften:

Opskrift til 4 personer

  • 500 g blandede svampe
  • 25 g usaltet smør
  • 1 fintsnittet løg
  • 1 fed revet hvidløg
  • bladene fra 2 kviste timian
  • 1 l hønsefond
  • 6 dl piskefløde
  • sydesalt, hvid peber
  • hørøget rapsolie

Sådan gør du 

Svampene skæres i grove stykker. Smørret vames til det er gyldent. Svampene tilsættes og sauteres. Tilsæt løg, hvidløg og timian. Hønsebouillon tilsættes, når løgene er gyldne. Det hele simrer i 15 min. Halvdelen af svampene tages op, og resten blendes. Det hele blandes, og fløde tilsættes. Kog ind, til du har ønsket konsistens. Smag til.

Når gryden serveres, gives godt groft brød til. Anretningen dryppes med den hørøgede olie efter smag. 

Olie er vel olie, tænker du måske – og selvfølgelig kan du også bruge en anden type. Men denne hørøgede tilføjede retten en himmelsk samg af bacon. Du tænker slet ikke på, at du ikke får kød. Og så er de rigelige mængder fløde jo givet godt ud.

28 september 2015
0

Fjernstyret brændeovns-automatik og synligt CVR

En fjernstyret brændeovns-automatik er blandt kandidaterne til årets produktpriser den 7. november. Håndværkernes CVR-nummer skal være mere...

4

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

1

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også...

2

Valg af skorsten: vælg en type, der passer til din brændeovn

Det er vigtigt at vælge den rigtige skorsten til sin brændeovn. Skal det være en muret skorsten, en isokernskorsten eller en stålskorsten?...

5

Tænd rigtigt op i din brændeovn

De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og...

0

Brændekløveren skal passe til dig og din brændeovn

Når du skal købe en brændekløver til dit behov, er der flere ting, du bør overveje. Hvis du kun har brug for at kløve brænde et par gange...

0

Slip af med løbesod

For meget sod i skorstenen kan føre til skorstensbrand. Se her, hvordan du kan blive løbesoden kvit.

0

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting,...

0

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

11

Brændeovne skal tændes korrekt - kun hver fjerde dansker gør det...

Optænding i brændeovnen skal ske oppefra og ikke i bunden af brændet, som mange gør. Den rette optænding mindsker udledningen af sundhedsska...

1

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

0

Nye brændeovne skaber optimal nydelse af flammerne

Der er masser af brændeovne på markedet, der samtidig med at udnytte varmen optimalt også er designet, så de giver en hyggelig pejseeffekt....

0

Flammerne i brændeovnen skal have luft

Brændeovne er både hyggelige og nyttige, men skal bruges med omtanke, ellers kan den blive en pestilens for dine naboer og en sikkerhedsrisi...

0

Sådan vælger du den rigtige type brændeovn

Der er mange grunde til at få en brændeovn, men der er også flere forskellige slags at vælge imellem. Lær alt det vigtigste om brændeovne...

4

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...