Bør der sættes afgift på brændeovne? Politisk flertal siger nej

Pejs og brændeovn

Ny rapport fra Skatteministeriet viser, at sygdomme og helbredsproblemer forårsaget af partikler fra brændeovne årligt koster den danske stat 800 millioner kroner. Derfor overvejer flere partier at indføre en afgift på brændeovne.

Foto: iStock

Brændeovne koster årligt staten 800 millioner kr.  

Regner man de skadeomkostninger ud, som danskernes energiforbrug i 2014 kostede den danske stat, render det op i 3,2 milliarder kr. Heraf gik 800 millioner kr. udelukkende til sygdomme og helbredsproblemer forårsaget af partikler fra brændeovne. Dette viser en rapport fra Skatteministeriet, der blev offentliggjort i januar 2017. Alligevel er brændeovne den eneste større årsag, som endnu ikke er pålagt en afgift. 

Skatteministeriets rapport er tredje del ud af i alt seks rapporter, der sammen skal belyse omfanget af tilskud og afgifter på energiområdet, og konklusionen fra rapporten er klar. Ud fra et udelukkende økonomisk perspektiv giver afgifter for brug af brændeovne god mening.

Tre partier er positive overfor afgifter

Både Alternativet, De Radikale og Enhedslisten overvejer som følge af Skatteministeriets rapport at indføre afgifter på brændeovne. 

De Radikale har overfor Altinget kaldt det uholdbart, at grøn el-produktion beskattes, mens der ingen afgifter er på brændsel til varme.

Alternativet mener, at der eventuelt bør være en gradueret afgift på brændeovne, så afgiften bliver højere i takt med forbruget af brændeovnen, samtidig med at der tages højde for økonomisk udsatte familier.

Enhedslisten går også ind for en afgift eller regulering på området. De udelukker heller ikke et komplet forbud mod brændeovne i tætbebyggede områder. 

Det politiske flertal siger nej tak til afgifter

Hos det politiske flertal i Folketinget møder forslaget dog modstand, mens mange af dem afventer den samlede analyse fra samtlige seks delrapporter.

I stedet kigger partier som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti efter andre løsninger, som mere energirigtige brændeovne og fyringsmetoder.

Brændeovne koster liv

Det Miljøøkonomiske Råd konkluderede i en rapport i marts 2016, at forurening fra brændeovne årligt koster over 300 mennesker livet. 

Heldigvis ser det ud til, at udviklingen af brændeovne går den rigtige vej – både når det kommer til skrotning af ældre brændeovne og udvikling af nye mere miljøvenlige modeller. Det viser Skatteministeriets rapport, der dog også pointerer, at en stigning i brændeforbruget kan få udviklingen til at vende.

Kilde: Bolius.dk

13. januar 2017
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også fyre med brænde, så skal du vælge et egentligt stokerfyr. Det er dog noget dyrere.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...