Sådan undgår du nabokrig

Der skal ikke meget til, før vi kommer på kant med naboen - få gode råd til, hvordan du løser konklikten, så det ikke ender med en nabokrig.


Store træer og høj musik kan smerte naboskabet

Store træer, høj musik, plankeværk eller hæk er bare nogle få eksempler på ting, der kan opstå nabostrid og ufred omkring. Det handler grundlæggende set om at bevare overblikket og ikke lade problemerne overskygge vores sunde fornuft.

Vent ikke for længe – få talt med din nabo

Det vigtigste er at reagere, før du bliver så irriteret, at du er ved at koge over. Går du og ruger for længe over problemet, kan alt naboen gør pludselig bleve helt forkert.
Når du henvender dig til din nabo med et problem, så tal direkte og få forklaret, hvad det er, du vil. Hold dig til emnet, og lad være med at trække andre ting frem. Mød din modpart med åbenhed og velvilje, og husk, at din og naboens verden kan være meget forskellige.

Lyt!

Lyt til din nabos argumenter, og prøv at få en konstruktiv snak om, hvordan problemet kan løses. Du ved ikke om det træ, der irriterer dig, måske er plantet af naboens elskede mormor i 1904 og dermed har en stor affektionsværdi. Her skal du træde varsomt og prøve at sætte dig ind i naboens følelser.

Find en delløsning

Erkend, at der er en konflikt, og prøv at tænke i andre løsninger end den helt store forkromede plan. Måske kan problemet løses ved at beskære træet frem for at forlange det fældet. Eller en mindre udbedring af hegnet kan forhindre naboens kat i at færdes på din grund.

Din nabo kan også have sine grunde

Der kan være mange grunde til, at din nabo ikke magter at tage sig af problemerne. Det kan fx være alder eller sygdom. Her kan du måske hjælpe eller foreslå, at I sammen luger, rydder op eller fjerner dræbersnegle. Du kan måske hjælpe med at finde en havemand eller være behjælpelig med at få kommunen til at træde til.

Hvis det går helt galt

Er situationen ude af kontrol, kan du søge hjælp. Først og fremmest bør du tjekke kommunens lokalplan for dit område. Her kan du se, hvilke regler der gælder. Du kan også kontakte din bolig-/grundejerforening, der ofte har et godt bud på en løsning.

En privat mediator (en professionel konfliktløser) er også en mulighed til at hjælpe med at rede trådene ud. Lad være med “at gøre noget ved det selv”. Det er strafbart at ødelægge træer, skure mm på naboens grund.

Går en afgørelse dig imod, har du som sidste mulighed de civile domstole. Men det er en dyr og ubehagelig løsning. Taber du sagen, vil omkostningerne normalt påhvile dig, og det gode naboskab vender næppe tilbage.

Hegn og skel

Hegn- og skelproblemer kan afgøres ved et hegnsyn. Det er din kommune, der står for det. Hvis der er i tvivl om skellets beliggenhed, skal du selv kontakte en landinspektør, der kommer ud og afsætter skellet i overensstemmelse med matriklens oplysninger.

Mest læste artikler