Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn

Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Røgen fra naboens skorsten kan være en kilde til géne.
Røgen fra naboens skorsten kan være en kilde til géne. Foto: iStockphoto

Røggener er en hyppig årsag til nabostridigheder

Røg og lugtgener fra brændeovne er på top 10 over årsager til nabostridigheder. I snit bliver der klaget over en storrygende brændeovn i hvert eneste danske villakvarter.

Men du kan sagtens undgå at havne i den uheldige statistik, hvis bare du tænker dig om, når du tænder op.

Brændeovnen fungerer rigtigt, når røgen er usynlig

Sørg for kun at fyre med tørt og rent træ, og sørg for at skorstenen er høj nok, så røgen bliver ledt væk og ikke ned i hovedet på naboen. Du kan kende den gode røg på, at den stort set er usynlig. Er røgen mørk, så er det tegn på, at noget ikke er i orden. 

Sådan fyrer du korrekt op:

  • Brug altid kun rent og tørt træ. Ordentlig tørt brænde har et vandindhold på 18 procent. Brug evt. en fugtighedsmåler til at kontrollere.
  • Sørg for rigeligt luft til optændingen, ellers bliver temperaturen for lav, og røgen fra din brændeovn fuld af sod og tjære.
  • Fyr lidt ad gangen. Ilden skal have fat i brændslet, så temperaturen hurtig bliver høj.
  • Gå ud og tjek - røgen skal være næsten usynlig.
    Hvis der er for meget røg, og det lugter grimt, gør du sandsynligvis noget forkert. Spørg din skorstensfejer til råds.

Du kan klage over naboens brænderøg til kommunen

Er du nabo til en osende skorsten, der får vasketøjet til at stinke, så behøver du ikke at give op på forhånd. Første skridt til at løse problemet er selvfølgelig at kontakte "oseren" - nemlig din nabo. Hvis du vil undgå at konfrontere ham personligt, eller hvis I allerede er kommet på kant over røgen, så kan du gå til din kommune.

Det hjælper at klage

På kommunen kan du hente hjælp på Borgerservice eller i Teknisk Forvaltning, der har myndighed til at kræve, at en brændeovnsejer fyrer korrekt og med brænde af en ordentlig kvalitet, så røgen ikke er til gene for naboerne. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan du klager, men ofte skal du udfylde et skema, som du kan hente på din kommunes hjemmeside. 

Skorstensfejeren kan rådgive om, hvordan du fyrer mest miljøvenligt.

Skorstensfejeren besøger den osende nabo

Du skal være opmærksom på, at brændeovnsejeren kan søge aktindsigt i klagen, og derfor kan kommunen ikke garantere anonymitet til klageren. Efter kommunen har modtaget klagen, bliver der skrevet et brev til brændeovnsejeren, hvor han bliver bedt om at løse problemet - og om at kontakte en skorstensfejer.

Læs også:

Sådan får du dit krympede tøj tilbage til rette størrelse

Vi har nok allesammen prøvet det... favorit trøjen er krympet efter en tur i vaskemaskinen. Men med dette trick kan du faktisk få trøjen...

Brændeovnen skal have tilført luft nok

Skorstensfejeren vil tage på besøg hos "oseren". Her bliver skorstenen undersøgt - hvis den er fuld af sod, er det tegn på, at der bliver fyret forkert. En af de afgørende ting for en rigtig optændning er, at der er luft nok i brændeovnen.

Brændeoven må ikke tændes med vådt træ eller gamle møbler

Et andet tegn på, at der bliver fyret forkert - og at skorstenen dermed oser - er, at der bliver fyret med vådt træ eller gamle møbler.

Brændeovnens skorstenen skal være høj, så røgen kan blive ledt væk

En tredje mulig årsag til dårlig røg er, at skorstenen er for lav. Er det tilfældet, kan kommunen kræve, at den forhøjes eller at brændeovnen fjernes. Ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen er flere skorstene blevet godkendt, selvom de ikke kan opfylde højdekravene i bygningsreglementet. En række skorstensfejermestre mener, at en ud af 17 danske brændeovnsskorstene ikke er så høje, som de burde være.

Skorstenen skal være minimum 4 meter høj

Det står ikke ordret i bygningsreglementet, hvor høj en lovlig skorsten skal være. Tommelfingerreglen siger minimum fire meter, da den højde er testet på de fleste brændeovnsmodeller for at få optimal forbrænding. Dog har landskabet du bor i stor betydning for, hvor nemt eller svært røgen fra din brændeovn har ved at "komme væk" og fortyndes med resten af luften. Her er det altid en god idé at rådføre dig med din skorstenfejer og butikken, hvor du køber din skorsten. 

Læs også: Tænd rigtigt op i brændeovnen

Læs også:

Hold huset varmt

Tips til at komme igennem den kolde tid. Alt om udluftning, termostater og radiatorer. Luft ud og hold temperaturen konstant, det giver...

Kommunen kan lukke den osende brændeovn, men de fleste sager bliver løst inden da

Skorstenfejerens besøg resulterer i en række henstillinger fra kommunen til "oseren". Nægter brændeovnsejeren at efterleve henstillingerne, så falder hammeren. Kommunen har ret til at lukke brændeovnen, give bøder samt videregive sagen til retten. Men det er sjældent, at sagen når så langt, for hovedparten af røgproblemerne bliver løst ved hjælp af råd og vejledning fra skorstensfejeren.

Find her brændeovnsbekendtgørelsen.

14. september 2010
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Nye og skrappere krav til brændeovnen

Pejs og brændeovn Den 1. november 2011 skal brændeovne leve op til nye skrappere krav. Svanemærkede ovne skal nu lade færre partikler og gasser slippe ud under fyringen. De nye kriterier blev vedtaget sidste år.

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også...

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af otte fugtighedsmåler viser, at du skal være meget omhyggelig, når du bruger den for at få et resultat, du kan stole på. Den mest effektive måde at tørre brændet på er at få brændet i læ for regn og vind så snart det er flækket.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.