14 nemme sparetips, så du undgår unødvendigt spild i hverdagen

Energi

Det er ofte de mange små besparelser, der samlet set kan mærkes på budgettet. Få 14 tips til, hvordan du undgår det unødvendige "spild" i hverdagen. Få blandt andet svaret på, hvordan du får toiletrullen til at række længere, og hvordan du nemt kan spare 780 kroner på årsbudgettet ved at ændre lidt på indkøbsvanerne.

Foto: istockphoto

1. Mere toiletpapir for pengene

Kender du det – ét ryk i toiletrullen og så ligger der en halv meter papir på gulvet. Det sker især med det tynde toiletpapir, men du kan stoppe ”misbruget” ved at trykke rullen flad, så ruller papiret ikke så let af.

2. Lad ikke vandet gå til spilde

Har du ikke koldt vand i din vandhane, og derfor må lade vandet løbe, så kan du spare meget, hvis du har en kande stående ved siden af vasken. Lad vandet løbe ned i kanden, og så har du vand til den næste kop kaffe.

3. Få det dobbelte ud af en afkalkning

Når du afkalker kaffemaskinen eller elkedlen, så gem det første hold vand og afkalker, hæld det på en plastikpose, og bind den om dit brusehoved på badeværelset. Efter et par timer er brusehovedet som nyt – helt uden kalk.

4. Undgå spild af madfilm

Madfilm driller ofte, når man skal rulle det ud – det krøller sammen, og er lige til skraldespanden. Men du få 100 pct. udnyttelse, hvis du lægger rullen med madfilm i fryseren før brug. Så filtrer det ikke næste gang, du skal bruge det.

Læs også: Sådan laver du kemikaliefri vasketabs til vaskemaskinen

5. Brug ikke for meget shampoo

En sæbedispenser til håndsæbe er også rigtig god til hårshampoo, hvis du vil undgå at bruge for meget. Find ud af, hvor mange tryk, der passer til din hårvask. Børn vil syntes, det er sjovt, at de fx har to tryk, og på den måde er der både sparet sæbe og skum.

6. Opvaskemiddel – der er altid lidt tilbage

Flasken med opvaskemiddel er tom og klar til at ryge i skraldespanden, men du kan få lidt mere for pengene, hvis du hælder vand i flasken. Så er der til fire-fem opvaske mere. Det samme trick kan du bruge med hårshampooen.

7. Drop supermarkedets plastikposer

Hvis du altid har et par lærredsposer eller lignende i din taske, kan du spare mange penge. Hvis du fx køber ind tre gange om ugen, og hver gang køber to af supermarkedets store poser, så har du brugt 780 kroner per år! Og så har du tilmed skånet miljøet, hvis du undgår plastikposerne.

8. Spar energi, når du laver mad

Du kan spare el – og dermed energi – når du laver mad. Når du koger kartofler og grøntsager, skal det kun lige dækkes med vand. Så sparer du også tid, da der er mindre, der skal varmes op.

Læs også: Fordelene ved et lavenergihus i klasse A

9. Køb et tørrestativ og tør tøjet udenfor, og spar CO2

Tørretumbleren kan være en dyr post på budgettet. Brug i stedet et tørrestativ udenfor. Hvis du fx hænger tøj til tørre tre gange om ugen i stedet for at tumble det, sparer du 200 kg CO2 og 750 kr. årligt. (Kilde: klima-basen.dk).

10. Brug den rigtige gryde

Gryden må hellere være for stor end for lille. For er gryden bare én centimeter for lille i forhold til kogepladens størrelse, kan det koste helt op til 20 procent i energisvind. Brug også eftervarmen på kogepladen. Sluk for blusset ca. 5 min. før tilberedningen er færdig, og udnyt eftervarmen.

11. Skru ned for opvaskemaskinen

Når du har fyldt opvaskemaskinen helt op, så vælg den lavest mulige temperatur. Den daglige opvask kan ofte klares ved 50-55 grader. Det kræver 10-20 procent mindre el end opvask ved 65 grader.

12. Tænd først computeren, når du skal bruge den

Omkring 10 procent af vores el-forbrug i hjemmet går til ingenting. Så meget strøm bruger tv, dvd, pc og andre apparater, når de står på standby-strøm. Så sluk på kontakten, og tænd først, når du skal bruge apparatet.

Læs også: Sådan sikrer du, at badeværelset dufter godt dagen lang

13. 100 pct. tandpasta

En plastik poseklemme eller en tøjklemme på tandpastatuben. Så kommer alt tandpastaen ud efterhånden, som klemmen skubbes opad! Er der stadig tandpasta tilbage, kan du holde tuben lidt under den varme hane, så går det lettere med at få det sidste ud.

14. Sæt emhætten på laveste trin

Emhætten bruger ca. halvanden gang mere energi på det højeste trin end på det laveste trin. Mens du steger, skal emhætten selvfølgelig stå på højeste trin, her efter kan du skrue ned på laveste trin. Tænd emhætten før du går i gang med at lave mad. Så er emhætten i gang med at skifte luften ud, når madosen starter.

21 april 2015
2

Fordelene ved et lavenergihus i klasse A

Joachim og Lea bor i et lavenergihus og gør deres for at få mest muligt ud af ressourcerne. Det betyder bl.a. færre udgifter til el og vand...

2

Spar på ekstra isolering

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Her kan...

0

Kan man få varmerør til at holde mund?

Mange husejere ligger vågne om natten og forbander de bankende varmerør. Larmen er svær at komme til livs, men vi har et par bud her.

0

Sådan sparer du på varmeregningen

Selvom det er koldt udenfor, er der ingen, der skal fryse indenfor. Se, hvordan du med enkle midler kan spare på varmen, uden du behøver at...

0

Solceller er stadig en god investering

Solceller på dit tag er en fornuftig investering – og den bliver kun bedre. Du kan stadig nå at søge om tilskud til et anlæg.

0

Tænk energieffektivt: Gas hjælper dig til billig varme

En bolig, der varmes op ved hjælp af et kondenserende gasfyr giver et energivenligt miljø og en støjsvag løsning, der er god for indeklimaet...

0

5 gode råd til huset inden vinteren

Det går hastigt mod den kolde årstid, og der er et par ting, som er rigtig gode at tjekke inden vinteren. Og så skal brændet opbevares...

0

Hold varmen inde i boligen med god isolering

Få udbedret dårlig isolering og utætheder i huset, og hold varmen inde i huset. Det er den billigste måde at spare varme på. Også energieffe...

0

Klima, energi og varme - særudgave af idényt

I efteråret 2015 udgiver idényt en særudgave med fokus på energiforbedringer og renoveringer. Bestil din udgave af bladet her.

0

Hvilken energiklasse står der på dit hus?

Et hus med energimærkning A har en langt højere handelsværdi end et med et D eller E. Det er indbygget logik, men forskellene i kvadratmeter...

Denne artikel er sponsoreret

10 gode skridt mod en lavere energiregning

Den kolde og mørke tid får tit energiforbruget til at stige. Følg Go’ Energis 10 gode råd her for at undgå det. Prøv også Go’ Energis online...

0

Tjek hele boligens varmeanlæg, og spar penge

Der kan være mange penge at spare ved at optimere dit varmeanlæg. Tjek det selv eller få professionel hjælp til en fordelagtig pris på...

0

Spar penge på varmebudgettet

Det første du skal gøre, hvis du er ude på at reducere dine varmeudgifter er at efterisolere. Især hvis du bor i et hus fra før 1970, hvor...

0

Spar energi og varme ved at energimærke dit hus

Du kan begrænse energiforbruget i dit hus ved at få lavet en energimærkning. Energimærkningen er et krav, når du skal sælge dit hus, men...

0

Isolering sparer penge

22.000 kr. mindre i varme om året! Det er det håndgribelige resultat af en energirenovering af en ældre villa.