En brændekløver er en rigtig god hjælp, når et nyfældet træ skal forvandles til brugbart brænde.
En brændekløver er en rigtig god hjælp, når et nyfældet træ skal forvandles til brugbart brænde. Foto: Alko-Ginge

Brændekløveren skal passe til dig og din brændeovn

Pejs og brændeovn

Når du skal købe en brændekløver til dit behov, er der flere ting, du bør overveje. Hvis du kun har brug for at kløve brænde et par gange om året til din brændeovn eller pejs, kan du måske nøjes med en af de små modeller.

Vil du have en kløver på benzin eller skal den være elektrisk?
Du kan få både benzindrevne og elektriske brændekløvere. Førstnævnte er som regel lidt dyrere, men mere mobile, da du ikke skal trække rundt med kabler eller absolut skal være i nærheden af en stikdåse. Der er også en række fordele ved de elektriske brændekløvere - blandt andet er støjniveauet ofte ikke så højt.

Vandrette brændekløvere er de mest udbredte

Der findes lodrette og vandrette brændekløvere i flere forskellige størrelser, hvoraf de små vandrette nok er de mest udbredte. Når det gælder den type, er det vigtigt, at kløveren står på et bord under brug – eventuelt et kløvebord.

Brændekøverens hurtighed

Hvor hurtigt en brændekløver arbejder, har også en vis betydning. Det er derfor vigtigt at se på den tid, det tager at kløve et enkelt stykke brænde, samt returtiden – den tid, der går, indtil maskinen har trukket stemplet tilbage og er parat til at modtage et nyt træstykke.

Vælg udfra hvor store stykker brænde din ovn kan tage
Du skal også overveje kløvelængden – hvor lange stykker træ du maksimalt har brug for, at brændekløveren kan klare. På de mindre modeller er kløvelængden ofte fast, mens du på de større brændekløvere som regel kan indstille den til forskellige længder.

Tænd rigtigt op i brændeovnen

Husk at bruge beskyttelsebriller
Når du tager din nye brændekløver i brug, er det vigtigt, at den står på et jævnt underlag. Det er også en god idé at bruge beskyttelsesbriller og -handsker og sørge for, at børn og hunde ikke er i nærheden.

Træet skal køves, når det lige er fældet
Du bør kløve træet, mens det er nyfældet. Kløvet træ tørrer hurtigere, og væsken i det friske træ virker som smørelse for brændekløveren. Desuden bliver visse træsorter utroligt hårde og dermed sværere at skære igennem, når de er tørret.

Opbevar kløveren tørt
En brændekløver kan holde i rigtig mange år, hvis du passer godt på den. Når den ikke er i brug, skal den opbevares tørt i et skur.

Du kan også leje en brændekløver
Hvis du ikke vil investere i egen kløver, er der også mange firmaer og byggemarkeder, der udlejer brændekløvere.

Få 10 gode råd om, hvordan du stabler brænde på næste side.

Foto: Mariette Tiedemann10 måder at stable brændet på:

  1. Den letteste måde at stable brændet på er mellem et par stolper, som du har banket godt ned i jorden.

  2. Sørg for, at diameteren på de enkelte brændestykker er højst 10-12 cm - så tørrer de hurtigere.

  3. Hvis brændestabelen anlægges et sted, hvor den får rigtig megen sol, fremskyndes tørringen betydeligt.

  4. Det er vigtigt, at der er luft hele vejen rundt om din brændestabel. Så undgå at stable brændet op ad en mur eller et solidt hegn.

  5. Stabl brændestykkerne oven på hinanden, så de vender i samme retning, og så endefladerne, hvorfra fordampningen sker, vender udad.

  6. Læg stykkerne tæt, og sørg for, at stabelen ikke har så store huller, at mindre dyr kan bygge bolig i den.

  7. Brændet skal opbevares tørt - fx i et dertil indrettet brændeskur eller under et tagudhæng, der er så stort, at regnen ikke kan nå ind til brændestabelen.

  8. Dæk aldrig stabelen helt til med plastik. Det forhindrer luften i at cirkulere frit mellem brændestykkerne.

  9. Brændestabelen bør ikke anlægges direkte på jorden - så er der risiko for, at brændet rådner. Lav stabelen på et par paller eller lignende.

  10. Ukrudt og andet grønt rundt om brændestabelen kan gøre træet fugtigt og bør derfor fjernes.
14 september 2011
Mere om Pejs og brændeovn

Nye brændeovne skaber optimal nydelse af flammerne

Pejs og brændeovn Der er masser af brændeovne på markedet, der samtidig med at udnytte varmen optimalt også er designet, så de giver en hyggelig pejseeffekt. Med mere glas og mindre metal byder de nye brændeovne samtidig på den optimale nydelse af flammerne.

Slip af med løbesod

Pejs og brændeovn For meget sod i skorstenen kan føre til skorstensbrand. Se her, hvordan du kan blive løbesoden kvit.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Sådan undgår du, at din brændeovn ryger for meget

Pejs og brændeovn Her får du de 8 bedste tips, så du kan fyre, uden at røgen generer dig og miljøet.

Fjernstyret brændeovns-automatik og synligt CVR

Pejs og brændeovn En fjernstyret brændeovns-automatik er blandt kandidaterne til årets produktpriser den 7. november. Håndværkernes CVR-nummer skal være mere...

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Brændeovne skal tændes korrekt - kun hver fjerde dansker gør det...

Pejs og brændeovn Optænding i brændeovnen skal ske oppefra og ikke i bunden af brændet, som mange gør. Den rette optænding mindsker udledningen af sundhedsskadelige partikler med 80 procent. Ny kampagne skal lave om på de dårlige optændingsvaner, bl.a. med tilbud om gratis rådgivning fra en skorstensfejer.

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Bør der sættes afgift på brændeovne? Politisk flertal siger nej

Pejs og brændeovn Ny rapport fra Skatteministeriet viser, at sygdomme og helbredsproblemer forårsaget af partikler fra brændeovne årligt koster den danske...

Tænd rigtigt op i brændeovnen, og undgå for meget luftforurening

Pejs og brændeovn Nye effektive brændeovne er et skridt på vejen mod renere luft. – Det vigtigste er dog at fyre korrekt, siger skorstensfejer-mester Henrik...

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...