En brændeovn luner også på varmebudgettet

En brændeovn sparer på varmeregningen og giver hygge i stuen. Naturligvis afhængigt af, hvordan du opvarmer dit hus, og hvor meget arbejde du selv lægger i brændet – er varmen fra brændeovnen væsentlig billigere end varmen fra oliefyret.



Drop oliefyret i det tidlige forår

Som tillæg vil en brændeovn ofte give mulighed for at slukke dit oliefyr tidligt om foråret, og starte det senere på efteråret, og så blot tænde op i ovnen på de kølige aftener.

Brændeovne i mange udgaver
Brændeovne findes i fantas­tisk mange udformninger, fra den klassiske støbejernsovn, over en indbygget ovn, hvor det kun er glaslågen, der kan ses – til pejse og store fedtstensovne.

Skal passe til huset
Ud over selve udseendet, har ovnene mange forskellige egenskaber. Og det er vigtigt, at du vælger en ovn, der passer til dit hus – og det, du skal bruge ovnen til.

Skal også passe til husets kvadratmeter
Det vigtigste er, at ovnens kapacitet passer til huset. Får du en brændeovn, der er for stor i forhold til varmebehovet, bliver du nødt til at skrue helt ned for lufttilførslen. Det giver dårlig forbrænding, og din brændeovn og skorsten vil sode til.

Brænder bedst på fuldt blus
Faktisk brænder en brændeovn mest rent og økonomisk “på fuldt blus” – så det er bedre at anskaffe en mindre ovn og give god lufttilførsel, end at købe en stor ovn, der skal stå på lavt blus for ikke at gøre huset varmt som i en sauna.

Brændeovn med fedtstensplader
Det er også værd at tage med i overvejelserne, om din brændeovn skal kunne varme på “udvidet tid”. I fald, så er en brændeovn belagt med flere hundrede kilo fedtstensplader en mulighed. Fedtsten har gode varmelagrende egenskaber og afgiver langsomt varmen.

Læs også: Rengøring af brændeovn – vedligeholdelse af pejs og ildsted

Er ovnen også til briketter?
Ønsker du længere brændetider, er det også en mulighed at supplere brændet med træbriketter – så husk at tjekke, om din nye brændeovn er egnet til briketter.

Læs bl.a. på næste side, hvilke krav der er til brændeovne og montering.

#br
Skorstenen er vigtig
En af de vigtigste forudsætninger for, at din brændeovn kommer til at fungere godt, er, at skorstenen er dimensioneret rigtigt. Skorstenen virker i princippet som ovnens motor. Nyere ovne stiller større krav til træk og skorstensforhold end ældre traditionelle brændeovne.

Skorstenen skal være isoleret
Det er vigtigt, at skorstenen er godt isoleret, så den hurtigt bliver varmet op. Jo større temperaturforskel, jo bedre træk. Det fremgår af brændeovnens papirer, hvilke dimensioner på skorstenen ovnen kræver for at brænde optimalt.

Krav til brændeovne pr. 1 juni 2008
Pr. 1. juni 2008 er der krav om, at alle fyringsanlæg (herunder brændeovne), der sælges, overdrages eller tilsluttes, skal være afprøvet på et akkrediteret prøvningslaboratorium mht. partikelemission.

Skorstensfejeren skal underskrive prøvningsattesten
Kravet er, at emission er på højst 10 g/kg indfyret træ. Bekendtgørelsen kræver, at der følger en prøvningsattest med, hver gang et fyringsanlæg sælges eller overdrages, og at ejeren får skorstensfejeren til at underskrive prøvningsattesten, når han kontrollerer et nytilsluttet fyringsanlæg.

Ovnen skal testes før den må sælges
Det vil altså også sige, at det ikke er tilladt at sælge sin gamle brændeovn medmindre ovnen er blevet testet på et prøvningslaboratorium. Hvis du sælger et hus, hvor der allerede er ­installeret en brændeovn, gæl­der kravet om attest ikke.

Montering kræver ikke autorisation
Tilslutning af brændeovn til skorsten kræver ikke autorisation. Når brændeovnen er tilsluttet, skal den efterses og godkendes af en skorstensfejer, før du må tage den i brug.

En Svanemærket brændeovn:

  • Giver meget lavt udslip af sundheds- og miljøskadelige gasser og partikler.
  • Emission er på maks. 5 g/kg indfyret træ.
  • Den er effektiv og brændselsbesparende.
  • Den er fremstillet helt uden brug af unødige giftstoffer og metaller.
  • Har tydelig installations- og betjeningsvejledning.
  • Er testet og opfylder strenge kvalitets- og funktionskrav.

Mest læste artikler