Når køkken og stue er i åben forlængelse af hinanden, er det oplagt at placere brændeovnen her.
Når køkken og stue er i åben forlængelse af hinanden, er det oplagt at placere brændeovnen her.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn

Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også fordele varmen fra brændeovnen til andre rum i huset ved hjælp af flexslanger. Tænk også på at brændeovnen ikke må placeres for tæt på ting, der kan brænde, fx møbler –tjek brændeovnens mærkeplade for, hvad sikkerhedsafstanden er.

 
Brændeovn med frit udsyn til flammerne
Skal din brændeovn først og fremmest skabe hygge, kan du få en brændeovn med glas i siderne, hvor du samtidig kan dreje den 360 grader, så du kan have fornøjelse af ildens hyggelige effekt, uanset hvor i stuen du opholder dig. På den måde kan du også bruge ovnen som en form for rumdeler.

Foto: Nordpeis
Brændeovn i soveværelset - hvorfor ikke?

Brændeovnens varme kan flyttes til andre rum
Skal din brændeovn både sprede hygge og give varme til flere rum i huset, kan du sagtens placere brændeovnen i ét rum og nyde godt af varmen i andre rum i huset. Det kan nemlig lade sig gøre ved hjælp af flexslanger, som kan "flytte" varmen til andre rum. Ofte bliver flexslangerne også solgt under navne som "varmeflytningsanlæg".

Brændeovnen kan stå tæt på vinduespartier, hvis der er energiruder i vinduet
Har du vinduer af ældre dato skal du placere brændeovnen et godt stykke fra vinduespartiet, så der ikke dannes kuldebroer. Har du nye vinduer med energiruder, er det ikke noget problem, at brændeovnen er tæt på, fordi ruderne er så godt isolerede, at de holder på varmen.

Læs mere om forskellen på forskellige typer brændeovne og om sikkerhedsafstanden til møbler m.m. på næste side.#br

Brændeovne med luftcirkulation fordeler varmen i hele rummet
De fleste brændeovne i dag er konvektionsovne. Brændeovnen er bygget med en kappe omkring sig, så der er et mellemrum mellem ovnens indervæg og ydervæg. I dette mellemrum trækkes kold luft ind for neden, som varmes op og sendes ud foroven. På den måde cirkulerer luften, og varmen fra brændeovnen fordeler sig derfor nemt i hele rummet.

Brændeovn i den indbyggede pejs
Må brændeovnen ikke fylde for meget i rummet, kan en indbygget brændeovn i en eksisterende pejs eller inde i en væg være løsningen. Mange brændeovne fås både i udgaver til gulv og til indbygning.

Sikker afstand fra ovnen
Sikkerhedsafstande til vægge og møbler varierer fra ovn til ovn, men generelt kan konventionsovne stå tættere på brændbare materialer end strålingsovne. Er du i tvivl om, hvorvidt din væg er brandbar, så spørg evt. din skorstensfejer.

Brandbart materiale
De fleste gipsplader klassificeres fx som brandbart materiale. En brændeovnen må desuden ikke placeres direkte på et brandbart gulv. Tjek din ovns mærkeplade, hvor der blandt andet står, hvad sikkerhedsafstanden til brandbare materialer er.

5 ting, du bør overveje, når du vælger placering til din brændeovn

  • Skal brændeovnen varme hele huset op eller "blot" sprede hygge?
  • Afstanden til brandbare materialer skal stemme overens med ovenens specifikationer (se ovnens mærkeplade).
  • Hvor meget må den fylde i rummet - overvej evt. en indbygget pejs
  • Er der nem adgang til brændestablen fra brændeovnen eller kommer du til at skulle slæbe brændet meget langt?
  • Skal brændeovnen stå i et hjørne - vælg evt. en ovn med runde former.
9. september 2010
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Nye og skrappere krav til brændeovnen

Pejs og brændeovn Den 1. november 2011 skal brændeovne leve op til nye skrappere krav. Svanemærkede ovne skal nu lade færre partikler og gasser slippe ud under fyringen. De nye kriterier blev vedtaget sidste år.

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af otte fugtighedsmåler viser, at du skal være meget omhyggelig, når du bruger den for at få et resultat, du kan stole på. Den mest effektive måde at tørre brændet på er at få brændet i læ for regn og vind så snart det er flækket.

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.