En brændekløver er en rigtig god hjælp, når et nyfældet træ skal forvandles til brugbart brænde.
En brændekløver er en rigtig god hjælp, når et nyfældet træ skal forvandles til brugbart brænde. Foto: Alko-Ginge

Brændekløveren skal passe til dig og din brændeovn

Pejs og brændeovn

Når du skal købe en brændekløver til dit behov, er der flere ting, du bør overveje. Hvis du kun har brug for at kløve brænde et par gange om året til din brændeovn eller pejs, kan du måske nøjes med en af de små modeller.

Vil du have en kløver på benzin eller skal den være elektrisk?
Du kan få både benzindrevne og elektriske brændekløvere. Førstnævnte er som regel lidt dyrere, men mere mobile, da du ikke skal trække rundt med kabler eller absolut skal være i nærheden af en stikdåse. Der er også en række fordele ved de elektriske brændekløvere - blandt andet er støjniveauet ofte ikke så højt.

Vandrette brændekløvere er de mest udbredte

Der findes lodrette og vandrette brændekløvere i flere forskellige størrelser, hvoraf de små vandrette nok er de mest udbredte. Når det gælder den type, er det vigtigt, at kløveren står på et bord under brug – eventuelt et kløvebord.

Brændekøverens hurtighed

Hvor hurtigt en brændekløver arbejder, har også en vis betydning. Det er derfor vigtigt at se på den tid, det tager at kløve et enkelt stykke brænde, samt returtiden – den tid, der går, indtil maskinen har trukket stemplet tilbage og er parat til at modtage et nyt træstykke.

Vælg udfra hvor store stykker brænde din ovn kan tage
Du skal også overveje kløvelængden – hvor lange stykker træ du maksimalt har brug for, at brændekløveren kan klare. På de mindre modeller er kløvelængden ofte fast, mens du på de større brændekløvere som regel kan indstille den til forskellige længder.

Tænd rigtigt op i brændeovnen

Husk at bruge beskyttelsebriller
Når du tager din nye brændekløver i brug, er det vigtigt, at den står på et jævnt underlag. Det er også en god idé at bruge beskyttelsesbriller og -handsker og sørge for, at børn og hunde ikke er i nærheden.

Træet skal køves, når det lige er fældet
Du bør kløve træet, mens det er nyfældet. Kløvet træ tørrer hurtigere, og væsken i det friske træ virker som smørelse for brændekløveren. Desuden bliver visse træsorter utroligt hårde og dermed sværere at skære igennem, når de er tørret.

Opbevar kløveren tørt
En brændekløver kan holde i rigtig mange år, hvis du passer godt på den. Når den ikke er i brug, skal den opbevares tørt i et skur.

Du kan også leje en brændekløver
Hvis du ikke vil investere i egen kløver, er der også mange firmaer og byggemarkeder, der udlejer brændekløvere.

Få 10 gode råd om, hvordan du stabler brænde på næste side.

Foto: Mariette Tiedemann10 måder at stable brændet på:

  1. Den letteste måde at stable brændet på er mellem et par stolper, som du har banket godt ned i jorden.

  2. Sørg for, at diameteren på de enkelte brændestykker er højst 10-12 cm - så tørrer de hurtigere.

  3. Hvis brændestabelen anlægges et sted, hvor den får rigtig megen sol, fremskyndes tørringen betydeligt.

  4. Det er vigtigt, at der er luft hele vejen rundt om din brændestabel. Så undgå at stable brændet op ad en mur eller et solidt hegn.

  5. Stabl brændestykkerne oven på hinanden, så de vender i samme retning, og så endefladerne, hvorfra fordampningen sker, vender udad.

  6. Læg stykkerne tæt, og sørg for, at stabelen ikke har så store huller, at mindre dyr kan bygge bolig i den.

  7. Brændet skal opbevares tørt - fx i et dertil indrettet brændeskur eller under et tagudhæng, der er så stort, at regnen ikke kan nå ind til brændestabelen.

  8. Dæk aldrig stabelen helt til med plastik. Det forhindrer luften i at cirkulere frit mellem brændestykkerne.

  9. Brændestabelen bør ikke anlægges direkte på jorden - så er der risiko for, at brændet rådner. Lav stabelen på et par paller eller lignende.

  10. Ukrudt og andet grønt rundt om brændestabelen kan gøre træet fugtigt og bør derfor fjernes.
14. september 2011
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også fyre med brænde, så skal du vælge et egentligt stokerfyr. Det er dog noget dyrere.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...