Alle brændeovne behøver ikke ligne hinanden

Pejs og brændeovn

Det er sjovt at shoppe brændeovne, for der er masser af forskelligt design derude. En brændeovn behøver nemlig ikke nødvendigvis at være en lille sort djævel. Den kan både have farver og former. 

I hvilken form for brændeovn skal ilden danse i dit hjem?
I hvilken form for brændeovn skal ilden danse i dit hjem? Foto: iStock m.fl.

Italiensk elegance i brændeovne

Italiensk design rimer godt på brændeovne. Det topmoderne møbelfirma Palazetti har med denne Alma brændeovn brugt de helt store armbevægelser og bragt elegancen ind i brændeovns-genren.

Italienske La Nordica

Kobber er bare for cool til en brændeovn. Her er det igen et italiensk firma, La Nordica, der har tænkt ud af boksen og udfordret de vante forestillinger om udseendet af en brændeovn. Ovnens kakler har i øvrigt en special krakeleret overflade, og brændeovnen kan drejes 90 grader, Agerskov Pejse forhandler La Nordica i Danmark.

Elektrisk pejs

Elektrisk pejs er også en oplagt mulighed, hvis du leder efter en anden form for brændeovn.

Her behøver du hverken skorsten eller brænde. Pejsen tilsluttes bare et strømstik, og så danser flammerne. Flammerne er ganske vist af en lidt anden karakterer end i en almindelig brændeovn, men de varmer stadig godt. Denne ovn fra Glen Dimplex Nordic kan man ovenikøbet styre via en fjernbetjening. 

Skammel? Brændeovn? Højtaler?

En Stack Stove fra Adriano Design ligner lidt af hvert. Den meget funky fremtoning kræver de rette rammer, men er de tilstede, så vil denne brændeovn virkelig få folk til at måbe - og nok også trække lidt på smilebåndet.

Rundet masseovn 

Denne brændeovn, Rais Juno, fungerer efter masseovnsprincippet. De grå natursten og den runde form bidrager til at give en lethed til den ellers meget tunge ovn. 

Behøver det at ligne en brændeovn?

Palazetti leverer også en meget stilig hybridovn i form af denne pejs, som firmaet kalder for "Epoque". Den topmoderne pejs er designet i samarbejde med arkitekten Marco Fumagalli. Epoque vækker mindelser om arkitektturlementer fra både barok og rokokko, og hvis det ikke lige var var for ilden, ville man nok ikke tænke - pejs. Pejsen findes både i en sort og i en hvid version.

Sporty brændeovn

Bræneovnsfabrikanten Termatech har også et elegant twist på brændeovnen med denne lille, sporty brændovn med sølvfarvet front og paneller. Den vil aldrig virke visuelt tyngende i noget rum. 

Bioethanol brændeovn

Eller man kan også vælge en bioethanol brændeovn fra Vauni Globe. Denne væghængte ovn opfyres med denatureret bioethanol. Ingen skorsten er nødvendig, fordi Vauni Globe afgiver kun begrænsede mængder af bioethanol og vand.

Vauni Globe findes både i en væghængt og i en gulvstillet version. Det eneste problem fra et designmæssigt perspektiv er, at den gulvstillede brændeovn til forveksling ligner Arne Jacobsens Ægget.

Så tænk dig lige om, inden du sætter dig ned i design-brændeovnen.

30. oktober 2015
Mere om Pejs og brændeovn

Derfor burde du anskaffe dig en pilleovn

Pejs og brændeovn Pilleovnen har tidligere været noget klodset og stor at have i huset. Nu er der imidlertid gjort en del for designet, så pilleovnen både pynter og præsterer. Læs hvorfor du burde anskaffe dig en pilleovn.

Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Pejs og brændeovn Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om...

Sådan renser du pillefyret

Pejs og brændeovn Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Tænd rigtigt op i din brændeovn

Pejs og brændeovn De fleste brændestykker, der bliver lagt ind i brændeovne, er alt for tykke til at kunne brænde ordentligt. Brændet skal være tyndt og bålet skal tændes ovenfra. Læs alt om, hvordan du bedst tænder op, hvilket optændingsmateriale du skal undgå, og hvilke typer af træ, der brænder bedst.

Genialt trick til at hugge flotte brændestykker

Pejs og brændeovn Det kan være svært at fastholde de brændestykker, man vil kløve. Her er et trick, som du sparer tid og kræfter på: Bind en kæde om træet -...

Fascination af ild og olie

Pejs og brændeovn Det er sæson-start for levende ild i brændeovnen og smagfulde gryder.

Er du klar til brændeovnssæsonen?

Pejs og brændeovn Når kulden kommer, skal det endelig knitre varmt i brændeovnen igen. Så er det tid til at gøre ildstedet klar til vinteren. Her er de ting, du skal huske at gøre.

Videoguide: Hvad er vigtigt, når du tænder op i din brændeovn?

Pejs og brændeovn Eksperten fortæller, hvordan du får mest ud af dit brænde.

Danmarks hyggeligste ildsted - se vinderne af konkurrencen

Pejs og brændeovn Hvem har Danmarks hyggeligste ildsted? Sådan spurgte vi for tre uger siden vores læsere. Og der er kommet masser af bud på det på idényts...

Varm huset op med træpiller, så får du CO2-neutral varme

Pejs og brændeovn Pillefyr er for det meste kun egnet til at fyre med træpiller, men enkelte kan også håndtere korn. Vil du have flere muligheder og fx også fyre med brænde, så skal du vælge et egentligt stokerfyr. Det er dog noget dyrere.

Find en brændeovn, der giver perfekt varme

Pejs og brændeovn Brændeovnens størrelse kan du nu beregne i et nyt program på Miljøstyrelsens hjemmeside. På den måde kan du undgå at købe en brændeovn der...

Fugtighedsmåler fortæller om brændet er tørt

Pejs og brændeovn En elektronisk fugtighedsmåler kan hjælpe dig med at finde ud af om dit brænde er tørt nok til at komme ind i brændeovnen. Men en test af...

Brændeovne skal tændes op, så røgen ikke generer naboen

Pejs og brændeovn Røgen fra din brændeovn skal være så godt som usynlig – så generer du hverken miljøet eller din nabo. Men du kan få hjælp fra kommunen og en skorstens-fejer kan hjælpe, hvis naboens skorsten oser.

Brændeovnen skal placeres i det rigtige rum

Pejs og brændeovn Brændeovnens rigtige plads finder du ud fra, hvad du skal bruge den til. Til at varme hele huset op eller til at sprede hygge. Du kan også...

Eftersyn af brændeovn

Pejs og brændeovn Giv brændeovnen et serviceeftersyn. Tjek brændkammer, røglemme, låger og skorsten og hold øje med løbesod. Opdager du løbesod, så kontakt...