Sommertid og vintertid lever endnu: Husk at stille uret denne weekend

Hvert år kommer de samme spørgsmål to gange. Hvornår skal du stille uret frem og tilbage? Se, hvornår sommertiden starter, og hvorfor vi skal stille uret her.

sommertid og vintertid. Hvornår skal vi stille uret frem og tilbage?

Hvornår starter sommertid i 2024?

Snart bliver det tid til at rykke havemøblerne udenfor – og hvad er det nu, det betyder? Nåh jo. Så skal vi huske at stille uret én time frem, når vi natten mellem lørdag den 30. marts og søndag den 31. marts går fra vintertid til sommertid. Læs mere om fænomenet her:

Hvornår skifter vi til sommertid?

To gange årligt stiller vi uret en time frem eller en time tilbage. Vi stiller uret én time frem i foråret, altid mellem den sidste lørdag og sidste søndag i marts. I efterårets stiller vi altid uret én time tilbage den sidste søndag i oktober. Herunder kan du se, hvornår sommertid starter de næste par år:

Sommertid i DanmarkHvornår starter sommertid?
2024Natten mellem lørdag d. 30. marts og søndag d. 31. marts
2025Natten mellem lørdag d. 29. marts og søndag d. 30. marts
2026Natten mellem lørdag d. 28 marts og søndag d. 29. marts
Sommertid starter den sidste søndag i marts
Vi stiller uret én time frem mellem den sidste lørdag og sidste søndag i marts. Foto: Getty Images

Hvorfor blev sommertid indført i Danmark?

Sommertid er almindeligt udbredt i Europa og Nordamerika, og er blevet indført, fordi det giver os bedre mulighed for at udnytte sommerens dagslys om aftenen og på den måde spare energi.

Af samme grund har sommertiden tidligere været gældende i Danmark under både 1. og 2. verdenskrig. Sommertid blev senest indført i Danmark i 1980, hvor perioden strakte sig fra marts til september, indtil Europa-Kommissionen i 1996 gav fælles standarder for alle EU-lande, der efterfølgende har indstillet til sommertid og vintertid på samme tid – henholdsvis den sidste weekend i marts og sidste weekend i oktober.

Disse lande har sommertid og vintertid

Flere lande på den sydlige halvkugle som for eksempel Australien har sommertid i månederne fra september/oktober til februar/april. Størstedelen af verdens befolkning, der bor tæt på ækvator bruger ikke sommertid, da dagenes længde ikke varierer særlig meget i løbet af året. 

Læs også: Hvornår er solhverv og jævndøgn 2024?

Hvornår afskaffes sommertid i Danmark?

Det kan snart være sidste gang, vi skal huske at stille uret fra vintertid til sommertid. Tilbage i 2019 vedtog Europa-Parlamentet nemlig efter mange diskussioner at afskaffe det halvårlige tidsskifte, som ellers har været obligatorisk for EU-landene siden 1980.

Fra 2021 har det i stedet være op til de enkelte medlemslande, om de ville følge den nuværende vintertid eller sommertid hele året rundt. Forslaget var resultatet af en offentlig høring, hvor 4,6 millioner EU-borgere deltog. Her ønskede 84 procent af de adspurgte at afskaffe den nuværende ordning.

Stadig ingen endelig beslutning

Men her i 2024 er der endnu ikke truffet en endelig beslutning. Det skyldes blandt andet, at krig og corona har fyldt i mediebilledet og derfor udskudt diskussionerne. Du kan derfor roligt sætte uret en time frem her natten mellem lørdag den 30. marts og søndag den 31. marts 2024.

Vintertid starter den sidste søndag i oktober
I efterårets stiller vi altid uret én time tilbage den sidste søndag i oktober. Foto: Getty Images

I Europa er det kun Island, som ikke stiller uret efter sommertid. I Danmark og de fleste andre europæiske lande varer sommertiden fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Præcis hvilket tidspunkt uret skal stilles på, varierer fra land til land.

God huskeregel: Skal uret frem eller tilbage?

Når det er årstid for at sætte havemøblerne frem, skal uret også frem. Når det er tid til at sætte havemøblerne tilbage, så skal uret det samme.

Hvornår skifter vi til vintertid?

Den uofficielle betegnelse for normaltid er vintertid. Her er et overblik over, hvornår vintertid starter de næste par år.

Vinter i DanmarkHvornår starter vintertid (normaltid)?
2024Natten mellem lørdag d. 26 oktober og søndag den 27. oktober
2025Natten mellem lørdag d. 25 oktober og søndag d. 26 oktober
2026Natten mellem lørdag d. 24 oktober og søndag d. 25 oktober.

Læs også: Fuldmånekalender – se hvornår det er fuldmåne næste gang

Havemøblerne skal stilles frem, når uret i slutningen af marts stilles om til sommertid. Foto: Getty Images

Ajourført 2024.

Mest læste artikler