Revner i facademuren

Der er gennem årene dukket revner op på murene (især over vinduerne), som sikkert skyldes, at huset sætter sig. Nogle steder kan de kun ses indvendigt, andre steder udvendigt. Er revnerne farlige for huset, og hvordan kan de repareres?Svar: Mindre lokale revner i murværket vil normalt ikke være farlige for huset og kan have flere…


Illustration: Jan PasternakDer er gennem årene dukket revner op på murene (især over vinduerne), som sikkert skyldes, at huset sætter sig. Nogle steder kan de kun ses indvendigt, andre steder udvendigt. Er revnerne farlige for huset, og hvordan kan de repareres?

Svar:
Mindre lokale revner i murværket vil normalt ikke være farlige for huset og kan have flere årsager ud over almindelig sætning.
Revner ved stik over dør- og vinduesåbninger er meget almindelige og kan enten skyldes, at tegloverliggeren (murbjælken over vinduer) ikke har et tilstrækkeligt stort vederlag, eller at murfeltet ikke har haft mulighed for at optage bevægelserne. Ligesom ved andre større revner i facademuren bør fugerne kradses ud og omfuges. Fine revner i fugerne er mere et spørgsmål om kosmetik.
Både mindre og større revner skal repareres for at undgå vandindtrængning. Er revnerne dybe og bredere end nogle milimeter, bør de vurderes og repareres af en fagmand. Det samme gælder revner over tegloverliggere.

Mest læste artikler